1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Automatyczne ściszanie podkładu muzycznego do lektora

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Bartek79, 30 Wrzesień 2011.

1. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    sprzedaż IT na etat + udźwiękowienie po godzinach
    Siemanko, używam ACIDa Pro do zabawy z udźwiękawianiem internetowych rzeczy, konkretnie animacji. Często pojawia się tam lektor, no i rzecz jasna trzeba wyciszać tło. Czy macie jakieś propozycje jakiej automatyzacji użyć żeby na podstawie głośności/obecności dźwięku na innym tracku ściszał w określony sposób muzykę? Niekoniecznie musi być rada z ACIDa, bo pewnie jeśli ktoś podrzuci mi sposób z czegokolwiek innego to już mnie natchnie.
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Ducking. Zapinasz kompresor (taki, który ma opcję side-chain) na ścieżce muzyki / tła i sterujesz redukcją wzmocnienia w kompresorze wysyłając do tego 'bocznego' wejścia sygnał ze ścieżki z lektorem. Ustawiasz parametry do smaku i gotowe - za każdym razem, jak się lektor odezwie, tło zostanie ściszone kompresorem.
    Bartek79 lubi to.
  3. Nabla Użytkownik

Do tego możesz np. skopiować ścieżkę z głosem lektora i przesunąć ją w czasie tak, aby grała wcześniej od tej oryginalnej. Następnie ściszasz ją całkowicie, a sprzed tłumika wysyłasz sygnał do sterowania S-C kompresora zapiętego na ścieżce podkładu. W ten sposób uzyskasz podkład wyciszający się zanim jeszcze lektor zacznie mówić. Owo "wyprzedzenie" zależeć będzie od przesunięcia ścieżki kluczującej oraz nastawów (nastaw?) kompresora.
    Bartek79 lubi to.
  4. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    Esencja tego co potrzebowałem Panowie. Będę się bawił jak to spiąć w Acidzie.
  5. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Zawsze lepszy i bardziej naturalny efekt wyciszenia uzyskasz nagrywając automatyke ruchami fadera na traku z muzą niz przez zapiecie pluginow. Lektora zostawiasz w spokoju, zwyczajnie puszczasz play i nagrywasz same ruchy tłumika na kanale z muzą. Nie wiem czy masz taką opcje w Avidzie jak nagranie ruchów tlumika (midi automation: read, touch, latch..) ale jak caly zabieg nie jest dlugi mozna to przeciez zrobic ręcznie..dip powinien zaczynać sie mniej wiecej pol sekundy do sekundy przed gadką lektora..sam to wyczujesz i uslyszysz jak bedzie lepiej..

pozdr
    Bartek79 lubi to.
  6. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    Tak, do tej pory robiłem to ręcznie envelopem, ale jak pojawiło się z 30 fraz do wypowiedzenia, to stwierdziłem, że pas. Rada z nagrywaniem ruchów suwaków to dla mnie nowość i też bardzo cenna. Szczerze mówiąc to wyszedłbym już z tej osranej pracy i poszedł się bawić tym w domu.
  7. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Tak sie nagrywa lektorów do polskich wersji programow w tv..program sobie leci a Ty na zywca bez zatrzymywania sie nagrywasz ruchy tlumika, sciszajac i zglasniajac ton miedzynarodowy.. z wprawą nabierzesz płynności i będzie to jakiś skill, pluga zapniesz i moze tez to ujdzie ale nie chciałbyś by znalazł sie ktoś kto zrobi to od Ciebie lepiej..
  8. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    Dla mnie zapięcie pluga na dzień dzisiejszy to też skill ;) Ręczne ściszanie ciekawa sprawa, a mając widok ścieżki lektora nie trzeba być profetą żeby wiedzieć kiedy się odezwie.
  9. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    fair enough

