1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Audio do gier i aplikacji

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez leokos80, 5 Kwiecień 2011.

1. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Witam. Zamierzam przygotować muzyczne portfolio z przykładami właśnie do gierek różnego rodzaju i podobnych aplikacji. Pytanie do osób, które mają doświadczenie w tym zakresie. Jak ostatecznie powinien wyglądać ów plik aduio. Czy są jakieś zalecenia co do psma (np. okrojony dół i góra)? Czy ragmenty mają być poucinane do pętli, czy w całości? Tak zachodzę w głowę, jak to jest kompresowane, że prosta gierka zajmuje pare mega a podkład jest całkiem do rzeczy? . Wiem, że większość takich rzeczy robimy na konkretne zamówienie (wytyczne), ale dobrze jest znać proces jaki przechodzi taki plik audio w całym tym biznesie.
    Naprawdę będę wdzieczny za każdą informacje

Ps. uznałem ten dział za najbardziej stosowny
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    44.1 kHz, 24bit, WAV

dzisiejsze gierki na PC albo maca zajmuja pare GB, wiec latwo sobie wyobrazic iz jest sporo miejsca na dobra muzyke. Zwroc tez uwage ze sporo gier wydawanych w wersji deluxe wychodzi razem z plyta CD z muzyka do gry :)
  3. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Dzięki Luke. Mi jednak bardziej chodzi o te giery w przęglądarce, lub flashowe na komórke, lub jakies inne aplikacje z muzyczką w tle.
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Nie no to jakaś pomyłka, taka muzyka w takich gierkach (bo o grach tutaj nie moze byc mowy) to jakaś pomyłka. Po kilkunastu sekundach w koło macku to samo słychać. Zawsze wylaczam taka muzykę w Gierce, jak nie mozna to wogole sobie podaruje takie coś, szkoda mi nerwów.
  5. Suwczynsky Użytkownik

Na designingsound.org pojawiają się co jakiś czas artykuły co do dźwięku i także muzyki w grach, polecam przejrzeć artykuły otagowane games sound. Niedawno ukazał się jakiś e-book (właśnie na tej stronie jest o tym info jeden ze nowszych postów więc powinien być na jakichś 3 ostatnich stronach) na temat właśnie sound designu do takich gierek na telefony raczej itp, na pewno też przydatne dla kompozytorów - da Ci to spore wyobrażenie o ograniczeniu tego medium, z czym chyba najbardziej trzeba się liczyć.
    Co do samej muzyki - na pewno trzeba się mocno liczyć z ograniczeniami dla aranżacji utworów.
  6. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    O wyczuwam jakiś konkret. Dzięki wielkie. Już tam zaglądam.
  7. jarojanu Początkujący

jak robiłem muzykę do gry na komórkę wysyłałem ją w mp3 - 256 kbps potem i tak była pewnie konwertowana do ogg , lub pozostawała w mp3 , producent testuje jak działa to w praktyce i podejmuje decyzję jaki format , rozdzielczość itp, co do samych miksów to po prostu staram się żeby dobrze brzmiało , w miarę usmażony miks ,spora komperesja , dół można śmiało ciachać no bo wiadomo komórka ....niestety jeszcze nie słyszałem efektu po zgraniu ponieważ gra jest jeszcze w trakcie produkcji
    aha , kawałki ok 30 sek w loopach i kilka krótszych wersji pod niektóre plansze

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwiek do gier