1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Beat Maszyna a Ciezki Rock ???

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Rozmarynowicz, 4 Wrzesień 2010.

1. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Witam :smokin:

Tworzymy dwuosobowy zespol i chcemy wystepowac z Beat Maszyna.
    Co jest potrzebne by z tym ruszyc :questionmark:

Przedtem a w zasadzie i jeszcze teraz, robie garki na (Fruity Loopsie 3)
    Tym razem chce przesiasc sie na cos, co pozwoli mi wystepowania na
    scenie bez udzialu perkusisty.

Grzebie od jakiegos czasu w internecie i szukam tego typu zabawek,
    natrafiajac na rozne zeczy, natknolem sie miedzy innymi na: Roland
    MV-8000 lub 8800, Akai MPC-5000, czy wreczcie Korg Padkontroll ktory
    wzbudzil we mnie najwieksze zainteresowanie. Przedewszystkim zewzgledu
    na jakosc sampli jaka posiada oraz ciekawe opcje padow no i mozliwosc
    pracy na komputerze w raz z oprogramowaniem. Jednak chybo to nie
    wszystko. Nie jestem pewny czy mozna zapisac na nim kilka perkusji
    zrobionych od poczatku do konca, oraz czy mozna na nim zrobic garki nie
    koniecznie z jednym beatem ciagnacym sie przez caly utwor tylko z
    perkusja o charakterze bardziej prograsywnym.

Kolejna sparawa co jest potrzebne by odtworzyc to na zywo - Jaki mikser,
    jaka koncowka mocy Czy dodatkowe bajery jak procesor dynamiki,
    Przedwzmacniacz lampowy czy Korg Radias-V2 tez sa mile widziane by to
    zagralo profesionalnie :thrasher:

Co do sampli, to skad je brac do takiego urzadzenia jak Korg,
    Co z karta pamieci i rozmiarem dysku. To sa tez istotne rzeczy.

Wojtek ...
  2. zuj Początkujący

Zawód:
    Student
    Powiem szczerze że w tej kwestii jestem średnio zorientowany to może ktoś mnie poprawi, ale...

1: podany przez Ciebie Roland i Akai to samodzielne tak to nazwijmy maszyny, które grają same wystarczy do miksera podpiąć.
    2:Korg pad kontrol to tylko sterownik midi, musisz go użyć z jakimś sprzętem typu moduł lub komputer.

W przypadku pierwszym korzystasz z pamięci bitmaszyny w drugim z dysku twardego Twojego kompa. I teraz musisz się co jest dla ciebie wygodniejsze. Jeśli nie masz laptopa to wygodniejsza jest pierwsza opcja. Jest mniej zamieszania podczas koncertów żadnych kabli USB, midi tylko lewy prawy do miksera podajesz. Z kolei cena cena pad kontrola jest o wiele niższa.
    Ja osobiście przy takim samplowanym graniu używam zestawu klawiatura ster. + groove agent Cubase. taki wirtualny pad kontrol. Miałem laptopa i szkoda było mi wydawać tysięcy na jakąś bitmaszynę.
    Sample to możesz ściągać z sieci od czasu do czasu firmy udostępnia jakieś bity sample za darmo, możesz kipić Estrade I Studio bo tam chyba od jakiegoś czasu są różne biblioteki dodawane. Albo samemu robić.
    Akai i rolad mają wyjścia liniowe czyli wystarczy podpiąć do diboxów, dalej do miksera i zagra. Korg żeby zagrał musisz sygnał wyprowadzić wyjściem słuchawkowym (ale tak lepiej nie) albo przez interfejs audio i z interfejsu audio tak jak wyżej. Nie wiem jakie macie warunki w salce i jaki budżet ale żeby od razu końcówkę kupować. Ja w zespole mikser podłączamy do dużego pieca gitarowego i gra.
    O rany rozumiesz tej mojej gadaniny...? Jak coś nie jasne to dalej pytaj.
  3. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Dzieki

:bouncy:Dzieki za lista.

