1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Akustyk/klasyk + wokal, doradźcie

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez bosmanica, 14 Listopad 2011.

1. bosmanica Początkujący

Witam serdecznie.
    Jestem nowa na forum.
    Potrzebuję rady [IMG]

Jestem gitarzystką samoukiem. Gram na gitarze klasycznej i akustycznej, śpiewam, usiłuję ( [IMG] ) pogrywać na flecie. Dotąd nagrywałam się z pomocą prymitywnego mikrofonu, komputera i programu Audacity, z czystej ciekawości i by nie zapomnieć zasłyszanych gdzieś i nieczęsto śpiewanych piosenek. Teraz noszę się z zamiarem zakupu lepszego sprzętu do nagrań domowych, by miały jakikolwiek poziom, były pozbawione szumu i by gitara brzmiała a nie brzęczała w tle...

Chcę kupić interfejs usb Alesis iO2 Express (ma wbudowane zasilanie phantom, do kompletu program Cubase) i do tego właśnie Behringera Pro C1 i słuchawki Reloop RH-2350 PRO MK2, tanie bo tanie, ale zawsze. Wybrałam interfejs Alesisa, bo myślę, że daje jakie takie możliwości poszerzenia kiedyś mojego małego studia [IMG]

Mam pytanie odnośnie Pro C1. Mianowicie - co zawiera pudełko? [IMG] Może to głupie pytanie, ale chcę wiedzieć, czy mam kupować do niego kabel XLR F/M czy też jest on w zestawie? Nigdzie nie znalazłam potwierdzonej informacji:(. Z tego co ktoś pisał na starej aukcji na Allegro, to kabel trzeba dokupić... Czytałam też że mikrofon ten potrzebuje osobnego oprogramowania - czy to się tyczy modelu Pro C1, czy tylko C1-U (podłączany bezpośrednio przez usb do komputera).

Pracuję na laptopie AsusN61J z Windows 7 Home Premium, procesor Intel Core i3, 2,4 GHz. Pytanie drugie więc brzmi - czy te sprzęty nie będą się w jakiś sposób "gryzły"? Naczytałam się na różnych ogólnodostępnych forach różnorakich opinii, rad i tak dalej, niektórzy podpinali Pro C1 jeszcze do zasilacza, inni coś wspominali o niekompatybilnych kablach i innych problemach z nagraniem, że za cicho i obecne są szumy. Co do Alesisa - nie mam pojęcia czy wystarczy połączenie usb z laptopem, by zapewnić tak zasilanie jak i rejestrację dźwięku - czy trzeba połączyć go jeszcze z wejściem mikrofonowym w laptopie?
    Tak więc czy wymieniony zestaw da radę sprawnie działać w zestawieniu laptop + Alesis iO2 Express + Pro C1?
    Nie stać mnie na wydanie więcej jak 600 zł, studiuję dziennie i teraz nie pracuję.

Co do tłumienia pomieszczenia, w jakim się nagrywa, by zaoszczędzić Forumowiczom pisania - w pokoju raczej nie mam echa, ale jeśli będzie trzeba zorganizuję sobie zasłony z kocy [IMG]

Bardzo, bardzo proszę o odpowiedź kogoś, kto miał do czynienia z wymienionymi sprzęcikami.
    Dzięki z góry, pozdrawiam !!!
  2. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Nie kupuj mikrofonu na USB, skoro masz w planach interfejs. Interfejs łączysz z komputerem przez USB i on przejmuję rolę karty dźwiękowej laptopa, więc nie wpinasz już nic w wejście mikrofonowe czy wyjście słuchawkowe komputera. Wszelkie połączenia realizujesz od teraz przez interfejs. Mikrofon wepniesz w wejście mikrofonowe interfejsu kablem XLR-XLR i takowy musisz dodatkowo dokupić. Osobne oprogramowanie jest tylko do mikrofonów na USB, więc tym sobie głowy nie zaprzątaj. Słuchawki też wpinasz w wyjście słuchawkowe interfejsu. Co do gryzienia się sprzętów, to czasem pojawiają się opinie na temat niezbyt stabilnych sterowników tego interfejsu (choć podobno werjsa Express wyeliminowała ten błąd). Nagrywanie "za cicho" czy z szumami, to najprawdopodobniej kwestia nieumiejętnego posługiwania się preampem.
  3. bosmanica Początkujący

