1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Centralka - otwor w naciagu rezonansowym a brzmienie.

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Ziober, 3 Sierpień 2009.

1. Ziober Użytkownik

Hej.

Tak sie zastanawiam jakie sa wlasciwie roznice w brzmieniu miedzy naciagami z otworem z boku naciagu, na srodku naciagu, z dwoma otworami, albo z malymi otworkami rozmieszczonymi po okregu (widzialem taki naciag dw). Macie jakies spostrzezenia w temacie? Ja za malo widzialem i slyszalem, zeby jakies wnioski wyciagnac, a temat mnie zainteresowal. W jakich sytuacjach namawiacie bebniarza do uzycia konkretnego naciagu, tudziez do jego zdjecia?
  2. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
  3. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Z mojego doświadczenia w przy nagraniach wynika że:

-jeśli mam instrument który jest słabszej jakości, nie mam za wiele czasu, perkusista sam nie wie jak nastroić sobie sprzęt to ściągam przedni naciąg centrali. Stroję po swojemu i gramy. W efekcie można uzyskać dość przyzwoite rezultaty nawet przy bardzo miernych naciągach. Lepsze to niż dudniąca centrala i przydźwięk źle ustawionego przedniego naciągu.

-robiłem testy porównawcze czy brzmienie bębna basowego jest ciekawsze z przednim naciągiem czy nie. Porównywałem nagrania tak samo omikrofonowanego bębna. Wniosek - TAK dla przedniego naciągu zdecydowanie! ALE tu nie ma już żadnych kompromisów. Jeśli ma brzmieć to wszystko musi się zgadzać.

-trudno tak opisać jak dobrze zestroić centralkę ale na pewno pomagają emady, w środku nie powinno znajdować się nasze pranie z całego tygodnia :) tylko bardzo lekkie tłumienie membran, mój prefer na całe bębny to naciągi evansa dry (bynajmniej do rockowego grania). To czy będzie jeden otwór czy dwa to już kwestia jakie brzmienie ma zarejestrować mikrofon, czy będzie na wprost bijaka czy obok. Ja do rejestracji bębna basowego stosuję 4 różne ujęcia mikrofonowe.

Brzmienie jest w smych bębnach. Jeśli mają zagrać rockowo to nie moze być to zestaw fussion.
  4. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    tu jeśli chodzi Ci o naciąg werblowy to małe otworki w górnym naciągu przepuszczają pewną część powietrza przy uderzeniu co w efekcie powoduję mniejszą akcją na dolny naciąg i mniejsze wybrzmienie sprężyn. Mam taki naciąg na jednym werblu (oczywiście evans:D) sprawdza się kiedy chcesz mieć mniej grające sprężyny a "pałker" naprawdę nap.... w werbel albo mało sprężyn a mocny rim.
  5. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Naciągi werblowe Evans w wersji Dry - czyli tej z otworkami są suchsze w brzmieniu. Czasem pomagają wyeliminować "jęczące" wyższe harmoniczne.
  6. Ziober Użytkownik

Mialem na mysli caly czas naciag do stopy (rezonujacy), o takie cos:
    http://images.miretail.com/products/optionlarge/DW/254087jpg.jpg

Jest to ciekawa rzecz, bo z jednej strony brzmienie stopy z dwoma naciagami, a z drugiej mozliwosc umieszczenia mikrofonu w srodku i wypuszczenia kabelka jednym z otworow.
  7. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    strasznie to problematyczne bo nie masz praktycznie możliwości manewru mikrofonem

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak zrobić otwór w centrali perkusji

,
  2. centrala rozne naciagi

,
  3. jak ustawić centralke w cubase

,
  4. centrala otwór,
  5. centrala brzmienie