1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Co lepsze do samplingu - Akai MPC5000, Roland MV8800, a może Roland Fantom-G?

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Jach-Mann, 15 Sierpień 2009.

1. Jach-Mann Użytkownik

Witam

Grywam na różnych instrumentach choć głównie na klawiszach, skreczuję, ogólnie tworzę rap chociaż jestem mc. Pragnę ogarnąć całą produkcję od początku do końca tak jak RZA czy O.S.T.R. Koncertuję, tworzę podkłady i nagrywam wokal. Po przedstawieniu moich potrzeb chciałbym doradzić się was czy warto byłoby, gdybym zbierał na sampler Akai Mpc 5000 lub Roland Mv 8800 ? Aby mieć wszystko w jednym od początku do końca po mastering. Jakie są różnice między tymi modelami? Czy oba modele mają wbudowany kompresor do masteringu? Zauważyłem, że Akai Mpc 5000 ma jako jedyny sampler wejścia XLR na mikrofony i RIAA do gramofonu. Prędzej czy później i tak myślę też o wymianie klawiszy na lepsze tak więc siedzi mi też w głowie inna opcja zbierania na syntezator Roland Fantom G, który ma wbudowany sampler z padami. Czy jednak Roland Fantom G jest w stanie w pełni zastąpić mi możliwości samplera? Proszę o jak najszerszą wypowiedź odnośnie każdego z wymienionych sprzętów, różnic i zastosowań. Jeśli macie na oku jakiś tańszy odpowiednik dzięki, któremu szybciej na niego uzbieram i osiągnę swój cel to też piszcie. A może po prostu wystarczy akai mpc 1000, a mastering w komputerze na wtyczce TC Electronic Fabric C, albo Izotop Ozone, bo takie posiadam. Różnica też ponoć leży w przetwornikach, które w lepszych modelach dają lepszą jakość dźwięku np. już w mpc 2500 prawda?

Pozdrawiam
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    To wszystko zależy z jakim brzmieniem chcesz produkować beaty. Jeżeli np. podobają ci się płyty typu "jazz w wolnych chwilach" albo "36 chambers" i chcesz mieć dokładnie takie brzmienie to proponowałbym ci kupno 12 bitowego samplera. Jeżeli natomiast podobaja ci sie najnowsze płyty wu-tang clanu czy ostrego to wydaje mi się że mpc 1000 byłoby odpowiednie do tego a za reszte pieniedzy kupiłbyś sobie porządny interfejs (Licząc na tyo iz chcesz uzbierac te 6-7 tys. zł)

Jednak jeżeli szukasz czegoś "pomiędzy" to śmiało bierz Akai MPC 3000. Klasyczne brzmienie (Waco wyprodukował na niej "Świeży materiał") no i można samemu tam wsadzić czytnnik kart CF. Wadą starszych samplerów jest to że nie maja one waveform czyli bedziesz musiał ciąć na słuch jednak brzmienie jest nie z tej ziemi a zabawa przy robieniu beatów większa ;)
  3. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Zresztą jeżeli samplujesz z winyli i chcesz mieć najwyższą jakość beatów to już na wstępie musisz zadbać o bardzo dobrą igłę i dobry przedwzmacniacz gramofonowy... Co do MPC 5000 i Rolanda MV8800 to nie wydaje mi się że byś chciał miksowac na nich cały materiał. Na PC masz poprostu większe możliwosci bo możesz sobie właczyc taki korektor jaki ci odpowiada czy reveerb...
  4. Jach-Mann Użytkownik

Najbardziej interesuje mnie świetna jakość jak najtańszym kosztem. Mam bardzo dobry przedwzmacniacz z technologią Hi-Z i korekcją RIAA w interfejsie TC.Electronic Konnekt Live to powinno mi starczyć na lata. Nie dawno go kupowałem także o to się nie martwię, a gramofon Technics SL-1200MK5 igła stanton ze szlifem sferycznym dobrze chodzi choć czasami mam problem z ustawieniem obciążenia, przy przeskakiwaniu, a nie mogę za dużo przecież przesadzać z tym bo się płyty poniszczą, ale jakoś ustawiam, że jest ok przy skreczu. Może i masz racje, że tworzenie wszystkiego na samplerze nie jest najlepszym rozwiązaniem. Więc pomyślę póki co o tańszych formach tak jak mówisz MPC 1000, albo MPD 32 na początek. No właśnie co sądzisz o Akai MPD 32 ? Warto go mieć? Czy lepiej już zbierać na akai mpc 1000 conajmniej. Bo widzę czasami okazje ciekawe, gdzie tanio można kupić mpd. Tam chyba Akai swoje brzmienia dokłada więc byłoby dużo dźwięków czy sampli na początek. No i jeszcze odnośnie samplera w klawiszu chciałbym usłyszeć jakąś opinię np. Roland Fantom G.
  5. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    hmmm... Jeżeli tak to pomyśl o Akai mpc 2000xl (Klasyczne pady, cena zbiżona do mpc 1000) lub mpc 1000 (efekty onboard ale stanowczo za twarde pady). MPD nie polecam bo sam miałem i na szczęscie się go pozbyłem (miałem mpd24). Poprostu pady są zbyt twarde i nie są tak czułe jak te z serii mpc. Jeżeli chciałbyś kupić sobie pady to polecam Korg PadKontrol.
  6. Jach-Mann Użytkownik

