1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Bębenki do zaopiniowania

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez aarsen, 28 Październik 2010.

1. aarsen Użytkownik

Dzień dobry.
    Chciałbym poczytać opinię znawców na temat tego co robię ze swoimi bębenkami.
    Proszę nie pisać o moich umiejętnościach, bo są jakie są - nie o to chodzi.

Brzmienie jest surowe całkowicie. Nagrywane na 4 mikrofony i "zlepione" na szybko bez jakichkolwiek efektów komputerowych (no tylko lekki EQ na sumie).
    Czy te ślady są dobrze nagrane (jako surowe), czy da się z nimi coś albo dużo zrobić w studio?
    Pomieszczenie niestety mam niedostosowane - czy to bardzo słychać?
    No i ogólnie co tak,a co nie tak?

P.S. do ADMINA - dlaczego nie można wstawiać plików OGG?
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Gdybyś wstawił ślady to byłoby łatwiej... tak to ciężko powiedzieć bo proporcje straszne dziwne ustawiłeś... po śladach będziemy w stanie Ci powiedzieć czy ustawienie OH było poprawne, czy poszczególne miki było dobrze ustawione itd...
    aarsen lubi to.
  3. aarsen Użytkownik

Nie było OverHeadów, bo mam za mało śladów.
    Aha proporcje zrypane - no tak.
    Stopa, werbel, 3 tomy i 2 mikrofony na blachy, hi-hatu nie zbierałem.
    Postaram się wysublimować kawałek z każdego śladu i wstawić.

Nic więcej się nie da powiedzieć?
    To ja pytałem pierwszy...
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W takim razie popełniłeś błąd nie stawiając OH... odpowiednio ustawione OH zawierają najważniejsze szczegóły brzmieniowe wszystkich elementów zestawu... w istocie "zlepiając" wszystkie elementy ze sobą... i do tego dopiero wtedy dorzuca się bliskie mikrofony... a blachy ujęte z bliska brzmią strasznie... co słychać...
    aarsen lubi to.
  5. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Kolejność ustawiania mikrofonów z tego co wiem to jest tak minimum OH czyli 2 mirofony, jeśli dysponujemy większą ilością mikrofonów i śladów to dajemy Stopa, Werbel, tomy, hi-hat i dopiero na końcu blachy z tego co wiem ...
    Wracając do pytania. Owszem da się coś z tego wyciągnąć mówię o bębnach, bo blachy brzmią słabo, poprostu słabo. Ale według mnie da się coś z tego zrobić. Lecz brakuje tutaj wyraźnie OH. Nie słychać aż tak że pomieszczenie nie jest aż tak dostosowane bo nie ma OH ani ambientów, znaczy ja nie słyszę, może inni słyszą ;) Ogólnie podejrzewam że da się coś z tego wyciągnąć. Chociaż blachy będą cały czas psuły efekt.
    Pozdro
    aarsen lubi to.
  6. aarsen Użytkownik

Dzięki.
    Próbowałem wstawić ślady, ale mam dziadoskie łącze i połowę mi wykasowało, nie mam czasu dziś, bo wyjeżdżam.

Ale po powrocie będzie lepiej.

P.S. No blachy słabe, ale bębny takie lubię naturalne ;)
  7. aarsen Użytkownik

Nagrałem coś - tym razem 2 overheady, stopa i werbel.
    Czy to może być? Czy wstawić pojedyncze ślady, żeby cos sie dowiedzieć więcej?
    Czy ktoś podjął by się miksu tych 4 kanałów, żebym usłyszał jak to może zabrzmieć w profesjonalnym miksie?
  8. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Nie może zabrzmieć, bo grasz bzdury. Zagraj prosty groove, to będzie można coś pomyśleć...

Pozdrawiam
  9. aarsen Użytkownik

Wiem, że można nie zrozumieć co artysta miał na myśli :lol:
    Czyli generalnie do kitu - mam rozumieć. I tak się nie zdołuje i będę robił swoje ;)
  10. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    Zagraj coś co będzie równe, dobrze uderzone i powtarzalne.
    No chyba, że to mają być bębny jazzowe...
  11. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jeśli to mają*być bębny jazzowe, to i tak jest karygodnie nierówno i niegroove'owo, mam nadzieję, że nie muszę*mówić dlaczego :)

Pozdrawiam!
    Tasiorowski lubi to.
  12. aarsen Użytkownik

Jeszcze raz smęt - nie chodzi o to co twórca ;) miał na myśli.

Załączone Pliki:

13. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Według mnie blachy, tomy i werbel nie brzmi źle. Tylko ta stopka trochę odstaje. Wrzuć ślady. Kręciłeś coś w tym? Czy to jest surowe?
  14. aarsen Użytkownik

Jest surowe całkiem tylko kręciłem EQ na konsoli przed przetwornikiem A/D.
    Dodatkowo pomierzyłem sobie odległości pomiedzy mikrofonami z OH i werblem, i stopą, i trochę przesunąłem ścieżki o odpowiednią ilość sampli, coby zachować fazę.
    Może bład był, że nie odwróciłem fazy na stopie (w miksie) skoro jest zbierana z wewnątrz bębna.
    Wiem, że to nie jest coś nadzwyczajnego, ale mam tylko konsolę i próbuję ukręcić coś na EQ analogowym bez jakiejkolwiek ingerencji efektami cyfrowymi - bo to psuje dynamikę bębnów.
    Pewnie znowu jakieś herezje prawię ;)
  15. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    Daj ślady, to ja spróbuje coś pokręcić jeśli mogę ? ;) A poza tym napisz jakch mikrofonów użyłeś przez jakie preampy przepuściłeś ;)
  16. aarsen Użytkownik

To już jutro - bo do pracy rano.
  17. Michal_Chojnacki Użytkownik

Zawód:
    uczeń
    No dobra. To ja w sobotę się postaram do tego usiąść, bo jutro mnie nie ma od rana ;)
  18. jaca Stały Użytkownik

Prawisz, prawisz ... daj te ślady to Ci cos pokażę ;)
  19. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Z OH już lepiej... ale i tak jeszcze można by trochę poprawić... słychać że całkiem fajne pomieszczenie...

Ty nie masz sobie "pomierzyć" odległości i potem przesuwać ścieżki... tylko od razu ustawić OH tak żeby wszystko się zgadzało... temat był poruszany wiele razy... jak ustawić OH w technice AB aby wszystko się zgadzało w panoramie... Tasiorowski chyba wrzucił link kiedyś gdzie było to bardzo szczegółowo opisane, Marcin Szwajcer opisywał to w uproszczeniu... a ja wspomniałem przy okazji tematu o bębnach nagranych przez kluczewp...
    Jasne też że nie musisz kierować się regułami... ale żeby je łamać trzeba najpierw poznać te obowiązujące do perfekcji... to zdanie tyczy się też Twojej gry na bębnach...
    aarsen lubi to.
  20. aarsen Użytkownik

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    A jakieś linki do tej techniki AB?
    Niedługo będziemy nagrywać jakieś domowe demo to wstawię lepsze granie.
    Nie będę Was na razie męczył zwykłym tłuczeniem ;)

Share This Page