1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębny: zastąpienie żywego śladu próbką przy pomocy Drumagoga.

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez jacko, 31 Lipiec 2008.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Oto kilka przykładów jak duże możliwości manipulacji brzmieniem bębnów dają nam narzedzia takie jak Drumagog. Oczywiście efekt uzależniony jest od tego co chcemy uzyskać, jakich używamy próbek i w jakim stopniu odseparowany jest sygnał poszczególnych elementów zestawu. W tym przypadku sygnał werbla miał zapięty kompresor sterowany śladem stopy w celu uniknięcia wyzwalania próbki werbla uderzeniem stopy. Inną metodą może być użycie wyzwalacza takiego jak np. Ddrum Red Shot - technika opisana w oddzielnym artykule: Bębny - czysty sygnał dla Drumagoga lub bramki szumów. - DZWIEK.ORG

Pierwszy przykład to oryginalne bębny (stopa, werbel oraz overhead stereo), 4 pozostałe przykłady mają ślady stopy i werbla zastąpione samplami.

Załączone Pliki:

2. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    a jak tą techniką powyciągać "ghosty" z werbla? manipulacja kompresorem?
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    kompresor z sidechainem dba o to, zeby przesluch stopy zostal zniwelowany - wtedy czulosc Drumagoga ustawiamy na tyle nisko, ze ghosty przechodza - co chyba slychac w przykladach?
  4. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    no właśnie słychać ale bardzo słabo i brzmią inaczej niż próbki, chyba, że moja wieża w domu aż tak strasznie kłamie ;P
    a tak ogólnie - czy pracując z drumagogiem jest szybciej niż np. Audio to Score w logicu?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nieporownywalnie szybciej i dokladniej
  6. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    Witam!
    Technika którą przedstawił Jacek jest dobra do prostego mocnego rytmu, informacja o pianonutkch jest zatracona i dla tego ich nie słychać z sampli. Jedynynym sposobem jest trigger i niestety dziubanie i edycja w śladzie midi. Oto kilka moich próbek na werbel. Do sampli dodałem stopę żeby było bardziej naturalnie. Różne sample werbla i różne stopnie słyszalności pianonutek.

Załączone Pliki:

7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    na pewno nie jest to sposobem na skonczenie nagrania - takie operacje zajmuja zbyt duzo czasu, ponadto ciezko powiedziec cokolwiek o jakiejkolwiek naturze w Twoich przykladach

moj (mini) artykul jest zupelnie o czyms innym niz bebny w midi - chodzi tutaj o prosty, skuteczny i szybki drum replacement bez uzycia midi
    tak jak tez napisalem, przesluchy pozostalych elementow mozna zredukowac uzywajac wyzwalaczy, ale nie podlaczonych do generatora midi, ale nagranych jako zwykly slad audio
  8. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    midi nie midi na jedno wychodzi, inny dźwięk (sampl) wyzwalany jest zewnętrznym impulsem. Może być to ślad audio i jego odpowiedni poziom może tez być komunikat midi itd.... Wszystko co napisałeś o szybkiej podmianie brzmienia bębna jest ok, mój post jest raczej odpowiedzią na pytanie skibasa jak wyciągnąć te smaczki z werbla. Tego już się nie da wykonać bez edycji czy to śladu midi czy oryginalnego wava który będzie wyzwalał sampl.
  9. FREUD Użytkownik

Moje pytanie brzmi: po co te wszystkie sample? Czy naprawdę tak trudno nagrać dobrze bębny? Pytam bo unikam sampli jak ognia i próbuję i próbuję. Nie okłamujecie tak naprawdę i siebie i bębniarza który nie brzmi i nie umie grać po prostu? Rozumiem że wszystko dla jak najlepszego efektu koncowego ... który jednak nie ma przełożenia w rzeczywistości ot co.
    Pozdro
    Szymon

Pewnie mnie teraz zjecie ;)
  10. Bartek_L Użytkownik

Zawód:
    z zaw. inż elektryk
    po prostu rozmawiamy na dany temat, ja też unikam takich metod. Jeśli jednak trzeba coś takiego zrobić to trzeba to zrobić jak najlepiej i po to jest baza wiedzy i ta dyskusja.
  11. FREUD Użytkownik