Dzięki za informacje, bo już trochę się napaliłem na mpd 32, ale za połowę ceny jakbym znalazł na gwarancji to chyba warto by było czy też nie? za 500-800zł załóżmy? A odnośnie mpc to ciekawe rzeczy piszesz. Myślałem, że wszystkie mpc mają takie same pady. Trochę nie podobają mi się wizualnie te stare modele. Zawsze interesowały mnie mpc z serii 1000 2500 4000 i 5000 no i Roland MV 8800. Czyli jakie są różnice między samplerami? Te stare mówisz nie mają jakiejś opcji waveform i trzeba ciąć na słuch. Czyli mpc 1000 tnie automatycznie, a mpc 2000xl ręcznie tak? Co jeszcze? Opisz poszczególne modele wszystkie o których masz pojęcie, bo to bardzo interesujące. Padów Korga jest zbyt mało tyle co w mpc 500 dlatego nie interesują mnie, a tak to są ciekawe małe i poręcznie przenośne.
  7. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Korg PadKontrol ma tyle samo padów co każde mpd czyli 16 (musiało ci się pomylić z Korg NanoPad) :/

http://www.stagefield.pl/KORG-padkontrol-p-10079.html

W każdej mpc tniesz ręcznie tyle że np.w mpc 60, 3000 zamiast fali widzisz liczby (Określasz sobie początek sampla i koniec). w mpc 2000xl się tnie tak samo sample jak w 1000 v2 różnica jest tylko taka że 2000xl ma klasyczne pełno wymiarowe pady na których się bardzo wygodnie pracuje bo te z 1000 jak na mój gust są zdecydowanie za twarde...

Cięcie na słuch w cale nie jest takie trudne jak ci sie wydaje. Ja się już przyzwyczaiłem i nie wyobrażam sobie teraz życia bez tego :)

http://www.vintagesynth.com/akai <-Tu masz napisane o róznych modelach mpc i czym się one różnią..

Od siebie moge napisać że:

Akai MPC 60 - Wiadomo że 12 bitowy klasyk na którym powstało dużo płyt ale do niego przydałby sie jeszcze drugi sampler przynajmniej akai s3000xl. 60 ze wzxględu na swój 12 bitowy charakter oraz sekwencer idealnie nadaje sie do partii perkusjii. (dlatego np. ostr robiac na niej beaty miał jeszcze jeden sampler - Akai s5000 do normalnych samplii)

Akai MPC 3000 - Klasyczna maszyna i według wielu ludzi najlepsza z mpcetek ze względu na jej brzmienie i sekwencer (Ten sam co w 60-tce)

Akai MPC 2000/2000xl - To już nie są maszyny sygnowane Rogerem Linn'em. Sekwencer juz inny i brzmienie tez. Jednak są to najbardziej uniwersalne maszynki do beatów. Nowość jak się pojawiła w tej MPC w stosunku do starszych to Waveform. Nic dodać nic ująć.

Akai MPC 4000 - To jest kombajn wsrd beat machine's. Oferuje rozdzielczość 24 bitowa podczas gdy mpc 5000 ma dalej 16 (Czyli akai zrobiło krok w tył). Bardzo dobre filtry te same co w akai z4 i bardzo duże możliwosci edycjii.

Akai MPC 1000 - Bardzo przydatne jeśli robisz live-acty. Ma efekty już w sobie więc nie musisz miksowac beatów na PC.

Akai MPC 2500 - To samo co MPC 1000 tyle że ma "normalne" pady (Ogólnie to ta MPC to niewypał jest bo jeżeli masz JJ OS'a w 1000 to dorównuje ona możliwosciami mpc 2500)

Akai MPC 500 - Jeżeli podróżujesz to jest własnie mpc-etka dla ciebie...

Akai MPC 5000 - Syntezator oraz efekty on board. Do tego preamp mikrofonowy. Ale dalej to 16/48.

