1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębny do studia

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez igs, 10 Maj 2011.

1. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu bębnów akustycznych do studia. Wstępny wybór padł na polską firmę Bertrand. Miał ktoś do czynienia z tą marką? Jakieś opinie? Z góry dzięki.
  2. miuzikus Użytkownik

3. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Igor zdecydowanie najprościej będzie wziąć instrument do testu i sprawdzić jak się nagrywa. Jak dla mnie jedyna opcja jeżeli chodzi o instrument.
  4. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Niestety, nie ma takiej możliwości. Bębny są robione wyłącznie na zamówienie i czas oczekiwania wynosi 6 tygodni.
  5. miuzikus Użytkownik

Z opisów na forach perkusyjnych wynika, że bebny Bertranda to bardzo dobry sprzęt.
    Ale można dużo taniej kupić bardzo dobry sprzęt używany - to znaczy ograny - co myślę, że jest najważniejsze.
    Z werbli to Pearl FFS wymiata - dolny korpus z metalu - czyli problem strojenia dolnego (cienkiego) naciągu znika + podwójna maszynka do sprężyn.

Co do zestawów - to hmmm - no nie obczaisz jak nie usłyszysz, nie nagrasz. Wiele osób sobie ceni stare zestawy produkowane normalnie, a nie w Chinach albo na Tajwanie. Stare Premiery podobno wymiatają. Wielu kupuje DW i sprzedaje, bo im nie pasuje to brzmienie. Jak masz kasę to pomyśl o Pearl Reference.
    Możesz też zagadać do Bębniarka z Krakowa - może ma właśnie super sprzęt do sprzedania ;)
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Nie kupisz jednego uniwersalnego zestawu, więc najlepiej pooglądaj różne koncerty, posłuchaj i zdecyduj jakie brzmienie Ci pasuje. Najlepszym, ale bardzo kosztownym rozwiązaniem byłby zakup kilku zestawów, przynajmniej kilkunastu blach i kilkunastu werbli.
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jedne bębny faktycznie nie rozwiązują problemu. Ja już mam dosyć trochę tego, że w prawie wszystkich moich nagraniach z Earthworm Records grają nasze bębny PDP...

Reference to niezły pomysł jako jedyny bęben, Tama Starclassic też, DW też, ale każdy ten bęben jest inny. A co, jeśli będą miały być vintage? Lipa lekka...

W ręczną robotę bym się nie pchał, bo ciężko to kiedykolwiek sprzedać ;)

Pozdrawiam!
  8. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Chciałem zaznaczyć, że ja nie jestem perkusistą. Zestaw, który mam na myśli ma być minimalny: Stopa, werbel, hihat. Służyć ma mi do nagrywania groove'ów. Nie potrzebuję do tego kilkunastu blach. Dodatkowe werble - owszem przydadzą się ale to później. Słuchałem próbek ze strony producenta i przyznam, że bardzo podobają mi się. Trochę też imponuje mi, że to polski producent.
    Bębnów jeszcze nie kupiłem, więc o sprzedaży, póki co, nie myślę ;) Chwilowo moją uwagę skupił Bertrand, więc szukam informacji na ten temat. Myślałem, że ktoś miał bezpośrednią styczność lub pracował z tymi bębnami w studio. Oczywiście, żadna decyzja jeszcze nie zapadła, więc temat jest otwarty.
    Moim celem pierwszoplanowym jest opanowanie sztuki nagrywania bębnów do perfekcji. Do tego potrzebuję po pierwsze bębnów, po drugie praktyki. Mikrofony i kompresory się znajdą ;)
  9. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Do groove'ów to kup sobie starego Ludwisia :D

I potem kolejne hihaty i werble. I potem crashe. :D:D

Bertrand może być niezłym pomysłem, kiedyś szef chciał jeden werbel od niego zamówić, nie wiem na czym stanęło...

Pozdrawiam!
  10. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Od wczoraj mam pożyczony werbel i hihat. Wygląda to tak:

Yamaha Stage Custom.
    Werbel piccolo. Bardzo fajny ten tłumik na nim. Świetnie definiuje brzmienie. Hihat Istanbul nieco za wolny dla mnie. Szukam czegoś jaśniejszego i krótszego. Nie wiedziałem do tej pory, że całą gamę do-re-mi-fa-sol-la można zagrać na hihacie, w zależności od nacisku lewej nogi :D
    lestek lubi to.
  11. miuzikus Użytkownik

No to jak chcesz mieć hihat - to Paiste Signature, jak werbel - to Pearl FFS.