Dzięki wielkie, nie sądziłam, że ktokolwiek odpisze w ciągu paru dni :) czyli cóż - zamawiam tego Alesisa, mic, kabelek, słuchawki i działam.
    Wiem z testu na youtube, że szum pojawia się, gdy Alesis leży za blisko laptopa - konkretnie miejsca, gdzie wchodzi kabel zasilający. Problem znika podobno, gdy laptop zostaje odłączony i działa na baterii. Ale starczy chyba zachować po prostu odległość od lapka - nie kłaść Alesisa tuż przy nim. To masz na myśli pisząc nieprawidłowe użytkowanie? Bo wykluczam tu podłączenie pojemnościówki bez włączonego phantoma i narzekanie na cichość czy szum, bo to głupota. :)
  4. bosmanica Początkujący

A, przy okazji - Twój link, jaki widnieje pod wiadomością, zakamarkiaudio.pl - nie działa :(
  5. AKYSZ Stały Użytkownik

6. bosmanica Początkujący

Akysz, dzięki :) rozważałam różniste sprzęty - M-Audio, Presonusa zestaw z Audioboxem i One Artist, Behringer i ileś tam jeszcze, tyle że nie pamiętam :D i zajęło mi to tydzień chyba... Myślałam też nad Alesisem iO4 - ma 4 osobne kanały zamiast dwóch jak w Express, byłoby cudownie go mieć. Niestety - 200zł za całość zestawu więcej to dla mnie nieosiągalne... Student biedny jest :). Zależy mi natomiast na jakości 24 bit zamiast 16, do iO2 kiedyś dokupię drugą pojemnościówkę, by gitara dostałą więcej przestrzeni. Nie jestem profesjonalistką, ale tak jakoś chcę by nagranie było szerokie i dokładne, może kiedyś na coś się to przyda? :). Nagrywam się jak na razie samiuśka, nie należę do żadnego zespołu (chlip.. :p ) więc mam nadzieję, że 2 kanały starczą... Zmiana sprzętu (którego jeszcze przecież nie mam) jeśli już - planowana jak zarobię większą kasę po studiach :) :) :)
  7. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Zestawienie AKYSZA jest naprawdę pomocne, za co mu chwała :)
    Mój link działa.
  8. AKYSZ Stały Użytkownik

dopóki nie będziesz nagrywać perkusji 2 starczą spokojnie :)
    a jak będziesz potrzebowała dodatkowych instrumentów, to uruchom swój projekt na www.akysz.net i może okaże się, że jeszcze lepsza muza z tego wyjdzie :)
    http://www.akysz.net/forums/jestem-muzykiem-nie-mam-zespoŁu-co-zrobiĆ.24/
  9. bosmanica Początkujący

Dzięki Wam, naprawdę dzięki :) przez Wasze stronki będę miała trochę zarwanych nocek :p Kto wie kto wie... Coś może rzeczywiście mi wyjdzie z tego. Na razie mam po prostu niesłychaną radochę z gry i śpiewu i niezły zapał by to ulepszyć :D.
    Heh, że Wam się aż tak chce raczkującym muzykofilom odpisywać i strony prowadzić :):):)
  10. bosmanica Początkujący

11. AKYSZ Stały Użytkownik

to ten sam mikrofon, tylko z innym logo, o się zmieniło.
    behringer poza trójkątem to "nowszy model":D
  12. bosmanica Początkujący

