1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Binauralne nagrywanie

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez geunser, 25 Luty 2011.

1. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ale na pewno nie będą to słuchawki... tylko port USB 4.0 z bezpośrednim połączeniem do kory mózgowej... Cała przestrzeń jaką tylko zechcesz kreowana w twojej głowie, bez destrukcyjnego działania słuchawek na "naturalny" narząd słuchu...
    Jak już futurystycznie to trochę z rozmachem...
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    MS w drugą stronę... nic odkrywczego... ale ciekawe jak to działa w praktyce...

Zrobiłem eksperyment z 3 głośnikami na boczne puściłem Side... na środkowy Mid... Niby jakaś tam przestrzeń mała jest... dźwięk się klei... ale szału nie robi...
    Zapewne konstrukcja samej kolumny jest istotna... może też obróbka sygnału jest bardziej skomplikowana niż prosty MS...
    Tak czy siak po tym małym eksperymencie... przyszłość widzę tylko w małych przenośnych radyjkach :p
  3. zenon59 Użytkownik

Smiechu, no niby nic odkrywczego, ale w teorii powinno działać jak projektor dźwięku: tzn. powinno dać możliwość podejścia do witrualnego źródła dźwięku i posłuchania go w "miejscu", w którym został nagrany, albo z oddali itd.
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Błąd: ani teoretycznie ani praktycznie nie są w stanie odtworzycz panoramy stereo tak jak głośniki. Juz nie bede wspominał o tragicznych testach na odtworzenie przestrzeni w 5.1

A słyszałeś o silent disco? Niedawno dla zabawy brałem udział w takiej imprezie, cały klub wypełniony ludźmi ze sluchawkami bezprzewodowymi, 2 dj i 2 kanały do wyboru. Smiesznie troche sie czulem i nie za bardzo da sie skakać bo słuchawki potrafią spaść ;-) no i rzeczywiście, po zdjeciu słuchawek słychać tylko stupot kilkuset ludzi w klubie, śmiechu, pojekiwania...
  5. Andy Aktywny Użytkownik

Luke, słyszałem słyszałem ;) ale mi chodziło o koncert live, z instrumentami, muzykami, emocjami i trudem wkładanym w granie na twarzach - tupanie i tańczenie w klubie dla mnie nie ma porównania z tym co dzieje się np w pogo, moshpit'cie ;p a i w disco i koncertach brałem udział ;)
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    No a stereofonia w nagraniach binauralnych?
  7. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    To moze powtórzę po jeszcze raz ze nagrania binauralne to zaledwie mały odsetek nagrań, względnie nie użytecznych z komercyjnego punktu widzenia. Nie wyobrażam sobie ze wszyscy rzucimy nasze mikrofony i kupimy główki neumanna i zaczniemy nagrywać binauralnie ;-)

Nagrania binauralne nie są tak interesujące po prostu jezeli chodzi o muzykę/TV/film...

Tak zgadzam sie, fajny efekt jezeli a) dobrze był nagrany i b) masz dobrej jakości słuchawki ale po 5 minutach całkowicie sie nudzi.
  8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zgadzam się w 100%.
    Tak właśnie skończyła się i zaczęła moja przygoda z głową neumanna i mikrofonami dousznymi.
  9. Rafaell Użytkownik

Ten fajny efekt np.zabija bardzo dobre nagranie w systemie Decca There odtwarzane na dwóch kolumnach- mówimy o "podobnych" środkach technicznych zaangażowanych po stronie odbiorcy-słuchawki kontra kolumny. Lubię obie technologie :)