Oczywiście, jak coś robić to najlepiej jak się tylko potrafi. Chętnie czytam i się uczę, nawet jak się czegoś nie używa to dobrze wiedzieć o co chodzi i znać temat.
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Pewne gatunki wrecz wymagaja drum replacementu. Oczywiscie warto wiedziec zarowno jak nagrac perfekcyjnie bebny i uzyc sladow akustycznych, ale drum replacement jest rowniez przydatny. Wszystko zalezy od efektu, ktory chce sie uzyskac. Nie wszyscy lubia naturalne brzmienie, a tak naprawde sluchacze ktorzy nie sa muzykami, odbieraja muzyke w zupelnie inny sposob niz my - muzycy. Ma dobrze brzmiec, co nie zawsze znaczy naturalnie.
  13. Janoosh Użytkownik

Najczęściej zastosowanie podmiany brzmienia wynika nie ze złego nagrania bębnów, tylko z potrzeby zmiany podczas finalnego miksu.
    Werbel który brzmiał świetnie podczas nagrania sekcji okazuje się czasem niewłaściwy gdy nagramy już wszystkie ślady, efekty i zaczynamy miksować.

Bardzo ważne jest też stosowanie funkcji blend. Ja rzadko wymieniam cały dźwięk na nowy z sampla. Zazwyczaj wystarczy go tylko "podrasować" tym czego brakuje w oryginalnym ujęciu.
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jednak jestem gluchy - ja slysze ghosty :)
  15. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    wlasnie dzisiaj rozpoczalem nagrania zestawu bebnow za pomoca 5 mikrofonow samson kit, i 1 na overhead - oktava mk012 (brzmi ladnie ale w przyszlosci planuje dokupic drugi do ''stereo'').
    U mnie przede wszytskim wchodzi drum replacemen poniewaz bebny ktore mam na salce sa bebnami za 400 zlociszy...tomy sa tragiczne, werbel jeszcze ujdzie. co sie da to zostawie a co nie to wywale.
    Nagram probki samej perki jak i perki z gitarami - ''z i bez'' sampli ale to w okolicy tygodnia jak bede miec wiecej statywow i pokombinuje z ustawieniem OH.
    Ale mam maly dylemat z ktorego pewnie nie ma latwego wyjscia - jak podkladam probki pod tomy to niestety ''moc i charakter'' psuja mi oryginalne tomy ktore slysze z mikrofonu overheada i nie wiem jak sie ich pozbyc ;/
    druga sprawa to strasznie duzo dlubaniny jest przy szybkich przejsciach w tempie 220 koles mi robi triole na klazdym tomie i jak sie podolozy sampel to brzmi karabin niestety, ale jutro bede miec czas to usiade i zaczne sie bawic.
  16. Janoosh Użytkownik

Sprawa wygląda następująco - mikrofony na tomach bliżej membran a OH wyżej i pod kątem przy którym będzie zbierać najbardziej blachy. To powinno dość mocno ułatwić i zwiększyć selekcję.
    Co do szybkich przejść to musisz użyć programu (np. drumagog) który pozwala użyć kilku sampli (warstw) do jednego sygnału. Dzięki temu raz będzie użyta próbka A potem B i C. Jeśli masz pojedyńcze sample to wystaczy w pozostałych zmienić bardzo delikatnie wysokość, barwę i głośność. I po karabinie :)
  17. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    dzieki wielie za odpowiedz - powiedz mi jak do drumagoga wrzucic wiecej sampli ? bo wiem jak jednego zaladowac ale mam problem z wrzuceniem wiekszej ilosci
  18. Janoosh Użytkownik

Trzeba przejść do zakładki samples i tam poukładać.
    Nie pamiętam dokładnie jak to działa bo już dawno go nie używałem.
    Chyba odgrywane są kolejno po sobie jak widać na poniższym obrazku.

Załączone Pliki:

19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    oprocz mozliwosci losowego odtwarzania odgrywane sa rowniez wg. okreslonej glosnosci - mozemy okreslic konkretne zakresy dynamiczne dla poszczegolnych sampli
  20. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    Jacek powiedz lepiej z jakich bibliotek brzmień korzystałeś i gdzie je można dostać

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. próbki bębnów

,
  2. dźwięk bębnów mp3

,
  3. próbki werbla

,
  4. dzwiek bebna mp3,
  5. sygnał werbla mp3