13. AKYSZ Stały Użytkownik

- otwarte, to takie, w których słuchając muzyki, słyszysz też to, co dzieje się w pomieszczeniu, inni słyszą co Ty słuchasz - do odsłuchiwania muzyki w studio, mniej się ucho męczy, bo mniejsze ciśnienia.
    - zamknięte to takie, które izolują Cie od świata zewnętrznego i świat zewnętrzny od Ciebie (jak nagrywasz instrumenty lub wokal to takie właśnie stosuj)
  14. bosmanica Początkujący

15. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Mikrofon pojemnościowy bez zasilania phantom nie będzie działał w ogóle. Rozumiem, że cena stanowi dla Ciebie wysoką barierę, ale czy mikrofon Behringer to coś, co wcześniej słyszałaś (w sensie czy słyszałaś nagrania wykonane takim mikrofonem, czy ktoś go polecał) czy chodzi tylko o niską cenę? Pytam, bo nikt, kogo znam nigdy nie wyrażał się pochlebnie na temat tej marki, wręcz przeciwnie, wielu twierdzi, że są to sprzęty dość kiepskiej jakości (co zresztą może zasugerować cena). Jeśli jesteś w stanie chwilę się wstrzymać i poczekać na dodatkową stówkę czy dwie (zbliżają się święta! ;> ), to mogę Ci polecić markę sE Electronics, model sE2000, kosztuje jakieś 300pln -z groszami, a tu mogę Ci powiedzieć z doświadczenia, że zarówno wokal jak i gitara akustyczna wypadają przy tym mikrofonie zadziwiająco dobrze. Jeśli planujesz zakupy, możesz zerknąć też na www.thomann.de - mają tam też fajny interfejs m-audio, kosztujący niecałe 300pln, w pakiecie jest ProTools - genialnie prosty w obsłudze nagrywania audio, aczkolwiek interfejs ma tylko jedno wejście mikrofonowe ( http://www.thomann.de/pl/maudio_essential_recording_studio.htm ). Porównaj ceny, bo być może sprzęt, który znalazłaś może być tam tańszy.
  16. bosmanica Początkujący