Bawiłem sie z ducker'ami i side chain'ami i sprawdza mi sie to tylko w muzyce, gdzie zawsze w tych samych odstępach czasowych (tam gdzie kick drum) ma być dip...z lektorem jest różnie, i zanim wszystko poustawiasz i pojdziesz na wszystkie kompromisy, dawno byś to skończył ręcznie z lepszym bardziej naturalnym efektem..
  10. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    O widzisz, też dobrze wiedzieć, pewnie ze 3h życia do przodu. Póki co kolekcjonuję wiedzę.
  11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zebysmy sie rozumieli, ducker to nie jest kompresor. To raczej odwrotnosc bramki. Oczywiscie kompresor z sidechainem dziala podobnie, ale glosnosc podkladu jest zalezna od glosnosci sladu sterujacego, a wiec im glosniejsze sterowanie, tym cichszy podklad - a chcialoby sie jezeli juz, to odwrotnie. Nam chodzi o odwrotnosc bramki, czyli dwa poziomy glosnosci sterowane sygnalem. Niczego sensownego takiego nie ma na rynku - poza jedna rzecza:
    http://www.geocities.jp/webmaster_of_sss/vst/ drugi z nich, sidechain gate expander. Trzeba pokombinowac, i ma atak zbyt krotki, ale do szybkich jobow sie nadaje. Poza tym nic nie znalazlem - a by sie przydalo.
  12. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    No dobra, drążąc temat skoro mówimy o tempie ataku i fade oucie(?-poprawcie nazwę) sterowania ściszającego podkład muzyczny. Wiadome jest, że plugin musi mieć tolerancję na przerwy w słowach, zdaniach - choćby na zaczerpnięcie powietrza, czyli jakiś bufor, który nie spowoduje przygłaśniania muzyki pomiędzy wyrazami. Czy rzeczywiście wychodzi na to że najszybciej zrobi się to ręcznie tak jak pisze Paweł?

(Acha, gdyby kogoś raziło słowo przygłaśniać, to niestety regionalizm jakiego używa się w Krakowie i pewnie powinno być pogłosić, pogłośnić lub "inne" , ale choć staram się być purystą - to naprawdę nie mam pojęcia jaka jest poprawna forma :)
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Najlepiej sie zrobi recznie, ale klasyczna pomka radiowa jest z automatu ;)
  14. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Pracowalem w firmie gdzie robiliśmy polskie wersje programow dla National Geographic. Pierwszego dnia jak sie zapytali w jaki sposob bym to ogarnął ja na to naturalnie "ducker":)
    po kilku dziwnych spojrzeniach zaczeli pokazywać jak to robią na codzień i robiliśmy wszystko ręcznie..
    automat jest to wyjście, może uda Ci sie to dobrze ustawić..wtedy tylko odpalisz sobie preset i do przodu..
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Problem wlasnie w tym, ze nie ma dobrego wtyczkowego duckera. Gdyby ten darmowy mial dluzszy atak, to by bylo dobre rozwiazanie, no i gdyby dzialal w PT ;)
    Bo tak to zostaje recznie,, trudno.
  16. Bartek79 Początkujący

Zawód:
    No dobra, będę próbował rzeźbić i dam znak jakie efekty. Jeśli chodzi o automat to kopia wyciszonej ścieżki o pół sekundy wydaje się być fajnym pomysłem. Dziwi mnie jednak, że żaden z kolosów (Sony, Cakewalk itp) nie zrobili dość prymitywnego w budowie gotowca z parametrami: attack, out i treshhold z regulacją poziomu tolerancji. Na bank poszperam.
  17. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Szperaj, jak znajdziesz, koniecznie daj znac. Wyorzedzanie sladu sterujacego jest oczywiste, chodzi o to, ze atak jest za krotki, chyba OIDP 100ms czy 200, a chcialoby sie pincet. Poza tym hold i release sa ok w tej darmowej wtyce, tylko atak...
  18. PawelZ Początkujący

19. JoachimK moderator globalny

Bramki z funkcją duckera mają często dodatkowy parametr HOLD.

Ja najczęściej robię ręcznie.
    W przypadku DAW pomocnym może się okazać kompresor (dodatkowo oprócz duckera / automatyki lub sam) na długich czasach jako leveler, z wyprzedzeniem działania (wszystko jedno czy przez przesunięcie śladu sterującego, czy przez opcję Look ahead, jeśli taką posiada i prawidłowo zgłasza latencję do DAW).
  20. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Gdyby byla wtyka gdzie mozna by samemu narysować, bądż wybrać z kilku graficznych typów, jaki dip ma być stosowany w jakich sytuacjach ile sekund przed i po, z jaką tolerancją..bylo by fantastisz:) Sam nie szukałem, może już gdzieś coś takiego powstało..

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwiek podkladu muzycznego zamiast slow

,
  2. karaoke co scisza glos w muzyce