1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bas i Struny

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez ghetto_blaster, 24 Lipiec 2009.

1. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Panowie i Panie,

Zakupilem nowe struny do 'nowego' basu. Moja wiedza na temat tego instrumentu jeszcze jest nie duza. Czy na stronach o grubosci .045 .065 .080 .100 .130 mm na piatce basie opuszczonym o jeden ton czyli ADGCF pojade czy sie rozflacze sie z impetem ? Poki co struny moge jeszcze oddac. Prosze o szybka odpowiedz bo napalony jestem na granie jak pies na ......

Pozdrawiam,
  2. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Zależy od marki strun i od instrumentu. 45-128 opuszczałem pół tonu w dół na sztywnych strunach i dość twardym instrumencie.
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    nie znam się na piątkach, ale na dobrych DR'ach (40e) obniżyłem na czwórce E do C i klepało aż miło :D (od 105 w dół)
  4. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Wybralem z pojedynczych strun .045 .055.085 .105 i 140 i tu troszeczke przegiolem albo i nie :D jest i tak miekka tylko wydaje sie nie proporcjonalnie grubsza od reszty.
  5. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Dzis zalozylem 125 na piata strune. Mam bardzo mocne wrazenie ze zakladanie za grubych konczy sie tym ze struna brzmi niewyraznie. Jakby masa i napiecie struny powodowale tlumienie jej wybracji. Piata struna teraz brzmi duzo wyrazniej paradoksalnie.
  6. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Witam
    Pierwszy wpis na forum :)

Z rozmiarówek domyślam się że kupiłeś Ernie Ball'e ?...
    Akurat gram na basie i używam dokładnie takiego samego zestawu strun.
    Stroję się: G#-C#-F#-B-E - więc dość nisko
    U mnie działa, wszystko zależy od ustawienia gryfu i od jakości samego wiosła.
    Tańsze gitary mogą mieć problemy z menzurą.
    Generalnie powinno działać
    pzdr
  7. A i ja dorzucę swoje 5 groszy odnośnie strun basowych.
    Ostatnio miałem sesję nagraniową w której to basista przybył z dwoma praktycznie identycznymi gitarami basowymi (ten sam producent i model, wykończenie było ździebko inne) ale na każdej z gitar miał założone różne struny. Na pierwszym miał klasyczne struny basowe z oplotem, na drugiej zaś struny kompletnie gładkie. Niestety nie pamiętam nazwy producenta tych strun. Zmierzam do tego iż dwa identyczne basy na totalnie różnych strunach brzmiał kolosalnie odmiennie. Myślałem w pierwszym momencie, że różnicy będą znikome, ale po pierwszej wgrywce oniemiałem.
  8. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
    Hej, dla sprostowania ;)
    Struny o których piszesz są także z oplotem, tyle że płaskim tzw. "Flatwound" z uwagi na konstrukcje stosowane najczęściej w basach bez progowych. Okrągły oplot niszczy w nich podstrunnicę.
    W progowych basach wykorzystywane niezwykle rzadko, ale dają ciekawe brzmienie, bardziej hmm. matowe
    Są oprócz "normalnych"- "roundwound", z oplotem płaskim "flatwound" jeszcze "groundwound" płaskie z wierzchu a półkoliste od wewnątrz.

Ps.
    Praktycznie lepsze powinny być grubsze struny, obniżając strój w dół rekompensujesz w ten sposób spadek naprężenia.
    Po takim zabiegu konieczna jest regulacja prętu w gryfie. To może być przyczyna słabszego wybrzmiewania.
    Lub słaba elektronika / pickupy

Pozdrowionka - BB

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. nazwy strun na basie

,
  2. zakladanie strun basowych

,
  3. zakladanie strun w basie

,
  4. struny w basie nazwy