ygg, tak, niestety dla mnie cena to jest coś tak okrutnie wysokiego, że aż kipię, kiedy widzę co niektóre... :( :( :( Po prostu nie stać mnie. Co do Świąt - od dość długiego czasu nie dostaję już dużej kasy pod choinkę - to jest max 50 i na tym koniec. :( Nie mam co liczyć, a w wakacje kiepsko mi szło z szukaniem pracy i teraz mam chroniczny brak kasy :p. Studiuję dziennie i mam na karku licencjat, zajmuję się dzieciakami za free raz w tygodniu. Nie dałabym rady w tym momencie zarobić.
    Na thomann.de łaziłam, patrzyłam, porównywałam chyba sto razy... Za drogo Bo naliczają 20 euro czyli jakieś 90 zł za dostawę... Koszmar...
    A Alesisa upatrzyłam właśnie ze względu na 2 kanały. Jedno mic w m-audio to jak znak stop, ale i jemu się przyglądałam, nie ominęłam. Szukałam koniecznie z dwoma - bo to daje możliwości potem tak myślę... Czytałam też i oglądałam na bigbeat.pl zestaw PreSonusa - cośtam, jakieś Studio One, o ile pamiętam, bardzo fajny, no ale cena 750 coś koło, a to, co teraz już zamówiłam wychodzi 570...
    A co do Behringera - tak, rzeczywiście znów cena... Nie miałam okazji słyszeć. Piszesz, że nie bardzo? Ale co im jest - coś zchrzaniają?
    Jaki jest ich główny problem? Mają tendencję do czegoś, co wpływa negatywnie na rejestrowaną ścieżkę? Jak znasz szczegóły jakiekolwiek, to plis, napisz...
    Pewnie masz do czynienia z doświadczonymi muzykami no i sam też jesteś fachowcem, jak widzę w opisie. Ja niestety tylko amatorką, nie wyłapię pewnie niuansów...
    Może to wydać się prostackie, ale mi się marzy po prostu nagranie z jak najmniejszą ilością szumu... Będzie to dla mnie duży skok...
    A jak uda mi się zarobić, to zainwestuję na pewno w lepsze sprzęty. Gra i śpiew to część mojego życia, nie poddaję się tak łatwo.
    Na pewno w przyszłości wezmę pod uwagę sprzęt, jaki polecasz, a przynajmniej markę. Ale to myślę, jak skończę magisterkę. Wcześniej nie da rady :(.
    Dzięki za post, każdą radę przyjmuję z otwartą głową :) choć nie wszystkie mogę zastosować.
  17. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    "sama" ;) nie jestem facetem, fachowiec to za dużo powiedziane, bardziej "maniaczka" z odrobiną doświadczenia.
    Jeśli chodzi o Behringer - nie wiem, może coś się zmienia, ale podobno budują swoje sprzęty z najtańszych i kiepskich komponentów. Słyszałam, że sprzęt sceniczny (lub wybrane jego elementy) mają w miarę w porządku, ale sprzęt studyjny podobno bardzo nieciekawy. To wszystko jednak w kontekście studia nagrań, więc być może jako awaryjne wyposażenie domowego kąta wystarczy. Jeśli kupujesz mikrofon, postaraj się o tzw. "frequency response graph" - wykres stosunku dB do poszczególnych pasm częstotliwości, pomoże Ci to określić czy mikrofon, który zamierzasz kupić będzie mniej lub bardziej odpowiedni do charakteru brzmienia nagrywanego materiału - takie wykresy są często do "wygrzebania" w internecie.
    Zdobywanie nowych doświadczeń, pozyskiwanie wiedzy i chęć doskonalenia się nie jest prostacka. Jakieś 7 lat temu wyśmiano mnie, kiedy oznajmiłam chęć studiowania inżynierii dźwięku :) - zatem nie poddawaj się opiniom innych, tylko rób to, co daje Ci satysfakcję.
    Odnośnie sE electronics - polecam ich, bo oni wciąż są stosunkowo mało znani (porównując np. do popularniejszych AKG, Beyerdynamic, Neumann, Rode czy Sennheiser). Widać ich coraz więcej, ale ceny są wciąż dość przystępne, a sprzęt jest moim zdaniem dobrej jakości. AKG i Rode też ma kilka "budżetowych" egzemplarzy, więc możesz zerkać na te marki. Dodatkowo, mój największy faworyt (niestety wyszedł z produkcji, bardzo trudno dostępny, używane egzemplarze - można kupić tanio - jeśli już ktoś ma i chce sprzedać) - PZM Realistic - sama na taki poluję od dłuższego czasu. Jak znajdziesz to łap i nie puszczaj, bo tym mikrofonem nagrałam najbardziej satysfakcjonujące i genialne brzmienie gitary akustycznej (a próbowałam wielu mikrofonów, w tym słynny Neumann U87, który w porównaniu do brzmienia PZM okazał się aż niewiarygodnie przeciętny). Krótko mówiąc - "dźwiękowy orgazm" ;)
    Jeśli chodzi o software - jestem znana z tego, że nienawidzę Cubase, więc zwykle ludziom odradzam, ale soft, którego używasz to kwestia przyzwyczajenia ;> Jeśli chcesz nagrywać głównie audio - Pro Tools jest najprostszym w obsłudze i najbardziej przyjaznym użytkownikowi programem, jaki znam. W przyszłości możesz jednak nabrać ochoty na dodawanie instrumentów MIDI, więc tu Cubase będzie pewnie wygodniejszy. Osobiście najchętniej pracuję w Logic Pro, ale przy ciasnym budżecie ta opcja odpada, bo trzeba mieć komputer apple. Proponuję też rozważyć opcje z Ableton Live - jest też bardzo "user friendly". Mój znajomy (dotychczas pracujący w Cubase) okrutnie się nim ekscytuje.

