+ Nowa Odpowiedź
Pokaż wyniki 1 do 22 z 22

Wątek: Fixed vs. floating point + rozne DSP

Member CD_RW is on a distinguished road

Domyślnie Fixed vs. floating point + rozne DSP

Reklama wyświetlana tylko
    dla niezalogowanych użytkowników.
    1. Czy ktos z forumowiczow ma dostep, moze sie podzielic informacjami lub potrafi wskazac zrodlo do artykulow, badan, testow, wiarygodnych porownan, albo rozsadnych dyskusji dotyczacych silnikow miksujacych dzwiek opartych na arytmetyce zmienno lub staloprzecinkowej, wadach, zaletach, plusach dodatnich i ujemnych dotyczacych jednego lub drugiego rozwiazania?
    2. Interesuja mnie rowniez informacje o procesorach, ich rodzajach, architekturze itp. i ich zastosowaniach w urzadzeniach przetwarzajacych dzwiek - procesory efektowe, procesory glosnikowe, konsolety cyfrowe, karty typu UAD, Powercore itp.
    Nie jestem specjalista od DSP niestety, pamietam troche z zajec na polibudzie i chcialbym to sobie jakos odswiezyc i poukladac... Czasem sie cos o tym mowi przy okazji wprowadzania nowych produktow, chyba dobrze byloby wiedziac co w trawie piszczy.
    Tylko blagam nie wysylajcie mnie do Panow Smitha, Zielinskiego i Szabatina....
    Z gory dziekuje....

2. Podziękowania dla użytkownika CD_RW za ten użyteczny post:

pro_draqu (17-06-2010)

ADMIN jacko ma wyłączoną reputację jacko's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

wadą arytmetyki floating point są zaokrąglenia sumowanych wartości
    fixed point jest pozbawiony tej wady
    Jacek Miłaszewski - www.chimpstudio.com

You get what you pay for. You pay peanuts, you get monkeys. -
    Chris Lord Alge

Senior Member marcinszwajcer.pl is on a distinguished road marcinszwajcer.pl's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    3

Domyślnie

Jacko, ale to chyba zależy czy mamy do czynienia ze zmienno-przecinkowością w kompresji zapisu, czyli gdy zapisujemy za pomocą 16 bitów zakres 24 bitowy (zakłada się wtedy że w pewnych odcinkach czasu sygnał itak nie zmienia się z dynamiką większą niż pewna ilośc bitów dzięki czemu kilka bitów mówi o zgrubnej wartości próbki a pozostałe bity podają dokładną wartość liczoną od wartości zgrubnej, efektywnie uzyskuje się większą rozdzielczość), czy też mowa jest o zmiennoprzecinkowości nadmiarowej, kiedy słowo 24 bitowe zapisane jest w postaci na przykład 32 bitowej. W tym drugim przypadku z tego co wiem nie ma mowy o zaokrąglaniu, a z taką właśnie zmiennoprzecinkowością mamy do czynienia w dzisiejszych DAWach.

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał marcinszwajcer.pl Zobacz post
    kiedy słowo 24 bitowe zapisane jest w postaci na przykład 32 bitowej. W tym drugim przypadku z tego co wiem nie ma mowy o zaokrąglaniu, a z taką właśnie zmiennoprzecinkowością mamy do czynienia w dzisiejszych DAWach.
    przy zapisie nie ma bledu, natomiast przy sumowaniu wielu sygnalow juz tak

Chris Lord Alge

Senior Member marcinszwajcer.pl is on a distinguished road marcinszwajcer.pl's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    3

Domyślnie

Słyszałem o tym, ale nigdy nigdzie nie znalazłem na ten temat żadnych publikacji, które jednoznacznie wyjaśniały by o co chodzi. Jeśli daw wewnętrznie faktycznie pracuje w 32 lub 64 bitach (lub 56 jak PT) to praktycznie każdy ślad 24 bity, jest niezmieniony, tylko doklejone ma po obu stronach słowa bitorego zera w razie gdyby miał być w strumieniu danych w programie sciszony lub przygłośniony. Samo sumowanie w takim przypadku powinno być stałoprzecinkowe. Chyba że właśnie następuje konwersja i program w rzeczywistości ma silnik 24 bitowy, tyko stosuje to małe "oszustwo" z kodowaniem bitów tak, aby uzyskać efektywne przenoszenie 32 lub 64 bitów, ale to trochę nie ma sensu, bo z racji na architekturę procesorów najprościej jest to zrobić w 32 lub 64 bitach. Zastanawiam się na ile opinie w tym temacie opierają się o czasy konsol cyfrowych, których architektura rzeczywiścia mogła być 24, 20, 18 lub 16 bitowa zmiennoprzecinkowa po to, żeby przenieść owe 24 bity, wówczas mielibyśmy do czynienia z kodowaniem kompresyjnym i sumowaniem takiego sygnału, co rzeczywiście doprowadza do zaokrągleń.

