1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębny - elektroniczna perkusja

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez tomek_katowice, 20 Marzec 2011.

1. conr4d Użytkownik

Poleciłem Ci interfejs MIDI bo uważam, że brzmienia Rolanda są nie do zaakceptowania. Dlatego moim zdaniem lepiej kupić takie urządzenie, a resztę pieniędzy przeznaczyć na jakiś software, którego jest sporo. Mój znajomy wydał sporo kasy na Rolanda TD-12, po dokupował pady, ale finalnie i tak korzysta z VST'ków, dlatego radzę Ci jego i własnym doświadczeniem. Chyba, że jakiś tani moduł Rolanda np. TD-3 i do tego podłączyć całość, ale również traktować to jako przekaźnik MIDI.
    Jednak wszystko zależy od Twoich potrzeb. Korzystając z VST'ków skazujesz się na dodatkowy sprzęt ze sobą, także coś za coś.
    Może sprawdź jakieś moduły Yamahy? Wiem, że ostatnio sporo się rozwinęli i po usłyszeniu niektórych próbek naprawdę zrobiło to na mnie pozytywne wrażenie.
    To jest moja myśl, ale poczekajmy na inne propozycje kompetentnych ludzi ;)
  2. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Roland - warto wydać więcej i mieć zawodowy sprzęt.
  3. jaca Stały Użytkownik

4. aldi Guest

Roland.
    Ma wiele opcji regulacji czułości docierających sygnałów.
    Tylko no z czym współpracuje? To też jest pytanie - z zestawem padów Roland w wersji X? To najlepiej.
    Myślę, że nie ma lepszej opcji na dziś dzień.
  5. jaca Stały Użytkownik

6. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Głównym wykorzystaniem modułu będzie wyłapanie uderzeń i przesłanie ich do kompa. Potem software ala toontrack i w sumie tyle.
    Na próbach, jeśli takowe będą, wystarczą albo bębny akustyczne, albo brzmienia zamknięte w moduł.
    Pozdrawiam - Tomek
  7. conr4d Użytkownik

Dlatego podpinanie tego pod drogi moduł Rolanda mija się z celem chyba, że coś konkretnego znajdziesz. Fajnie, że jest tam sporo możliwości edycji tego jaki sygnał ma konkretnie wyjść, ale nie jest to warte swojej ceny. Jeśli zdecydowałbyś się na jakiś konkretny moduł to dowiedz się o kompatybilności padów z tym właśnie modułem.
    Jeśli zdecydowałeś się na urządzenie tylko i wyłącznie przesyłające sygnał MIDI pojawia się problem z brzmieniami samego modułu. Dlatego może warto rozważyć jakiś najtańszy moduł Rolanda. Po prostu nie pakuj się w żadne TD-6,9 itp.

Sprawdź inny software, nie tylko Toontracka, ale BFD, itp. - poszukaj o tym na forum.
  8. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Znalazłem używane TD3... Ok. 800 zł wraz z okablowaniem. Myślę więc, żeby zakupić Rolanda.
    Nowe Alesis IO z 10 wyjściami to ok 600 zł.

Tomek
  9. jaca Stały Użytkownik

a to co Ci napisałem wyżej 2 razy 800 z 36 wejściami a 900 z 52 :) i masa parametrów :)
    Popytaj kogoś kto ma i ten i ten i ten i wyciągnij wnioski.
  10. conr4d Użytkownik

Rzeczywiście to co polecił jaca jest o wiele lepsze niż ten Alesis, więc myślę, że w kwestii samych modułów MIDI zdecydowanie wygrywa. Liczba wejść na TD-3 Ci wystarczy? No i oczywiście nie spodziewaj się fenomenalnych brzmień :)
  11. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Dziękuje wszystkim za wsparcie. Moim skromnym zdaniem wybiorę TD4 - mam okazję kupić ten kompletny moduł za dobre pieniądze.

Jeśli chodzi o soft: myśle w sumie tylko o Toontrack, ale jak posłuchałem BFD to mi kopara opadła.

Pozdrawiam - Tomek
  12. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Bębny już mam u siebie. Jednak jeśli chodzi o moduł wybrałem TD3. Okazało się, że podłączając TD4 należy dokupić oryginalny Rolandowski pedał do hihat'u.

Pozdrawiam - Tomek
  13. jaca Stały Użytkownik

No to... dawaj reckę ;)
  14. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    A co to recka, bo nie załapałem?
  15. conr4d Użytkownik

Jaca jak mniemam, miał na myśli recenzję :)
  16. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam po dłuuuugiej przerwie.
    Jeśli chodzi o recenzję, to proszę:
    - kontakt z panem Kazimierzem - OK
    - zestaw + konfiguracja + podłączenie - OK
    - moduł Roland TD 3 został wybrany z kilku względów. Kasa - wiadomo, lecz okazuje się, że pod TD4 należy dokupić rolandowski pedał pod hihat.
    - podłączenie pod powermixer - OK
    - podłączenie pod kompa poprzez interface midi (firmy ESI) - OK
    - granie online live za pomocą BFD - OK
    - granie online live za pomocą Toontrack - OK
    - nagrywanie w Cubase za pomocą powyższych - OK

Do ww zestawu trzeba dołożyć stopę ze standardowego zestawu. Wykorzystane przez pana Kazimierza jacki do wszelkich podłączeń już wymieniam na solidniejsze, gdyż jest to niestety najsłabsza część zestawu. Jak na moje potrzeby jakość, solidność i grywalność jest na 4 z plusem. Nie jestem bębniarzem, ale gra mi się na tym niezwykle łatwo. Może nieco jest mało miejsca w stosunku do bębnów akustycznych, ale jestem zadowolony.

Kwestie ew. serwisu - nie ma problemu - kontakt z panem Kazimierzem jest w sumie 24 h na dobę :)

Pozdrawiam - Tomek

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. brzmienia do modułów roland td

,
  2. podłączanie innych padów do roland td 4

,
  3. roland td3 ilość wejść

,
  4. roland td3 modul