1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Co będzie lepsze na nagranie blach

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Knox, 24 Marzec 2010.

1. Knox Początkujący

Potrzebuję rady bardziej doświadczonych.

Jako, że w ofercie pojemników można znaleźć w dosyć zbliżonych cenach mikrofony mało i wielkomembranowe mam dylemat co do pary mikrofonów do OH i najlepiej nie tylko do OH :/

Będę ich używał raczej amatorsko do nagrywania blach swoim zestawie, być może w przyszłości innych, w każdym razie para paluszków wydaje mi się mniej uniwersalna od pary mikrofonów wielkomembranowych gdyż ma mniej zastosowań.

Napiszcie jak to jest! :hmmmm:
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    z tych tanszych naprawde dobry jest at 4033
  3. Knox Początkujący

Kurczaki tylko ta cena mnie miażdży :/ x2 to już w ogóle no ale Kitaj to kitaj :D Mam igiełkę AT w Gramo i jest cudnie!

A na poważnie to mam na myśli raczej sprzęt mocno budżetowy, acz nie najgorszy. Zobacz myspace.com/polmuz zgrywane raptem czterema szczurami aż się mocno prosi tutaj trochę góry z pojemnika, a że io26 w drodze to $$$ zostało aż za mało tak czy siak miałem na myśli bardziej zestawy mxl 2x 440 albo jakieś typowe paluszki C2/C4, Superluxy no i całkiem ciekawe Akg 150 Perception na myśli.

Wiem, że to nie jest żaden high end, ale też nie o to tu chodzi temu pytam czy wielkomembrana chińska będzie tak samo dobra jak austriacki pojemnik :)
  4. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    chinska wielkomembrana to chinski pojemnik :)
  5. Knox Początkujący

Racja! China to China, i nie ważne jak by to nie było marketingowo opakowane prawda ta sama.

To trochę tak jak z mikrofonem do stopy, jest ich całe mnóstwo ale tylko kilka ma sens i nie są one na wschodzie klepane.

Jednak kupię dwa paluszki i powinno być git.

Ktoś miał do czynienia z AKG seria Perception 150, 170? Dobre to to?

Audio Technice oczywiście biorę sobie mocno do serca ale fundusze za liche, przynajmniej na razie:)
  6. Tasiorowski Stały Użytkownik

AKG serii perception też są trzepane na wschodzie i odnośnie Chińczyków - nie jest to taka oczywista prawda jak piszesz. Jest parę fajnych mikrofonów, nie mówiąc już o seriach "znanych" producentów, które są robione właśnie w Azji. Na OH polecam parę SE ELECTRONICS SE3 a jak możesz dopłacić to SE 4. Swietne mikrofony, z możliwością dokupienia wymienialnych kapsuł. Stosunek Jakość/Cena moim zdaniem fenomenalna....
  7. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Zależy jaki masz budżet ale za ok. 800 PLN można kupić naprawdę świetny zestaw do bębnów alpharda (st, werbel, tomy, 2 x oh) który działa dobrze również na gitarach, wokalach, basie.
  8. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Nie kombinuj i weź sprawdzone AKG C1000, dwie sztuki to 1000zł i jak za te pieniądze grają ok.
  9. lukasz.blasinski Przyjaciel dzwiek.org

akg c1000 to moim zdaniem najbardziej przereklamowany mikrofon ever... Nie kupilbym go nawet za 100 zlotych.
    sprawdz audiotechnike ae3000 - oh, gitary,tomy, perkusyjne - bardzo uniwersalny mikrofon...
  10. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Przy C1000 nie ma co reklamować, to typowy robol.
  11. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ja uważam, ze jesli kolega sam powiedzial ze bedzie uzywal *amatorsko* to nie ma się co pruć na drogie rozwiązania, bo jesli bedzie chcial miec drogo i dobrze to pojdzie do studia. Przy takim budzecie (~800zl) wydałbym je nastepująco:
    - 2 paluszki np Superluxa http://www.sklepmuzyczny.pl/sklepmuzyczny,pl,strona,produkt,asortyment,3,dzial,35,grupa,53,id,5239.html - 400zl, są naprawde przyzwoite, do normalnych nagrań się sprawdzają i nie są zbyt drogie.
    - 2 statywy - duze (2.5m) - dlaczego? - ponieważ możliwość ustawienia mikrofonów dokładnie tam gdzie się chce jest równie ważna jak same majki. Patrzę po sobie od kiedy mam dwa wielkie STIMy z przeciwwagą nagrania OH udają mi się duzo lepiej, bo mogę powiesić nawet duże majki dokladnie tam gdzie mi się podoba a nie tam gdzie statyw mi pozwala. - koszt ok 140zl/szt - czyli masz razem 680zl

za tę cenę bedzie dobry, amatorski zestaw do nagrywania OH. Jesli chcesz zwiększyć uniwersalność zestawu proponuję dorzucić jeden mikrofon wielkomembranowy - Studio Projects B1 (uzywke można do 300 wyrwać na allegro). Takim zestawem załatwisz też wokale/gitary/cotamchcesz na przyzwoitym poziomie dobrego demo. A jesli chcesz jeszcze taniej, to kup parę SP B1, zrobisz na tym OH oraz wyżej wspomniane rzeczy bez problemu.

Pozdrawiam
    krzysiek

Share This Page