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał marcinszwajcer.pl Zobacz post
    Słyszałem o tym, ale nigdy nigdzie nie znalazłem na ten temat żadnych publikacji, które jednoznacznie wyjaśniały by o co chodzi. Jeśli daw wewnętrznie faktycznie pracuje w 32 lub 64 bitach (lub 56 jak PT) to praktycznie każdy ślad 24 bity, jest niezmieniony, tylko doklejone ma po obu stronach słowa bitorego zera w razie gdyby miał być w strumieniu danych w programie sciszony lub przygłośniony. Samo sumowanie w takim przypadku powinno być stałoprzecinkowe.
    Pro Tools HD ma mikser 48 bitowy FIXED POINT.
    Nie rozumiesz, tutaj nie chodzi o kwestię ilości bitów, tylko o charakter systemu Floating Point. To nie jest wtedy tak, ze masz 32 bity - czyli 4,294,967,296 liczb zawierających wszystkie stałe wartości od 1 do 4,294,967,296. Ten zakres wartości jest zupełnie inny i może wydarzyć się sytuacja, w której wynikiem sumowania dwóch wartości będzie liczba nie istniejąca na tej skali (co jest niemożliwe w systemie fixed point). Teraz z głowy przypominam sobie przedstawiony przykład z systemem 4 bitowym, gdzie znajomy rozrysował mi to w taki sposób przy użyciu kalkulacji, że:
    w systemie 4bit fixed point były wartości od 1 do 16 - tutaj jest łatwo je ze sobą sumować bez obawy o to, że wyjdzie na liczba, którą będziemy musieli zaokrąglić:
    1 + 1 = 2
    3 + 12 = 15
    1 + 15 = 16

w systemie floating point były to natomiast wartości takie jak:
    10, 20, 30, 40, 100, 200, 300, 400, 1000, 2000, 3000, 4000, etc...

i tutaj widać oczywistą niezdolność sumowania wielu wartości ze sobą, np.:
    10 + 20 = 30
    10 + 100 = 110 (zaokrąglenie do 100)
    40 + 100 = 140 (zaokrąglenie do 100)
    100 + 1000 = 1100 (zaokrąglenie do 1000)
    100 + 300 = 400

Na czerwono zaznaczyłem liczby niemożliwe do zaprezentowania na na tej skali. W 32 bitach te zaokrąglenia są znacznie mniejsze i mniej znaczące niż przy 4 bitach, ale nadal są.

To nie jest tak, że w 32bitach floating point uzyskujemy 1500dB dynamiki kosztem niczego - to właśnie odbywa się kosztem dokładności kalkulacji takich jak sumowanie.
    Zwróc uwagę, że 48bit fixed point daje "tylko" 288dB dynamiki.

Chris Lord Alge

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    3

Domyślnie

Ok, piszemy chyba o tym samym, tylko w innych słowach. Sęk tylko w tym, gdzie rzeczywiście jest sumowanie Fixed Point, a gdzie Floating Point. Wydaje mi się, ze problem Floating point dotyczył urządzeń, które nie potrafiły pracować z dłuższym słowem bitowym i w ten sposób nadrabiały ograniczoną dynamikę. W komputerze to jest tylko kwestia tego, ile mocy obliczeniowej zechcemy "poświęcić". Musze już wyjechać na weekend, ale na tyle mnie zainteresowałeś, że przemyślę tą sprawę i zadzwonię do znajomego, który zajmuje się programowaniem DSP, może rozwieje moje wątpliwości ;-)

Pozdrawiam!

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

w necie tego jest sporo - poszukaj floating point rounding error (lub round-off error)

Chris Lord Alge

Senior Member Smiechu is on a distinguished road Smiechu's Avatar
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

No tak... tylko teraz trzeba by przeprowadzić ślepy test stwierdzający czy niedokładności w sumowaniu na 30 miejscu po przecinku jest rzeczywiście słyszalna...
    Ostatnio edytowane przez Smiechu : 30-07-2010 o 16:38
    "...just close your mind if you find all you need with your eyes..."

http://hp8.bydzia.com
    http://smiechustudio.bydzia.com

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał Smiechu Zobacz post
    No tak... tylko teraz trzeba by przeprowadzić ślepy test stwierdzający czy niedokładności w sumowaniu na 30 miejscu po przecinku jest rzeczywiście słyszalna...
    zrobmy taki test
    przygotuje sesje pro tools, zgram ja w hd i ktos ja zgra w le

roznica jesli w ogole bedzie slyszalna to przy miksowaniu cichych rzeczy z glosnymi, czyli poglosy, pomieszczenie, etc. - powinno dodatkowo to zostac uwydatnione przy kompresji sumy, gdzie ciche dzwieki naturalnie staja sie nieco glosniejsze

ktos ma jakas fajna sesje, moze np. jakis jazz lub niezbyt ostre granie rockowe ze sladami o bardzo dobrej jakosci?

