1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

anty obcas

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Suwczynsky, 27 Kwiecień 2011.

1. Suwczynsky Użytkownik

Macie jakieś własne, sprawdzone sposoby na anty obcas? Wiem, że można zakupić jakieś specjalne 'podeszwy', które nakłada się na buty, ale wydaje mi się, że można to jakoś sprytnie ogarnąć metodą DIY;P ktoś z was próbował czegoś takiego?

pozdrawiam;)
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    ja to robie tylko metoda DIY ;)

ikea i rozne inne sklepy meblowe maja filcowe podklejki do ochrony parkietu przed stolami meblami itp. Bylem pare miesiecy temu w Polsce to nawet takie podklejki widzialem w castoramie bardzo tanio. Jeszcze lepsze natomiast podklejki z gumowa warstwa. Po ich zalozeniu na obcasy pewnej aktorki wogole nie bylo ich slychac, kompletnie zero halasu :D i dodatkowo nie slizgaja sie tak jak podklejki filcowe (pamietajmy iz bezpieczenstwo aktorow jest najwazniejsze) niestety w sklepie ktorym kupuje te gumowe podklejki nie bedzie juz nowych dostaw :( a moj zapas maleje....

jest jeszcze specjalny sklep w Amsterdamie ktory na zamowienie robi platy gumowe, 30cmx30cm, grubosc dowolna, smaruja to specjalnym klejem i klada na to folie. W sumie wychodzi z tego duzy plaster gumowy z ktorego mozesz albo wyciac figure buta albo kawalki odciac nozyczkami. W Polsce poszukalbym po dobrych, staromodnych szewcach, oni maja gume i inne materialy......

pozatym za kazdym razem jak stopy nie sa w kadrze to prosze o zdjecie bucikow. Przy scenach spacerowych mam zawsze jakies 30 metrow grubej wykladziny, szerokosc 1m. W ten sposob moze sobie spacerowac 2 aktorow obok siebie po mojej wykladzinie przy ujeciach medium i close a w notatkach pisze zeby z tych wlasnie ujec dzwiek byl brany do master shotow.

Najskuteczniejszym rozwiazaniem jest jednak zawsze kontakt przy pre produkcji z osobami ktore wybieraja stroje dla aktorow. Czasami maja dziwne pomysly aby wlasnie najbardziej halasliwe obcasy uzyc w filmie nad ktorym pracujesz, bo "fajnie" wygladaja ;)
  3. Suwczynsky Użytkownik

Dzięki Luke!
    Właśnie myślałem o czymś w tym stylu, ale miałem dylemat, co do materiałów. Trzeba się wybrać do castoramy... ;)

pozdrawiam!
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Eeee sorry, pomyłka.... to było obi a nie castorama, teraz mi sie przypomniało ale w castoramie tez moze byc

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. odgłos obcasów

,
  2. naklada sie na obcas