Jak to jest powiec z ta pamiecia z dysku twardego. Czy nie sadzisz ze to dosc ryzykowne, powszechnie wiadomo ze komputery z blizej nie okreslonych przyczyn lubia sie zawieszac, gdzie pamiec Beat Maszyny powinna byc bardziej stabilna ??? Bo w przeciwnym razie moge rownie dobrze zrobic garki na Fruity i odtworzyc je z kompa podczas koncertu. Czy to nie wychodzi prawie na jedno ???

Oprocz samej prostoty podlaczenia Beat Maszyny czy ma ona jeszcze jakies atuty. Chodzi mi o jakosc brzmienia.
    Posiada napewno takie rzeczy jak limiter, rozne filtry, czy procesory dynamiki. Powiec mi jakie polaczenie jest leprze padkontrol + modul brzmieniowy
    czy Konkretna Beat maszyna ??? Wiem ze dopuki sie na cos nie zdecyduje i nie zaczne tego studiowac, bede pytal bez konca. Ale temat jest wieloaspektowy wiec musze pare spraw sobie wyjasnic.

Co do osobnej koncowki mocy i miksera to przedewszystkim zalezy mi na jakosci by perkusja nie wcinala sie w wokal i nie miksowala. Z tond moj pomysl z osobnym naglosnieniem.
    Mam kolege w Warszawie ktory uzywa w swoich kompozycja czegos podobnego do Beat Maszyny.
    To jest laptop i cos tam jeszcze. Jednak brzmieniem to nie grzeszy. Jest fatalne, plaskie i malo ciekawe.
    Ale on tak wystepuje na koncertach i mu to nie przeszkadza.

Czy taki Korg padkontrol jest kompatebilny z MV Rolanda ???

Acha co to jest ten interfejs i czy jesli sie zrobi garki na kompie czy mozna je
    odtworzyc z formatu Wave ???

Narazie tyle
  4. Andy Aktywny Użytkownik

z kompem to jest tak, że możesz spokojnie na nim grać koncerty, loopy perkusyjne zgrywasz sobie do gotowych plików i odpalasz sobie jest w trakcie, i się samo gra :)
    teraz co do wywalania się komputera to głównie zależy jaką konfiguracje wybierzesz... rzesze całe grają na Mac'ach, bo się nie zawieszają, ale są też tacy którzy odpowiednio konfigurują pecety i dają rade bezawaryjnie z nich korzystać, np mój znajomy w zespole tak grał, klawiatury sterujące dwie, Korgi, interfejs chyba Emu 404, pecet z Ableton Live, wszystko sobie można ukręcić z brzmień, ogromna ilość wtyk... On akurat grał na żywo, ale nie raz odpalał tylko loopy. Podłączenie też proste :)
  5. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    No dobra czy Mec G5 z prockiem 2x2.7 starczy ??? ale jest to stacionarny komp mi to jednak nie przeszkadza osobno bedzie monitor i final. I teraz jak go podlaczyc do standardowego miksera. No i pewnie potrzebna jest porzadna karta muzyczna. Podpiac pod niego Padkontroler zrobic garki, wrzucic na dysk w formacie Wave i odtwozyc na koncercie. Cala reszte podrasowac zewnetrznymi, preampami by brzmienie bylo leprze ... Czy dobrze mysle ???
  6. Andy Aktywny Użytkownik

macbook albo nawet macbook pro --> interfejs firewire lub usb zamiast karty --> wyjściami LR z interfejsu w DiBox --> w mikser.
  7. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    mac

Przegladalem ceny Macbookow Pro - A czy stacjonarny nie moze byc, mialbym okazje kupic stacionarnego Maca razem z monitorem itc. To chyba to samo co? Tyle ze Macbook jest poreczniejszy. A co sadzisz by wspolpracowac z tym Padkontrolerem Korga razem z Macem ??? Ma to wiekszy sens? Ten sterownik posiada opcje artykulacji garkow naprawde robi wrazenie czy tez zmiane skoku dynamiki. Zalaczam link ...