Myślę że nie do końca jest tak jest jak piszesz. Po pierwsze przenośny sprzęt słuchawkowy ostatnimi czasy jest bardzo popularny (komórki,laptopy,etc.) i stworzyła się większa nisza niż 30 lat temu kiedy każdy był uwiązany do fotela a słuchawkami drutem do ciężkiego wzmacniacza.
    Sam efekt binaural dobrze zrobiony kasuje systemy wielokanałowe które są duże,niewygodne w aplikacji ,zajmują wiele miejsca i się nie chcą przyjąć u przeciętnego Kowalskiego!
    Drugie, Neumann KU-100 to niedopracowane dziadostwo do binaurala i należy stworzyć od nowa coś sensownego!!! Przykładowo są duze problemy z wysokością położenia dźwięków pozornych, o kiepskiej lokalizacji źródeł pozornych za głową nie wspominając (fizjologia słyszenia tam też nie pomaga).Nawet ostatnio słuchałem takiego nagrania na już dosyć przyzwoitych słuchawkach patrząc co jest po studiach nagrań (Beyerdynamic T1) i nic więcej z nagrania KU-100 nie wyciśniesz!
    Po trzecie , słyszałem dobrze zrealizowane i możliwe do odtworzenia na byle pchełkach nagrania i jest szansa jak w punkcie 1 robić nagrania i mieć rynek zbytu.
    Po czwarte z montażem nagrań w Protoolsach itp. d4, wszystko trzeba nagrywać na setkę bo jednak muzycy się przesuwają a co za tym idzie cały dźwięk nie będzie spójny .
    Po piate, jeśli materiał dźwiękowy jest interesujący to nawet go słuchamy na radyjku wielkości banana. te nagrania co są dostępne w sumie tylko sygnalizują samą technikę a jak wiadomo takie sample sa nudne jak flaki z olejem na dłuższy czas.
    Po szóste , nagrania binauralne są trudne w realizacji i odbiorze w TV, bo człowiek psycho fizycznie nie potrafi się nagle przemieścić za obrazem z jednej głowy przed sceną do głowy 20 metrów wyżej.Nawet na realizacjach kolumnowych 7,1 jest to wszystko robione bardzo statycznie, przesuwają się wokół obiekty ale widz ze sceną dźwiękową się tak błyskawicznie nie przemieszcza (nawet w samolocie F-18). Poza tym co się np. dzieje z widzem tylko widzącym obraz 3D w Imaxie. Jeżdżąc przykładowo po wertepach terenówką niektórzy dostają choroby morskiej;dodajmy do tego jeszcze dźwięk binaural a sprzątaczki po seansie będą miały co robić.Błędnik nie ma wtedy pokrycia z tym co widzi i słyszy mózg.
    Po siódme mając dźwięk binaural na spacerze poza domem nasze receptory zaczynają świrować -patrz punkt szósty i może to być bardzo niebezpieczne. I dochodzimy do wniosku że jednak tą technikę owszem można przenośnie stosować ze względu na aktualna lepsza technikę ale lepiej ją jednak używać siedząc gdzieś statycznie w jednym miejscu.
    Po ósme nowe pokolenie może te problemy z błędnikiem mieć gdzieś, bo się fizjologia człowieka od małego nauczy z tej technologii korzystać.
    No i tu jednak widać że binaural ma jeszcze jakieś perspektywy na przyszłość ;)
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Tchad Blake to producent/inżynier, zdobywca Grammy, który często korzysta z nagrań binauralnych. Nagrywa w ten sposób m.in overheady.
  11. vasyl Super Moderator

DAW:
    Pro Tools
    ...nie tylko on. Michael Wagener też używa sztucznej głowy podczas nagrań garów.
  12. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    Nie odbierz tego, że się czepiam, ale to już kolejny raz Ci się zdarza, stronę wcześniej już ktoś o tym wspominał.
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ... co po raz kolejny jest dowodem na to, że nie czytam wszystkiego na forum
    nie mam na to czasu
    postaram się mniej pisać, wtedy nie będę denerwował nikogo swoimi pomyłkami
  14. Rafaell Użytkownik

Pisz Jacku pisz; dodaj tylko ze fatalnie mu to słychać bo zamiast dwóch rur dodanych do "uszu" KU-100 mógłby wymyślić coś innego :)

Share This Page