1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębny - elektroniczna perkusja

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez tomek_katowice, 20 Marzec 2011.

1. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Chciałem porady:
    - interesuje mnie zakup bębnów w wersji elektronicznej. Na co zwrócić ew. uwagę, ponadto kwestie eksploatacji (awarie etc). Liczę, że temat się rozwinie, bo nie wiem, o co pytać...
    Będę wdzięczny za sugestie od znawców tematu.

Tomek

P.S. Na stronie RNR jest reklamowany taki zestaw:

http://www.rnr.pl/p10724.972_alesis_dm6_elektroniczny_zestaw_perkusyjny_z_modulem.html
  2. aldi Guest

To co podałeś to zabawka dla 6-latka. Jeśli chcesz dobry sprzęt to minimum Roland TD-9K(X) lub jakieś YAMAHA DTXpress z wyższej serii.
    Po pierwsze to jednak lepiej kupować sprzęt nowy. Może być po prostu problem z naprawą starszych modeli modułów.
    Ważne czy będzie to sprzęt tylko do ćwiczenia czy jednak do grania w studio, na scenie (wtedy Roland TD-12K to minimum)
    Możesz kupić oddzielnie moduł oraz zestaw (pady, blachy, ramę), tylko trzeba oczywiście popatrzeć na ilość wejść w module.
    Zajrzyj na forum perkusja.org - tam jest dużo informacji i prędzej ktoś coś odpowie, bo ludzie po prostu grają i mają takie sprzęty.
  3. Gitarniak Użytkownik

4. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Oczywiście myślę o nowym sprzęcie. Link to tylko przykład, bo oferta jest nieco szersza.
    Jako przeznaczenie myślę o swoim małym studyjku.
    Bębny w podanym przez was linku pięknie się prezentują.
    Poczekam na odpowiedź w sprawie cen.
  5. Dario2 Użytkownik

6. conr4d Użytkownik

Pytanie jest też takie, czy masz zamiar korzystać z zewnętrznych sampli. Testowałem Rolanda TD-20 i uważam, że jak na sprzęt za 25 tys. to brzmienie jest po prostu żałosne, dlatego warto myśleć też o innych możliwościach.
  7. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Oczywiście, że mam taki zamiar.
    Jestem w trakcie uzgadniania szczegółów odnośnie zakupów bębnów digdrum. Nie wiem jeszcze tylko jaki moduł zakupić, gdyż w tym temacie jestem zielony.
    Ale zamiar mam taki głównie:
    - granie prób (lecz i tak posiadamy bębny akustyczne)
    - nagrywanie + wykorzystanie potencjału programów z firmy Toontrack (ezdrummer lub superior) lub podobnych.

Pozdrawiam - Tomek
  8. jaca Stały Użytkownik

9. jaca Stały Użytkownik

10. OneManBeat Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Pro Tools
    Tomek, możesz mi wysłać info odnośnie cen digdrum jeśli dostałeś już informacje?
  11. aldi Guest

Posiadam Rolanda TD-9KX i rzeczywiście brzmienia nie są najlepsze.
    Natomiast czułość padów w wersji X oraz możliwość konfiguracji modułu jest naprawdę świetna.
    W połączeniu z EZdrummerem lub Session Drummerem przez MIDI na pewno daje świetne efekty.

Na razie nie udało mi się podłączyć modułu do kompa - nie wiem w czym problem - jutro będę z kumplem siedział to może coś więcej opowiem.
  12. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Oto ceny, które otrzymałem mailem:
    - zestaw DG1: 1600 zł
    - zestaw DG2: 2000 zł
    Opcja: wersja 12"10"10"12" i entrala 10" - koszt 1900 zł
    Istnieje tez możliwość poskładania zestawy wg sugestii zamawiającego. Szczegóły telefonicznie...

Pozdrawiam - Tomek
  13. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Oczywiście trzeba doliczyć tez moduł, przez który wpinamy się do kompa, miksera etc.

Tomek
  14. OneManBeat Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Pro Tools
  15. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Jeśli jesteś nadal zainteresowany taką perkusją bo posiadam digdrum'a i mam na sprzedaż - pisz na barytosz@lowcyb.pl . Dodam tylko ,że jest to wersja z modułem rolanda td-6v i zakupiłem wiosną zeszłego roku talerze rolanda, hihat rolanda oraz kontroler hihatu rolanda. Także prawie wszystko co najważniejsze to ROLAND plus "beczki" Digdrum.
  16. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Witam!
    Nie było mnie znów kilka dni w domu, ale tak się składa kolego, że już zamówiłem zestaw.
    Szukam teraz modułu. Twój jest na sprzedaż, czy czekasz na sprzedanie full zestawu?
    Tomek
  17. conr4d Użytkownik

18. jaca Stały Użytkownik

19. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Witaj!!!

Dziś właśnie sprzedałem cały zestaw więc nieaktualne. Warto kupić dobry moduł!!!
  20. tomek_katowice Użytkownik

DAW:
    Cubase, Samplitude
    Prosiłbym więc o poradę, bo nie mam pojęcia, na co patrzeć:
    - jeśli nie roland, to co?

Tomek

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. perkusja elektroniczna forum

,
  2. sprzedam roland td 12

,