Chris Lord Alge

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    3

Domyślnie

A ja mam i to nawet bardzo dobre ślady, ale musielibyśmy ten test odłożyc o około miesiąc, aż płyta zostanie wydana. Jest tam akurat jeden bardzo spokojny jazzowy numer który powinien nadawać się idealnie.

Member lord_awesomeguy is on a distinguished road lord_awesomeguy's Avatar
    Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Zastanawia mnie dlaczego silnik miksujący w HD określany jest jako "fixed point", skoro operuje na wartościach całkowitych (w "The Pro Tools 48-bit Mixer" nie mogę znaleźć żadnej wzmianki o ilości bitów przeznaczonych na tzw. "bity ułamkowe")

edit:
    Cytat Napisał CD_RW Zobacz post
    (ciach)2. Interesuja mnie rowniez informacje o procesorach, ich rodzajach, architekturze itp. i ich zastosowaniach w urzadzeniach przetwarzajacych dzwiek - procesory efektowe, procesory glosnikowe, konsolety cyfrowe, karty typu UAD, Powercore itp.
    Nie jestem specjalista od DSP niestety, pamietam troche z zajec na polibudzie i chcialbym to sobie jakos odswiezyc i poukladac... Czasem sie cos o tym mowi przy okazji wprowadzania nowych produktow, chyba dobrze byloby wiedziac co w trawie piszczy.(ciach)
    Nie wiem jakie dokładnie informacje Cię interesują, ale próbowałes coś szperać w papierach developerskich? Przykładowo na stronie ADSP-21369 używanego w UAD-2 w manuals->programming reference->numeric formats można znaleźć ciekawe informacje (w kontekście tytułu tego wątku)...
    Ostatnio edytowane przez lord_awesomeguy : 31-07-2010 o 23:32

Senior Member kornel_k is on a distinguished road kornel_k's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Marcin Sz.: a jaki algorytm sumowania ma Reaper?

Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Pozwolę sobie odpowiedzieć. Reaper sumuje (umożliwia też definiowanie własnego pan law) liczby zmiennoprzecinkowe o 64-bitowej precyzji (tzw. "podwójnej precyzji"). Cytat z gs, co twórca tego programu twierdzi o precyzji FP w DAW:

Cytat Napisał http://www.gearslutz.com/board/1221556-post2.html
    (ciach)As a bit of background, floating point numbers are capable of representing a range of numbers that is MUCH larger than an integer sample of the same number of bits, which is useful, but the drawback is that they can't represent EXACTLY many numbers in that range.

Both 32 bit and 64 bit floating point numbers can exactly represent any normalized 24 bit integer sample.

However when processing audio (applying FX, summing signals, etc), there are operations that can end up with results that will not be exactly represented by the floating point numbers. So tiny errors are introduced.

These errors are arguably not a big deal, as they are very small and should typically be well below the precision of any ADC or DAC anyway, but they can also add up. Using 64 bit floating point keeps these errors many orders of magnitude smaller.(ciach)

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał lord_awesomeguy Zobacz post
    Pozwolę sobie odpowiedzieć. Reaper sumuje (umożliwia też definiowanie własnego pan law) liczby zmiennoprzecinkowe o 64-bitowej precyzji (tzw. "podwójnej precyzji"). Cytat z gs, co twórca tego programu twierdzi o precyzji FP w DAW:
    ten cytat to krotsza wersja tego co napisalem powyzej

Chris Lord Alge

Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Chodziło mi raczej o ostatni akapit (który tyczy się Reapera i bodaj Sonara). Z chęcią posłucham porównania tego co oferuje LE vs arytmetyki całkowitoliczbowej w wydaniu HD

Senior Member przemak is on a distinguished road przemak's Avatar

Domyślnie

Ja tam nie wiem, w czym problem. Wielokrotnie zmieniam wtyczki z tdm na rtas i odwrotnie i nie zauwazam zadnych roznic. IMO to jest dzielenie wlosa na czworo, i to w dodatku w sytuacji gora czterobitowego pliku wynikowego.