Co do MPC to więcej radosci za tą cenę da ci padkontrol i behringer bcf2000 (Razem około 1300 zł). Te fejdery w mpd24/32 nie posiadaja automatyki i te pady są naprawde dużo gorsze od tych z MPC.

^^Tu masz pokazane jak działa automatyka w bcf^^

Jeżeli to JA miałbym kupować od początku to bym kupił ten sam sprzęt co kupiłem kiedy zacZynałem poważnie do tematu beatów podchodzic. Czyli pady i sampler Akai w Raku ;) Z tym że ja lubie brudne brzmienie i postawiłem na 12 bitowca... He he...
  8. Jach-Mann Użytkownik

Z tym Korgiem faktycznie pomyliło mi się tak jak napisałeś. Widziałem już ten padkontrol i tak patrzyłem, że wielu ludzi go ma. Ja jednak uważałem, że jest on stworzony z myślą o innym stylu muzyki i myślałem, że jest gorszy od mpd odnośnie padów wydają się być plastikowe hee, ale skoro tak mówisz to wierzę Ci na słowo.
    Cięcie na słuch nie jest złe bo na kompie też się to robi tylko myślałem, że jeśli są jakieś automatyczne opcje do tego to mogłoby być wygodne i szybsze.
    Czyli z tego co zrozumiałem we wszystkich mpc tnie się na słuch na widmie na wyświetlaczu ustawiając początek i koniec, a tylko w mpc 60 i 3000 nie ma widma i ustawia się to za pomocą liczb tak?
    Czytałem też takie strony angielskojęzyczne różne, ale nie szczegółowo rozumiem tylko tak 5-te przez 10-te bardzo ogólnie, bo nie jestem tak dobry z angielskiego.
    Tam wszystkich i tak nie ma mpc wymienionych tylko mpc 1000 z nowych.
    A powiedz, bo zawsze mnie interesowało i nie mogę skumać jak się pracuje na rakowym samplerze przecież on nie ma padów i trzeba zapewne podłączyć do niego jakiś kontroler z padami sterując dźwiękiem z komputera czy jak to wygląda? Co się z czym podłącza i jakim złączem?
    Opowiedz jeszcze o tym behringerze bcf2000 widzę, że to kontroler i przez podłączenie midi in out i out in do karty muzycznej możemy kontrolować automatykę (suwaki w programie). Mam nadzieję, że współpracuje on też z Cubase i FL Studio. Tylko jak podłączyć padkontrol jeśli wejście i wyjście midi są już połączone z kartą. Widzę, że jest jeszcze jedno trzecie nie wiem czy wejście czy wyjście, ale jest też usb to na pewno rozwiązuje problem. Napisz jednak jak to powinno wyglądać, czym jest to trzecie złącze midi w tym behringerze i co potrafi ten behringer współpracując z padkontrolem?
  9. Jach-Mann Użytkownik

Te 1300zł to chyba używane policzyłeś, bo ten Korg Padkontrol 759zł + przesyłka ileś, a behringer bcf 2000 najtaniej znalazłem jakimś cudem za 820zł + przesyłka ileś co w sumie wyjdzie ponad 1600zł, a jak miałbym wydać tyle to wolałbym dozbierać na mpc, a jak już to kupić sam Korg Padkontrol prawda? Co sądzisz?
  10. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    z rackowym samplerem jest tak ze jask masz pady to wszystko robisz w sekwencerze (Cubase, Ableton Live, Sonar chyba nawet FL ale nie jestem pewien). Czyli układasz "klocki" *(np. w piano rollu w FL) itp... Wszystko odbywa sie VIA MIDI. W zaleznosci od softu w którym sie poruszasz moze to byc albo proste albo K***wsko trudne... W Sonarze jesat to proste w abletonie w miare tez...
  11. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Tak...

Tu masz pokazane jak się tnie na samplerze z wartosciami liczbowymi (Akai s950+AKAI MPC 60):

I podobnie wqygląda praca jak masz same pady podłaczone komputera. Zamiast MPC masz komputerz z padami z którego "wyzwalasz" sample
  12. Jach-Mann Użytkownik

W takim razie jaki jest sens kupowania samplera w racku skoro i tak wszystko podłącza się do oprogramowania i tam układa się klocki tak samo jak pracując na samym komputerze bez samplera z tą różnicą, że tam są dane, a nie w kompie. Nie trawię, chyba, że jest tam jakieś cięcie czy coś czego w komputerze się nie zrobi. Zauważyłem na filmiku, że są jakieś odpowiedniki padów w formie przycisków wyzwalał dźwięk i można na tym grać tak? Widziałem jeszcze jak wpisywał jakąś wartość liczbową odnośnie tego co mówiliśmy. Czy ta wartość to długość całkowita sampla? Czy źle widziałem i on określał dwie wartości początek i koniec bo nie trawię.
  13. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Chodzi o brzmienie które ma sampler. PC nie nada takiego brzmienia samplom jak np. Akai s950

Brzmienie jest dosłownie nie podrabialne...

http://rapidshare.com/files/281519804/sample.rar.html

Tu masz dwie próbki. Jedna była prosto z winyla na PC (czysta) zrzucona a druga na s950 (12 bitów).

