1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Co najlepiej nagrać

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Romek, 10 Marzec 2011.

1. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Witam, mam zamiar nagrywać bębny znajomym niebawem i się zastanawiam jak najlepiej omikrofonować zestaw.
    Na pewno centrala, werbel, 2 tomy(tylko tyle w zestawie) i 2 OH, ale mam wtedy jeszcze 2 niewykorzystane wejścia w interfejsie i się zastanawiałem co z tym zrobić, czy lepiej np. werbel od sprężyn i HH, czy może Ride i HH?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

HH i dol werbla.
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Amen!
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ewentualnie jeśli nagrywasz w fajnej dużej sali... to ambient... też bardzo rozsądne rozwiązanie...
  5. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    Niestety nie jest to żadna fajna akustyczniie sala, tylko sala prób zespołu. Wielkie dzięki za pomoc!
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Dół werbla ma sens, kiedy jest to dobry werbel i nie będziesz wymieniał go na sampla.
  7. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Nawet, jesli jest to tylko sala prob, to warto miec jakis ambient zarejestrowany.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jezeli bedziemy wymieniac werbel, to oczywiscie dol nie ma sensu. Rzadko jednak da sie calkowicie wymienic werbel z powodu duszkow, wiec wole miec dol nagrany. Co do alternatywy hh albo ambient - dla mnie sprawa jest oczywista, mikrofon hh przybliza zestaw, ambient oddala ;) - wiec przy ograniczonej ilosci wejsc wole hh. Ambient w kiepskiej sali tez moze miec sens, jezeli brakuje wejsc, to nawet mono.
  9. JoachimK moderator globalny

...i w dodatku niekoniecznie "niewiadomojakim" mikrofonem, nawet byle "szczur" się może sprawdzić.
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wystarczy odrobina chęci i wszystko się da...

Share This Page