1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Akai Sxxx, jakie możliwości?

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez waglik22, 11 Listopad 2010.

1. waglik22 Użytkownik

Witam, poruszałem już kiedyś ten temat na forum, ale dziś jestem bliski zakupu, więc chcę ostatecznie się dowiedzieć co będę mógł robić na Akai MPD 32 + samplerze Akai z serii S.

1. Jak się dokładnie gra na takim połączeniu?
    Komputer jako sekwencer, MPD do sterowania, na sampler wgrywam sample.
    Jak to wygląda w praktyce, dźwięk rejestruję na komputerze, czy jak? :D
    2. Jakie są inne możliwości wykorzystania tego sprzętu?
    Na MPC 2000XL brakło środków :(
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Zalezy o jaki konkretny model ci chodzi. Bo zaleznie od modelu mozliwosci sa mniejsze lub wieksze...
  3. waglik22 Użytkownik

Myślałem nad S950/S1000/S1100
  4. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    s950 mialem a s1000 mam obecnie... s950 ma bardzo swietny filtr dolnoprzepustowy i wogole potrafi brzmiec bardzo brudno ze wzgledu na 12 bitowa rozdzielczosc. s1000 natomiast jest 16 bitowe oferuje podglad fali i nie brzmi tak brudno jak s950 ale ma za to wieksze mozliwosci jesli chodzi o edycje sampli itp. Wszystko zalezy jak bardzo chcesz edytowac sample jesli wystaczrczy ci zwykle przycinanie, ADSR i filtr oraz oryginalne brzmienie to bierz s950. Jesli nie to s1000 wzwyz...
    waglik22 lubi to.
  5. waglik22 Użytkownik

dzięki za odpowiedź. Czyli teraz teoretycznie mam już S1000, leży na biurku. Jak to łączyć?
  6. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    MIDI out z interfejsu do MIDI IN w s1000. Plus ustawienia w twoim DAW i s1000. Ot cala filozofia. Polecam Ableton Live do takich rzeczy. Posiada tam funkcje swingu z takich maszyn jak mpc60/3000 czy emu s1200. Wiec teoretycznie po podlaczeniu padow i s1000 masz mpc 3000 [s1000 ma bardzo blisko brzmiace przetworniki do tych z mpc 3k]
  7. waglik22 Użytkownik

a to co "wyklepie" na padach, to się będzie nagrywało na samplerze, czy jak to będzie działać?
  8. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    to co wyklepiesz na padach bedzie odtwarzane w samplerze a zeby to sie nagralo nagrywasz slady midi i dajesz rec audio w abletonie i nagrywasz normalnie sygnal. Podstawy midi i audio to są :)
  9. waglik22 Użytkownik

Czyli muszę jeszcze podłączyć audio out z samplera do audio in w interfejsie?
  10. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
  11. waglik22 Użytkownik

To już chyba wszystko rozumiem - dzięki :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. samplery akai z serii s