1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

bębny w stylu portnoya z train of trought

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez deeptomasz, 11 Listopad 2011.

1. deeptomasz Użytkownik

Witam. dostałem za zadanie nagranie bębniarza, ktory chce brzmieć jak Portnoy na albumie Train of Trought.
    Chciałbym jak najbardziej wiernie oddać warunki w ktrych portnoy nagrywał, lecz ciężko mi jest znaleźć materiały z tym związane. Czy ktoś z forum wie może coś na temat tej sesji? np, jakie pomieszczenie, jakie mikrofony, jakie ich ustawienie itp?

udało mi się rozszyfrować membrany ktrore były wtedy używane i są to remo CS coated 13" na werbel,najprawdopodobniej na tomy były remo emperror na górę i remo ambassador na dół. co do stopy to on chce ją triggerować więc najprawdopodobniej wytnę gdzieś z nagrań samych bębnw portnoya jego stopkę.

PS: uprzedzam wszelkie głupie odpowiedzi i oświadczam że wiem, że zeby zabrzmieć jak portnoy trzeba nim być i mieć takie same gary i pomieszczenie, ale ja chcę osiągnąć tylko coś podobnego
  2. mieto Użytkownik

jak chcesz osiągnąć coś podobnego to musisz niestety słuchać co wychodzi i dostosowywać się do tego
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Tylko że to jest najmądrzejsza odpowiedź jaka istnieje... :p

pamiętam że oglądałem filmy z tej sesji... pomieszczenie jak zawsze nie byłe szczególnie wielkie... na ok maks 40-50m^2 i ok 3m wys...

Ja na wielu nagraniach chciałem osiągnąć brzmienie garów z ToT... najważniejsze żeby bębniarz grał siłowo... walił na werblu idealny rimshot za rimshotem...
    W miksie musisz użyć dużo sygnału z bliskich mików... bardzo mało OH i Roomu... słychać to dobrze na samym nagraniu...

Prawda jest taka że i tak Ci się nie uda w tradycyjny sposób osiągnąć takiego brzmienia... ja bym nie zwracał uwagi przy nagraniu aż tak bardzo uwagi na brzmienie... nagraj po prostu tego bębniarza najlepiej jak potrafisz zwracając uwagę aby sygnał z bliskich mików był na prawdę dobry i miał minimalne ilości przesłuchów... podczas miksów nałóż na bębny sample z biblioteki SSD w której jest zestaw sampli bliski ToT...

Takie byłoby moje podejście gdybym dostał takie zadanie...
  4. deeptomasz Użytkownik

Dzięki Smiechu. postaram się jednak osiągnąć jak najwięcej z mikrofonów próbkując jedynie stopę. bębniarz gra siłowo więc nie będzie problemu. a jak z pomieszczeniem? widziałeś może czym były wyłożone ściany? no i jak ustawić OH? XY dałby radę?
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Pomieszczenie studyjne z najwyższej półki... czyli wygląda jak zwykłe pomieszczenie... trochę drewna, trochę farby... ale za ścianami ukryte wszystkie absorbery...
    Co do OH... raczej na 100% nie XY... raz, że w metalu takie ustawienie słabo się sprawdza... dwa, Portnoy ma bardzo "rozległy" zestaw więc z tego co pamiętam na OH było AB plus dodatkowe miki... ale tak czy siak w miksie jest przewaga bliskich mików...
  6. Clark Początkujący

Może ten link Ci pomoże.
  7. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ale ten chop w ogole nie gra silowo,tylko doskonale technicznie,artykulacja jest wzorcowa a nie jak wiekszosc bebniarzy kazdy werbelek i stopke gra niechlujnie a przejscia na kotlach to kartofle wysypane z worka:)Mam jednego kumpla ktory gra tak samo swietnie artykulacyjnie,niestety mieszka od lat w USA.Niestety.
  8. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W porównaniu do naszych rodowitych bębniarzy to on gra siłowo :p Siłowo nie oznacza walenia zza ucha... tylko porządne przyłożenie wynikające z techniki... o tym już była dyskusja nie ma co do niej wracać :p
  9. deeptomasz Użytkownik

niedługo sesja nagraniowa i postaram się wrzucić na forum jej efekty
    jaca lubi to.

Share This Page