P.S. Jeśli chodzi o thomann.de - wiem, że mają minimum zamówienia, powyżej którego dostawa jest darmowa - nie pamiętam tylko jakie, wobec tego opłaca się, jeśli planujesz zakup większej ilości sprzętu, które są dla Ciebie w korzystniejszych cenach niż te w PL.
  18. Artur(m) Aktywny Użytkownik

To tak jak się podpisujesz "bez płciowym" nikiem:) Teraz będę wiedział (ja) inni pewnie jeszcze parę razy powiedzą że z r o b i ł e ś coś tak czy inaczej.
    Osoba początkująca, moim zdaniem, nie będzie w stanie zinterpretować wykresu. Na ile 1.5dB różnicy wpłynie na efekt nagraniowy? Dodatkowo wykresy odpowiedzi akustycznej mikrofonu za 300 zł (wg. mnie) rysowany jest "z pamięci", a nie z rzeczywistych pomiarów, a jeszcze dodatkowo trzeba mieć świadomość, że stabilną jakość (wysoką) mają drogie sprzęty wśród tańszych (tak może być w przypadku Twojego PZM Realistic) można trafić na perełkę albo na totalnego gniota, i to z tej samej serii produkcyjnej.
    Dla autorki tematu Taki Studio Projekt B1 (za ok 300 zł) ma na sieci pozytywne opinie (dla HomeRecording) szczególnie w kontekście nagrywania gitary.
  19. Łukasz S. Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dźwięku Live
    Też potwierdzam wypowiedź Artura - wykresy tanich mikrofonów mają się nijak do ich brzmienia.

Najlepiej kierować się opiniami ludzi, którzy używali, dlatego tak drogocenne jest to forum.

Dołączam się do polecania mikrofonów SE, robiłem kilka małych ujęć, zacne mikrofony za tę cenę.
  20. ygg Aktywny Użytkownik

Zawód:
    dźwiękowiec
    DAW:
    Logic, Pro Tools, Sonar
    Artur, ja nie mam do nikogo pretensji o mego nicka, może być i "zrobiłem", przywykłam już, że w branży faceci pytają czy na pewno jestem kobietą ;] (żeby rozwiać wątpliwości - wyglądam jak baba, ale jak widać zainteresowania mam mało kobiece :) )

1dB różnicy nie wpłynie znacząco dla kogoś, kto nie ma konkretnej wizji, a nawet te "odręczne" wykresy przedstawią mniej więcej jakiej barwy nagrania możemy się spodziewać. Nawet te najtańsze badziewia, które na wykresach mają niemal płaską charakterystykę (i tu owszem, tylko na obrazku), będą podniesione tu i ówdzie (zwykle góra ;] ), więc możemy się spodziewać, że na całym paśmie jest...ehm, cokolwiek tam jest, ale, że reaguje na górę intensywniej, niż na inne pasma (jakkolwiek te wykresy są robione, to nie wierzę, że ktoś, kto się tym zajmuje po prostu chce zrobić ludziom psikusa i na obrazku np. podnieść dół, jeśli go praktycznie wcale nie ma ;] ) to mniej więcej tak, jakbyś dostał coś takiego: http://recordinghacks.com/images/graphs/_gen/small/0/0323.png - i tu ktoś upierałby się, że to jest wykres akg d112 ;> podsumowując - myślę, że warto zobaczyć wykres do wyciągnięcia ogólnych wniosków odnośnie brzmienia, ale zgadzam się z twierdzeniem, że przy tanich mikrofonach są robione raczej odręcznie i absolutnie brakuje im precyzji. amen ;]

Studio Projekt - przyznam się szczerze - nie znam w ogóle. Nigdy nie korzystałam. Dlatego też poleciłam sE - bo z tego korzystałam.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. alesis io4 sterowniki