1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębny do studia

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez igs, 10 Maj 2011.

1. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Oczywiście, jestem zainteresowany. Jak to możemy zorganizować? Wpadniesz do mnie z nim? Może ktoś jeszcze jest zainteresowany. Jeżeli uda się jeszcze pożyczyć kilka innych werbli można zrobić mini warsztaty i nagraniami podzielić się na forum.
  2. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools

jasne
    jak tylko znajde chwile to wrzuce
  3. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Po rozważeniu wszystkich za i przeciw wybór jednak nie padł na Bertranda. Przyczyn było wiele, w zasadzie nie jest to już istotne.
    Zdecydowałem się na zestaw Pearl Masters - klasyczne bębny klonowe. Werbel również z tego kompletu. Chciałem również zwrócić uwagę na bardzo ciekawy hi-hat mało znanej firmy Anatolian, seria Diamond. Ma wysokie, bardzo zwarte i szczegółowe brzmienie.
    Obecnie zestaw wygląda tak:
    [IMG] [IMG] [IMG]

Póki co, zastosowałem bardzo proste omikrofonowanie. SM57 na werbel; góra, dół. 2xU87 na over, U89 ambient, Audix D6 ba stopę, Audiotechnika AT2021 na hi-hat. Nie mikrofonowałem tomów. Na wszystkich naciągach rozłożone są tłumiki produkcji Adama Polachowskiego. Bardzo fajna sprawa, zwłaszcza podczas gry w studio. Świetnie definiują brzmienie bębna, pisałem już o tym poprzednio.
    Pierwsze próby rejestracji nowych bębnów wyglądają tak:

Jak się nauczę grać, to zagram lepiej :D
    Bardzo proszę o opinie, co jeszcze można poprawić.

Załączone Pliki:

jacek.mixer lubi to.
  4. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    ja 3 lata temu tez postawilem wlasnie na pearl masters i jest jestem bardzo zadowolony . mozna je fajne w rozny sposob stroic i zawsze jest fajnie.

gdzie mozna dostac te tlumiki?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    każdy zestaw tego samego modelu zawsze brzmi troszkę inaczej, ale to są w każdym wydaniu dobrze brzmiące bębny - mają dużo dołu i punchu
    teraz kupiłbym troszkę blach Zildjan K
    Nie lubię A ani Z, a jeśli chodzi o hihat to najbardziej lubie chyba 14" K, nie przepadam w ogóle za 13" hihatami.
  6. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    świetny wybór!!!
  7. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Zrobiłem szybki rekonesans i okazuje się, że mój ulubiony bębniarz używa Zildjiana serii K. Dzięki Jacek za ukierunkowanie. Teraz wiem, czego mniej więcej mam szukać.
    Tłumiki kupiłem u Adama Polachowskiego w pracowni w Będzinie. Są też dostępne w R&R, ale nie wszystkie rozmiary od ręki w każdym sklepie.

Załączone Pliki:

8. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
    Picolaki zmora polskich nagrań... Dźwięk plaski krótki i totalnie bez sensu... Jako werbel dodatkowy/efektowy to ok, ale główny... Bleeeee....:)

Sprawdź coś już do bólu pewnego czyli np. Tama Star Classic. Do tego dokup werbel Brady i masz problem z głowy. Różne naciągi plus różne strojenie załatwią problem w 80% przypadków. Brady znam z kilku przypadków, ale te klejone z klepek. Frezowane z pnia drzewa to wypas na maksa, ale okupiony furą kasy...:)

Widzę że lubisz "wynalazki":) Znam dość dobrze, ale w sensie koncertowym Risen Drums i SJC Drums. Zacne bębny, ale drogie i trudne do kupienia. Meeeeega charakterne co może być zaletą i wadą...!
  9. miuzikus Użytkownik

Znalazł się następny znawca, który sypie piachem z kieszeni bez poparcia.
    No i plus "różne naciągi załatwią problem" - tylko jakie i jaki problem. No i Brady z klepek - aha. I Risen i SJC - nawet na forach perkusyjnych nie sypią takimi nazwami.