Posłuchaj sobie a dostrzeżesz różnice :)

Długości całkowitej określasz za pomocą "Sample start" i "Samp[le End". A ten przycisk co on tam wciska to odtwarza mu tylko jedną nutę. Do grania się nie nadaje. Musisz miec poprostu sekwencer do wyzwalania nut...
  14. Jach-Mann Użytkownik

Wow różnica jak noc, a dzień. Jakby przeszło przez mastering nieźle rzeczywiście przekonujące poprawia dynamikę.
  15. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    http://www.sendspace.com/file/z0uf83

A tu masz próbki jak można fajnie sampla przefiltrowac w s950 na bass...

A korekcja była robiona na stole tascama jaki model to nie wiem...
  16. Jach-Mann Użytkownik

Ciekawy efekt szczególnie na początek czy przejście. Nr.2 najczyściej brzmi, aż słychać szczegółowo uderzenia talerzy. Czy mpc 1000 też potrafi takie rzeczy?
  17. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Numer 2 to poprostu sampel nagrany w najwyższej jakosci w s950. To zaden efekt...

mpc 1000 tez potrafi takie rzeczy ale nie brzmią one tak dobrze jak s950. Możesz miec np. mpc 1000 i sterować nią Akai S950 przez MIDI.

I wtedy masz s950 do perkusjii i bassu a 1000 do sampli i do układania sekwencji
  18. Jach-Mann Użytkownik

A co sądzisz o S700 ? Właśnie znalazłem go całkiem okazyjnie na allegro.

http://www.allegro.pl/item745958253_akai_professional_s700_midi_sampler.html

Znalazłem także okazyjnie Akai MPC 2000 na eBay

http://cgi.ebay.pl/Akai-MPC-2000_W0...ment?hash=item25565805b4&_trksid=p3286.c0.m14

Na eBay widzę nie raz już okazjonalne samplery. Mam jednak pewne obawy co do zakupu spoza granicy, szczególnie, że nie władam tak sprawnie językiem i nie jestem w stanie stwierdzić (wywnioskować z opisu) czy sprzęt jest w 100% sprawny. Nie wiem też ile kosztuje przesyłka i czy będą jeszcze jakieś dodatkowe opłaty. Poza tym co z gwarancją jeśli sprzęt się zepsuje to w Polsce bym się dogadał, a tak to musiałbym pewnie do producenta odsyłać i umieć się z nimi porozumieć. No i najważniejsze polska instrukcja obsługi. Gdybym miał samemu dochodzić od zera mógłbym o wielu opcjach nie wiedzieć i dojść tylko tyle ile byłbym w stanie się domyślić (być może wszystko, a być może małą część lub też nie za wiele pozostając w kropce gryząc paznokcie i myśląc co dalej robić z tym fantem. :D
  19. Jach-Mann Użytkownik

Jeszcze odnośnie padów chciałem zapytać. Znalazłem na allegro najtaniej akai mpc 1000 akurat w wersji 1000v2 i to ta druga wersja ulepszona

http://www.allegro.pl/item742587509_akai_mpc_1000_v2_128mb_ram_80gb_hdd_idealny_wwa.html

Z tego co jest napisane w opisie to w drugiej wersji jest lepszy typ padów. Czyli już te o których mówiłeś, że są w mpc 2000 i, że są idealnie dobre miękkością tak? Czyli podsumowując Akai MPC 1000 miękkie, 1000v2 bardzo miękkie, 2000 bardzo miękkie, 2000v2 bardzo miękkie i modele w zwyż 2500, 3000, 4000, 5000 też bardzo miękkie tak?
  20. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Twardość padów jest taka sama tylko wersja v2 ma poprawione pad sensory które w pierwszej wersji miały jakis bubel...

wszystkie mpc oprócz 500 i 1000 maja taką samą twardosć padów...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mpc 5000 opinie

,
  2. akai mpc 5000 opinie

,
  3. akai mpc 3000

,
  4. akai mpc 5000,
  5. MPC 5000,
  6. mpc na poczatek,
  7. akai mpc 500 opinie,