1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ciśnienie atmosferyczne a brzmienie...

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez genngott, 14 Marzec 2008.

1. genngott Początkujący

Witam braci akustyczno-inżynieryjnej!
    Jako ,że moja wiedza z zakresu fal, akustyki itp. jest generalnie uboga to postaram się, aby moje pytanie nie było tak głupie jak zwykle a więc: zapewne niejednokrotnie zdarzyło wam się grając czy też może słuchając muzyki zauważyć, że czasem (choć na tych własnych "standardowych" ustawieniach pieców, korekcji ble ble ble ) brzmienie jest jakieś takie bardzo znieksztaałcone i generalnie różni się od brzmienia które słyszeliśmy np. wczoraj (zakładamy że wszelakie ustawienia są takie same). Gdzieś kiedyś wpadło mi w ucho, że wpływ na to ma ciśnienie atmosferyczne Jak wspomniałem moja wiedza pozostawia wiele do życzenia więc ośmielę się zapytać:
    a) czy taka zależność wogóle jest realna?
    b) jeżeli tak, to czy owe ciśnienie wpływa subiektywnie na nasz narząd słuchu?
    c) czy ewentualne zmiany ciśnienia mają wpływ na zachowanie się membran i rozchodzenie się dźwięku w danym pomieszczeniu

Proszę się nie śmiać z pytania o Hektopaskale

pozdrawiam
  2. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Odp: Ciśnienie atmosferyczne a brzmienie...

Nie wiem jak to sie ma w kwestii rozchodzenia sie fali w powietrzu (panowie, który studiował akustykę - przyznać się ?)

Ale wiem na pewno że na nasz słuch wpływa baardzo wiele czynników - ciśnienie atmosferyczne, pogoda, humor, zmęczenie, stan umysłu, etc ...

Więc jasne jest że słyszysz inaczej - ale tu chodzi o Twój słuch, nie o to co dzieje sie z dźwiękiem :)
  3. genngott Początkujący

czyli rozumiem, że wszelkie różnice które słyszę między dziś a wczoraj są subiektywne? bo trochę dziwne mi się to wydaje.... słuchając konkretnej zrealizowanej płyty w danym pomieszczeniu nie odnoszę takiego wrażenia (dziś brzmi tak a wczoraj inaczej). O wiele bardziej uwydatnia się o jeśli chodzi o wykonywanie muzyki.Czy to jest rzeczywiście moje odczucie czy z technicznego punktu widzenia ma to wpływ na rozchodzenie się fal?
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools

cisnienie krwi ma istotny wplyw na prace ucha
    czasami ustawiajac jakies brzmienie jestesmy podekscytowani, cisnienie jest podwyzszone - na drugi dzien przychodzimy uspokojeni i brzmienie juz nam sie nie podoba

na swoim przykladzie wiem, ze jak jestem zdenerowany to krece glupoty - odkad odkrylem te zaleznosc poswiecam sporo energii na uspokojenie sie w trakcie nagrywania czy miksowania, bardzo pomaga
  5. acq Użytkownik

kiedyś słyszałem taką historię w studio deorecordings w Wiśle (studio jest wysoko położone), że pewien znany pan nagrywał tam płytę. wszystko było fajnie, ale potem zjechał na dół i podobno zupełnie inaczej mu to brzmiało i już nie był tak zadowolony.

zmiany ciśnienia oraz wilgotności mają wpływ na rozchodzenie się dźwięku. szczególnie jeśli chodzi o wysokie częstotliwości. w normach do badań np. współczynnika pochłaniania dźwięku jest mowa o korektach jakie trzeba wprowadzać, jeśli zmieniły się czynniki atmosferyczne.
    pamiętam przy mojej pracy (o rozpraszaniu dźwięku) była taka adnotacja w normie, że pomiar mogę zaczynać dopiero po 15 minutach od zamknięcia drzwi komory (żeby ustały wszystkie zawirowania powietrza).
    no i raz mi do komory weszła wycieczka na 15 minut. tak mi tam nadmuchali i naparowali, że mogłem sobie podarować badania tego dnia....

jest jeszcze taka sprawa, że przy zmianie temperatury zmienia się długość fali, więc być może zmienia się odpowiedź pomieszczenia w którym słuchasz (rezonanse), lub nawet głośnik może grać trochę inaczej (pewnie "trochę" - to za dużo napisane) - co do tego nie jestem jednak pewny i być może są to bzdury. nie znam literatury na ten temat. moze ktoś robił jakieś badania...
  6. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    Temat widzę stary jak świat.
    Są takie dni, jak ten w którym przyszło mi poszukać na forum potwierdzenia moich obserwacji (usznych), kiedy pogoda jest po prostu nie w deskę. Wszystko zdaje się być szare i zamulone podobnie jak wrażenia słuchowe. Bardzo wiele czynników składa się wówczas na to, ja że osobiście nie mogę odnaleźć definicji tego co słyszę.
    Składają się zapewne na to warunki fizyczne w których przychodzi mi nadstawiać uszu jak i ogólnie to co się dzieje we łbie.
    Do tego wspomagająca kawa i ciśnienie pod kopułą skacze jak chce, a o tym zjawisku już wyżej wspomniano. I bądź tu mądry.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. cisnienie atmosferyczne dzisiaj

,
  2. ciśnienie a słuch

,
  3. ciśnienie atmosferyczne a słuch

,
  4. ciśnienie atmosferyczne dzwięk,
  5. wpływ ciśnienia atmosferycznego na uszy,
  6. wpływ ciśnienia ma dźwięk,
  7. aktualne ciśnienie atmosferyczne nowa sól,