Wstaw próbki nagrania to pogadamy - bo tak to - sorry - nie wiem o co chodzi.
  10. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Spokojnie.
    Zaczynam nagrywać nową płytę Abradaba.
    Bębny wyglądają zupełnie inaczej. Wszak brzmią pięknie :)

Załączone Pliki:

11. oses Użytkownik

Mam werbel Brady model Jarrah Block 12x7czyli klepka, gralem na Brady 12x7 i 14x6.5 Jarrah Ply. Miuzikus, zgadzam sie z Lampkiem, ze Brady sa poprostu zajebiaszcze i nie jest to sypanie piaskiem. Bardzo duzo plyt ktorych sluchamy zostalo nagranych wlasnie na werblach Brady mimo, ze perkusisci sa endorserami innych firm. A tu dla potwierdzenia krotka lista uzytkownikow. http://www.bradydrums.com.au/artists-contemporary.html
    P.S. Nie zgadzam sie natomiast z Lampkiem, ze rozne naciagi zalozone na Brady zalatwiaja sprawe. Te werble dobrze graja tylko z naciagami Remo Controlled Sound. Nie wiem dlaczego tak jest aleprzewalczylem rozne konfiguracje na swoim i znam opinie kilku posiadaczy Brady. Moze to kwestia grubosci naciagu. W przyszlym tygodniu C.S.a porownam z nowym modelem C.S.X. Moze zadziala?
  12. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Grzeczniej proszę.

Igor pisze o jednym zestawie, a nie o kilku więc żeby uzyskać różny kolor najprościej zakładać różne naciągi i różnie je stroić. Wiadomo że w ten sposób się nie uzyska wszystkiego, ale to najprostsza i najtańsza metoda.

Na drugi raz czytaj dokładnie co piszę. Napisałem wyraźnie że z wymienionymi bębnami miałem przede wszystkim do czynienia na koncertach więc nie dam Ci satysfakcji z odsłuchania próbek, o które się tak domagasz, ale jak bardzo tego pragniesz to SJC można posłuchać na nowej płycie Patrycji Markowskiej.
  13. lampek Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Samplitude
    Wiesz chodzi mi o to że to najprostszy i najtańszy sposób na uzyskanie różnych kolorów tego samego bębna. Wiadomo że to nie załatwia sprawy w 100%.

Co do Brady to znam kilku bębniarzy z tym werblami i każdy z nich używa różnych naciągów. Dwóch moich znajomy potwierdza że naciąg o którym piszesz jest dedykowany do tych werbli i brzmi bardzo fajnie, ale oni wolą inne np. poczciwego Ambasadora lub naciągi Ludwiga. Kwestia gustu i upodobań.

Pozdr!
  14. miuzikus Użytkownik

Przepraszam już jestem grzeczny. Nie chodzi mi o satysfakcję - tylko jakiekolwiek poparcie np. właśnie na jakiej płycie można to i tamto usłyszeć z jakimi naciągami.
    Bo te nazwy mało mi mówią i pewnie nie tylko mnie, chociaż z bębnami mam dużo do czynienia.
    Nie wiem - może pracujesz w wielkobudżetowych produkcjach i dla Ciebie to jest codzienność, że wymieniasz naciągi na pstrykniecie palca. No to właśnie więcej szczegółów by się przydało zamiast ogólników.
  15. oses Użytkownik

Lampek oczywiscie wszystko jest gustu i moze nie precyzyjnie sie wyrazilem. Brady najlepiej graja z CS-ami, taki ich urok. Jezeli zalozy sie inny naciag np. inny model remo czy jakiegos evansa, aquariana czy cokolwiek innego oczywiscie tragedii nie bedzie i beda graly tez fajnie. Po prostu dobry instument to dobry instument. A jezeli chodzi o Brady no co tu duzo gadac sa to jedne z najlepszych werbli.
    Miuzikus, webrle Brady mozesz posluchac na plytach np. Green Day. Tre Cool uzywa werbli o roznych glebokosciach i srednicach, a naciagi to C.S. i EmperorX firmy REMO.
  16. EMZK Użytkownik

Ja jakiś czas temu postawiłem na RMV Concept (Kick `18, tomy `10 i `16) i werbel Odery Imbuia 14x6 i jest na prawdę bardzo przyzwoicie. Jak nagrywałem dubowy album to korzystaliśmy z DW i na prawdę mocno się wahałem co kupić - padło na RMV żeby nie dublować ;-)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. próbki brzmień werbli