1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

addictive drums multi outputs i export śladów

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez dred, 4 Marzec 2010.

1. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Helloł chłopaki,

kupiłem sobie w końcu bębny rolanda TD6 i Addictive Drums 1.5 no i coś tam sobie nagrałem fajnego tylko mam jeden problem. Jak zrobić, żeby po nagraniu kiedy mam już swoje separate tracks i w logicu w oknie miksera daję na 'create new auxiliary channel strips' i sobie tam zaznaczam wyjścia z AD to gdzie mogę znaleźć osobne ślady w postaci midi stopy, werbla, hihatu itd? żeby potem sobie to wyeksportować do audio? Szukam, szukam i znaleźć nie mogę...

z góry dzięki.
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    wydaje mi sie ze nie mozesz sobie osobno midi wyeksportowac. mozesz tylko audio, ale powiem szczerze ze jak sie dawno temu bawilem AD to mi nie wyszlo to zbytnio. Dlatego miedzy innymi odpuscilem temat.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    stworz nowe slady - jako wejscia powinienes miec do wyboru rozne wyjscia AD - i nagraj je, pozniej bedziesz mogl je latwo wyeksportowac z Logica
  4. To się robi inaczej.
    Nagrywasz partię bębnów na jedną ścieżkę midi, następnie opcją separate (tak jest w cubase) roździelasz na odrębne ścieżki midi wszystkie nutki (czyli werbel, stopa itd.) Potem jeżeli chcesz możesz do każdej ścieżki podpiąć niezależnie AD.
    Sam Addictive posiada również opcję separowania audio przy zrzucie. Musisz poprostu w mikserze AD ustawić aby przerzucał ślady na mikser twojego DAW i powinno śmigać.
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Czyli rozumiem, że masz AD i używasz??... Mam pytanie... Czy zauważyłeś u siebie taką przypadłość że przy rozbijaniu na osobne ślady audio w DAW... zmienia się przesunięcie między śladami z bliskiego omikrofonowania w stosunku do OH i Ambientu?? Czy to tylko przypadłość Sonara?? W efekcie powstaje grzebień i wszystko traci power... przepuszczenie przez sumę w AD nie powoduje takich problemów...
  6. Śmiechu ale to jest normalne, że masz lekkie przesunięcie pomiedzy bliskim a dalekim ujęciem, nawet podczas nagrywania akustycznych beczek.
    Ja nie zauważyłem czegoś strasznie rażącego przy zrzucie AD w Nuendo.
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    No ja to rozumiem :D... tylko że tak samo jak w przypadku prawdziwych beczek... nieodpowiedni dobór odległości może spowodować problemy fazowe i efekt grzebienia... to w przypadku AD dodatkowe przesunięcie powoduje taki efekt... muszę to bliżej zbadać... bo utrudnia to życie... może być to wina samego Sonara...
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    moim zdaniem smiechu dosc jasno opisal problem, ktory wytepuje w szczegolnej sytuacji, wiec to chyba nie jest efekt zamierzony
  9. Powiem tak, ja nie zauważyłem dotkliwego problemu związanego z przesunięciem fazy na OH i AMB
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A ja z ciekawości sprawdziłem... po zamrożeniu tracków... okazało się że OH i Room WYPRZEDZAJĄ bliskie miki... mało tego Room jest w przeciwfazie względem OH... nie powiesz chyba teraz że to normalne?? Jeśli masz możliwość to proszę zrób podobny test u siebie... bo jestem ciekaw czy to wina pluginu czy DAW..
  11. jaca Stały Użytkownik

U mnie jest ok . Jeśli oh i room wyprzedzają tracki z bliskich, to chyba jasne że coś z softem nie tak ;) Pewnie ten sonar lipa;)
  12. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    hej, dzięki. opcja separate midi działa. tylko nie do końca... bo kiedy dam na separate midi by note pitch to fajnie robią mi się osobne tracki, ktore da się potem wyeksportować do waveów ale:
    1: te tracki robią się jakby do grupy co kliknę solo czy mute na jednym to na innych też się to robi a w grupie żadnej nie są.
    2: nie mam przy tym separate midi śladów ROOM oraz OVH bo blachy mi się osobno rozkładają na każdy talerz.
    3: kiedy robię tak jak Jacek zaproponował (new auxiliary chanel) to jest git ale nie da się na tych śladach włączyć opcji record chyba, że ślad ma być nowym instrumentem a nie auxem? jak nowy instrument to nie da się na nim wybrać wyjścia z AD.

Hm...
  13. jaca Stały Użytkownik

1. w cubase tego nie mam. oddzielnie wszystko.
    2. też tak mam. no oddzielne ślady midi, a nie miksera AD.
    3. tego nie wiem

Ja nagrywam midi i w nim grzebie. Na dole kanałów mikserka zanaczam strzałki i mam mikser AD przerzucony do miksera cubase i wtedy operacje jak na zwykłym audio :) Jak dogrywam midi to opcja merge w cubase i dopisuje. stopę mam na audio działającą;) więc w drumagogu C0 i przepisanie na nowy ślad midi który póżniej dodaję do głównego midi i wszystko chula :)

W sumie to nie wiem czy coś pomogłem :)
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    proponowalem stworzenia nowego sladu, a nie kanalu aux
    bedzie nazywalo sie to "audio track"
  15. dred Super Moderator

Zawód:
    kucharz
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    no to Jacku jak daję nowy ślad jako wejście mam tylko AD stereo albo multiout i wracam do pytania bo multiout nie ma opcji record.
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    uzyj busow jako wejscia tych sladow, a tory z elementami bebnow wyslij na te busy
    tak jak zrobilbys to na analogowym mikserze in-line
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Czy to jest na prawdę w tym Logicu takie trudne?? W Sonarze zamrażam synth i mam gotowe ścieżki audio z każdego kanału wyjściowego z AD...
  18. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jest tez opcja "export tracks as audio files"...
  19. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    przy nagrywaniu el-perki +toontrack w logicu, a dokładniej późniejszej edycji też mieliśmy kwiatki.
    trzeba to wszystko ręcznie wysyłać, mimo że w samym toontracku jest opcja multitracku, ale później trzeba jeszcze powysyłać ręcznie tak samo jak w abletonie, wspólnik nad tym siedział
    natomiast ten sam plik midi z bębnami odpalony w cubase (reaper chyba też) sam tworzy podgrupę bębnów i w ramach tej podgrupy rozbija wszystko na pojedyńcze ślady stopa, werbel itd itp, więc w łatwy sposób można zarówno nakładać vst, jak robić pojedyncze wavy jak również wavy z sumy bębnów.
  20. Pavulon73 Początkujący

Podepnę się....

Czy ktoś z Was używał może Superior Drummera - i wysyłał to na odrębne tracki w Logicu9?

Pozdr.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. addictive drums jakie bębny