Korg Padkontrol -

Przyznam ze te Macbooki nie sa tanie :sheep::bouncy:
  8. Andy Aktywny Użytkownik

używki mac booków masz nawet za 2000 zł ;)
    stacjonarnego po kilku razach na koncertach będziesz przeklinał, własnie za nieporecznosc.
    pad plus mac to fajny zestaw, ale kosztowny, sam musisz to przeliczyć.
  9. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Modul

Pytanie dotyczace modulu Korg Triton Rack, czy jest on kompatebilny z Padkontrolerem Korga ???
    Orientujecie sie moze ???
  10. kornel_k Aktywny Użytkownik

Moim zdaniem, to czy perka będzie brzmiała plastikowo czy nie, nie zależy od preampów w rackach tylko od softu i/lub brzmień.
    A nawet z dobrym softem będziesz musiał dobrze te "garki" zaprogramować, żeby brzmiały w miarę naturalnie.
  11. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Co to jets soft ???
  12. kornel_k Aktywny Użytkownik

To skrót od angielskiego słowa software - czyli oprogramowanie.
  13. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Rozumiem wiec co radzisz ??? Jakie oprogramowanie daje najleprzy efekt
  14. Andy Aktywny Użytkownik

programów do programowania sampli jest mnóstwo, ja Ci mogę polecić Ableton Live lub EzDrummer.... te programy + komp to już jest koszt, dolicz interfejs i masz pełen zestaw jeśli chcesz działać z loopami, tak póki co ;)
  15. kornel_k Aktywny Użytkownik

Ableton Live tak jak radzi kolega jest bardzo wygodnym narzędziem do programowania instrumentów VST(i), ale jak wspominałeś używałeś Fruity Loops - tam też można osadzać instrumenty VST i też jest bardzo wygodnie - co prawda ja zatrzymałem się na wersji FL5 a teraz chyba aktualna jest 9 - więc pewnie jest jeszcze lepiej pod tym względem.

EZdrummer jest bardzo fajny, ma wiele różnych zestawów brzmieniowych - ale niestety nie można ich mieszać ze sobą.
    Najlepiej byłoby, gdybyś sprawdził sobie brzmienia zestawów, jakie Ci pasują - ja np. lubię Nashville - bo jest ciepłe i pełne, ale jest wiele innych, od rockowych, metalowych po vintage Ludwig i calypso ;-)

Co do innych programów to nie mam doświadczeń więc może koledzy podpowiedzą.
  16. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Kupilem narazie Padkontrol Korga razem z presetami Abeltona. Nie dokonca sie orientuje do czego sluza presety ale gosc mi je dozucil do reszty.
    Zastanawiam sie czy by tego pada nie polaczyc z Korgem Tritonem Rack i do kupic karty EXB-PCM 03 Rosrzezenie z dodatkowymi dzwiekami. Potem Tego Maca
    To oprogramowanie Abeltona lekko przypomna Fruity studio ...
  17. Andy Aktywny Użytkownik

jesteś amatorem w tym temacie ?
    jak na amatora to ostro ruszasz z miejsca :egg:
  18. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Mysle ze raczej amatorem chociaz troche juz muzykuje:
    Nie wiem do konca co masz na mysli :)
  19. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Czy (Yellow Tools - Pure Drums) jest komus znane - sa ta sample perkusyjne ???:boring:
    studiuje temat ostro ale troche za duzo tego na rynku, sprzenty, oprogramowania itc ...
  20. Rozmarynowicz Początkujący

Zawód:
    Mechanik
    Karta

Prosze powiedzcie mi jeszcze czy, pad kontrol bedzie kompatebilny z Tritonem Rack Korga ???
    Mam pomysl by te dwa urzadzenia ze soba polaczyc. Mam tez okazje zakupic karte Korga z dzwiekami Exb Pcm 03 i teraz co nie ktorzy twierdza ze to dzialac nie bedzie. Ja z kolei mam inne zdanie skoro standardowa klawiatura (syntezator) potrafi wyslac sygnal pobierajac jednoczesnie probki dzwieku z Tritona.
    To czemu by tego nie mial zrobic Padkontrol Korga ??? :smokin:

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak podlaczyc padkontrol mac

,
  2. metalowe loopy perkusyjne

,
  3. padkontrol jaki prgram

,
  4. ableton wyprowadzenie z dzwieku na mikser,
  5. loopy perkusyjne rock pobrać darmo