1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Akustyk

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Tom, 7 Lipiec 2009.

1. Tom Użytkownik

Czesc
    Przy nagrywaniu gitary akustycznej pojawił mi sie jednostajny pisk w okolicach 200 600hz cóz to moze być?
    Nagrywam kiepska gitare przez kiepski pojemnik ale nigdy nie miałem tego pisku?:confused:
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    200Hz piskiem bym nie nazwał :D Wrzuć tu próbkę tego co nagrałeś, bo jasnowidzem nikt tu nie jest...
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    (Ej czemu usunąłeś posta z plikiem?? :) )

Po prostu "dudni"...

A miedzy czym a czym to sprzężenie miałoby wystąpić??

Prawdopodobnie:
    - skierowałeś mik na otwór pudła rezonansowego, do tego zbyt blisko...
    - pomieszczenie w którym nagrywałeś rezonuje w tym pasmie (chociaż gitara akustyczna to dość cichy instrument więc wątpię że pomieszczenie by było przyczyną)
    - ustawienie instrument => mikrofon => ściany...
    - sam instrument może tak po prostu już mieć...

Ja bym zaczął od ustawienia mikrofonu dalej od gitary i nie próbował nakierowywać go na otwór pudła rezonansowego... ale np na 12 próg...
  4. Tom Użytkownik

to jakies sprzezenie było - przestawiłem sie, nagrałem jeszcze raz i juz nie ma pisków, ale ciagnąc temat dalej mozna takie sprzęzenia według mojej wiedzy usuwac odwróceniem fazy jak to wyglada w prakrtyce uzywajac Cubase gdzie powinienm szukac takiej opcji - przycisku i w jakich sytuacjach odwracanie fazy ma jeszcze sens
  5. Tom Użytkownik

tak Smiechu masz rację może poprostu zle ustawiłem mikrofon i za głosno
    dzięki
    pozdrawiam
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ale jakie sprzężenia?? Miedzy czym a czym?? Nagrywałeś tą gitarę mikrofonem i w tym samym pomieszczeniu jednocześnie miałeś włączony odsłuch na monitorach?? Jeśli tak to pytanie po co??
  7. Tom Użytkownik

trafna diagnoza, nagrywałem przy włączonych monitorach (shame on me)? plus żle ustawiony poziom i mik wzgledem gitary, metodą prób doszedłem do okolic mostka i z tamtąd ją nagrałem - brzmi katastrofalnie ale ta gitara sama w sobie jest dziurawa i krzywa brzmi lo fi ale mocno lo fi...
  8. chmk Użytkownik

No na pewno lo fi.. Mostek to raczej kiepskie miejsce na ustawienie mikrofonu. Na ogół strasznie brzęczy;] Na wysokości 12-ego progu nie brzmiała ładnie?
    Odwracaniem polaryzacji niczego nie zmienisz. Odwracanie ma sens w wielu miejscach gdzie trzeba pozbyć się filtracji grzebieniowej (na przykład przy nagrywaniu bębna na dolnym mikrofonie)ale akurat nie tu.
    Z nagrania możesz sprzężenie usunąć jedynie wąskim filtrem. No ale tracisz tym samym sygnał na danej częstotliwości. Więc może tak nagrywać bez szumów, trzasków, sprzężeń, dudnień, z nastrojoną gitarą, dobrze wysterowanym przedwzmacniaczem, niż potem walczyć o odzyskanie zamierzonego efektu? Już lepiej napisać w MIDI i zapodać na Guitar Riga:)
  9. Tom Użytkownik

lo fi to taki żart, mostek wydał mi się najładniej brzmiącym ustawieniem - trudno mówic o jakims powaznym nagraniu w moim przypadku jak gitara ma fizyczną dziurę i sama świszczy, dudni ....ale sama zabawa jest przyjemna, dzieki chmk
  10. birtuin Użytkownik

co ma wspólnego efekt filta grzebieniowego z dolnym mikrofonem bębna (rozumiem - werbla)?
  11. chmk Użytkownik

Oczywiśćie chodziło werbel:)
    Przy standardowym nagrywaniu od góry i od dołu dwoma mikrofonami.

Share This Page