Ta Yamaszka ze zdjęcia to też super sprzęt.

No mieszkasz w Katowicach - to masz blisko do wszelakiej maści sprzętu. Tylko nie szukaj w Google ;)
  12. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Z powodzeniem mogę Ci zaproponować MAPEX SATURN SERIES. Bębny klonowo-orzechowe. Orzech dodaje dużo dołu. Świetny instrument, bardzo uniwersalny o czym świadczy szerokie spektrum zastosowań tego instrumentu. Najbardziej znanym endorserem tego sprzętu jest GREGG BISSONETTE grający na nim wszystko od jazzu, rocka do popu : http://greggbissonette.com . Te bębny również świetnie spisują się w ciężkich odmianach muzyki: CHRIS ADLER z LAMB OF GOD gra na takich. Po ogromnej rozpiętości zastosowań widać jak uniwersalny to jest instrument. Ogromnym atutem jest cena!!! Jeśli chodzi o werbel to osobiście polecam pearl referene brass snare 14x6,5'' - http://www.youtube.com/watch?v=tyoBZBxmVvc. A tutaj link do nagrania projektu w którym uczestniczę i nagrywam ( wszystko na wyżej wymienionym sprzęcie ) : http://soundcloud.com/vietek/niematotamto-piosenka-drogii.

Pozdrawiam
  13. oses Użytkownik

Pearl free floating? Mialem klonowy 14x5 i stalowy 14x3.5. Z klonowym w studio byly straszne problemy. Moze to egzemplarz w kazdym razie mial bardzo brzydki jęk krory byl generowany wlasnie przez ta aluminiowa obrecz do mocowania dolnej membrany. W tej chwili mam Brady12x7 Jarrah Block, Odery Custom Imbuia Series 13x6 (niestety juz nie produkowana obecnie robia z teak-u).Polecam Brady. Teraz przymierzam sie na jakiegos Ludwiga Black Beauty. Chyba bedzie to LB-417. Z tanszych werbli jezeli chcesz stalowy to Pearl Chad Smith.
  14. conr4d Użytkownik

Wyżej wymieniony Pearl Reference 14x6,5" brzmi przepięknie.
  15. prusiewicz.marcin Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, producent
    DAW:
    Pro Tools
    jest miazga!
    pare dni temu nagrywalem
    rewelacja
  16. oses Użytkownik

Kurcze, jestem ciekaw tego Reference'a skoro tak go chwalicie, tym bardziej, ze kiedys opukalem reference'a klonowego taka strasznie gruba sklejka i w ogole mi sie nie podobal. A moze mi Ludwiś przejdzie? ;)
  17. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Refernce albo kochasz albo nienawidzisz. Specyficzne werble (piszę o drewnianych).
  18. oses Użytkownik

Zgadzam sie z Toba Koltun, ale widzisz klepalem w kilka werbli z grubymi korpusami i Reference jest wyjatkowo specyficzny, powiedzialbym wrecz, ze do bani na tle innych. A wydawaloby sie , ze roznicy (tak duzej) nie bedzie bo prawie wszystkie klonowe.
  19. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Bo ten jest brassowy - korpus wcale nie jest aż tak gruby jak w klonowym bo ma kilka milimetrów no ale nie o to akurat w tym chodzi ( pomiędzy klonem a brassem). Ważne jest to, że jest świetny i sprawdzi się wszędzie a to za sprawą tego że można go na milion sposobów nastroić od totalnej szpilki do mega flaka. Świetnie trzyma strój !!!. Gdyby Igor był zainteresowany mogę udostępnić swój egzemplarz na testy - mam do Ciebie jakieś 40 km.
  20. igs Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Producent
    Czy możesz udostępnić jakieś próbki brzmienia tego werbla? Pozwoli mi to zorientować się w temacie, czy właśnie takiego brzmienia szukam.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. werbel reference

,
  2. BERTRAND próbki dzwiekowe