1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

AKAI MPC2500- konfiguracja z cubase 5

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez potok, 31 Styczeń 2011.

1. potok Początkujący

Witam,

Mam problem z prawidlowym ustawieniem samplera z cubase 5. chodzi o prawidlowa konfiguracje kanalow MIDI.
    Powiedzmy ze chce uzyc samplera jako sekwensera/kontrolera.
    podlaczam sobie instrument wirtualny(kontakt) w cubase i wybieram 1 kanal MIDI, na AKAI gram melodie i zapisuje ja jako sekwencje MIDI w AKAI( tu tez wybieram kanal 1A).
    Teraz chce sobie dograc inne brzmienie wiec wybieram sobie inny kanal w cubase(powiedzmy 2) i taki sam kanal wybieram w AKAI (2A). Zapisuje sekwnecje MIDI na AKAI, i teraz mam problem, bo mimo iz mam wybrałem inne kanaly midi(kanaly niby sa odseparowane), to wirtualny instrument gra mi obydwie sekwencje razem(sekwencia z 1 i 2 kanalu gra pierwszym i drugim brzmieniem). Wyglada to tak jakby akai mimo wybranych kanalow dostarczal komunikaty do cubase na wszystkich jego kanalach, lub cubase nie potrafi odseparowac w prawidlowy spodsob informacji z AKAI. Sprawdzalem instrukcje jednego i 2 ale nie ma tam o tym wzmianki.
    Najciekawsze jest to ze kolega ma Maca i Logica, i tam jest takie cos jak environment i mozna tam wrzucic midi chanel splitter i program odrazu rozpoznaje na ktorym kanale idzie komunikat.
    Jezeli ktos wie jak to zrobic w cubase bede bardzo wdzieczny!
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
  3. potok Początkujący

Widzisz, ta instrukcja odnosi sie tylko do synchronizacji czyli jezeli ustawie AKAI jako Master a Cubase jakos slave to jak wcisne play na AKAI to zacznie mi grac Cubase. I tak mam zrobione.
    Mi chodzi o to ze Cubase nie rozroznia kanalow na ktorych nadaje AKAI.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. cubase 5 konfiguracja