Senior Member Smiechu is on a distinguished road Smiechu's Avatar
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

W przypadku Sonara... 64 bity są oczywiście tylko na tych wtykach które to obsługują... niestety z przyzwyczajenia nie używam tych 64 bitowych wtyk oferowanych przez Cakewalk prócz kilku... czyli Transient Shapera i Tube Levelera... ten pierwszy jak na razie najbardziej przypadł mi do gustu ze wszystkich wtyk modelujących transienty... czy to kwestia 64bitów?? nie wiem ale jak dla mnie inne produkty przy nim siadają... a tube leveler to całkiem przyjemna saturacja... przełączenie między trybem 32-64 bity... wprowadza bardzo subtelne, wręcz na granicy rozpoznawalności (lub to po prostu autosugestia) złagodzenie dźwięku...

A co do całej tej teorii o zaokrągleniach itd... nikt tu specjalistą nie jest a dyskutujemy o na prawdę skomplikowanych rzeczach... ja pamiętam jedno ze studiów że mimo zaokrągleń arytmetyka zmiennoprzecinkowa jest bez porównania dokładniejsza od stałoprzecinkowej... sumowanie to jedno... a mnożenie, dzielenie i cała masa funkcji złożonych?? W arytmetyce stałoprzecinkowej jeśli 33 podzielisz na 2 otrzymasz 16 reszty 1... czyli dochodzi do ogromnego zaokrąglenia w porównaniu do arytmetyki zmiennoprzecinkowej w której zaokrąglenia pojawiają się daleko daleko za przecinkiem...
    Poza tym jest jeszcze jeden bajer... jeśli zamiany ze stałoprzecinkowego 16/24 bitowego zapisu przechodzi się na zmiennoprzecinkowy 32 bitowy przez dodanie zer na początku i końcu wyrazu... to nie ma opcji aby sumowanie w systemie zmiennoprzecinkowym tak otrzymanych liczb dawało jakiekolwiek zaokrąglenia... wyniki sumowania będą identyczne jak w przypadku sumowania w systemie stałoprzecinkowym... prócz miejsc w których wynik wychodziłby poza dostępną skale...

Na koniec wydaje mi się że gdyby arytmetyka zmiennoprzecinkowa powodowała jakiekolwiek straty to nikt z twórców oprogramowania by się w nią nie bawił...

To jest tylko moje gdybanie... z tego co pamiętam ze studiów na temat działania na liczbach w zapisie binarnym
    Ostatnio edytowane przez Smiechu : 03-08-2010 o 07:26
    "...just close your mind if you find all you need with your eyes..."

http://hp8.bydzia.com
    http://smiechustudio.bydzia.com

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał przemak Zobacz post
    Ja tam nie wiem, w czym problem. Wielokrotnie zmieniam wtyczki z tdm na rtas i odwrotnie i nie zauwazam zadnych roznic. IMO to jest dzielenie wlosa na czworo, i to w dodatku w sytuacji gora czterobitowego pliku wynikowego.
    Tutaj nie chodzi o roznice TDM vs RTAS. Zarówno jedne i drugie komunikują się z mikserem TDM 24 bitowym słowem. Tutaj chodzi o różne miksery.

Chris Lord Alge

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Cytat Napisał Smiechu Zobacz post
    Na koniec wydaje mi się że gdyby arytmetyka zmiennoprzecinkowa powodowała jakiekolwiek straty to nikt z twórców oprogramowania by się w nią nie bawił...
    32bit floating point jest uzywany ze wzgledu na to, ze jest optymalnym kompromisem pomiedzy jakoscia i moca obliczeniowa. Specjalisci, lacznie np. z Bobem Katzem zgadzaja sie w kwestii, ze 48bit fixed jest lepszy niz 32bit float. Lepszym rozwiazaniem od obu jest 64bit float (lub fixed), ale na to wspolczesna technologia jeszcze nie pozwala.

Jesli chodzi o to co napisales o dzieleniu i mnozeniu - pamietaj, ze tutaj dzielimy wartosci 24 bitowe majac do dyspozycji rozdzielczosc 48 bitowa, czyli 16.7 miliona razy wieksza. Wiec tutaj przy dzieleniu nie wystapia zadne zaokraglenia. Natomiast 32bit float robi zaokraglenia przy zwyklym sumowaniu, co ma bezposredni wplyw na brzmienie samego miksera.

Chris Lord Alge

Senior Member przemak is on a distinguished road przemak's Avatar

Domyślnie

Cytat Napisał jacko Zobacz post
    Tutaj nie chodzi o roznice TDM vs RTAS. Zarówno jedne i drugie komunikują się z mikserem TDM 24 bitowym słowem. Tutaj chodzi o różne miksery.
    Wiem, ze chodzi o rozne miksery. Ale wtyczki RTAS pracuja w 32 float, a jak sa po kolei to nie przechodzi to przez mikser tylko idzie caly czas zmiennoprzecinkowo. W dodatku zaokraglenia pojawiaja sie przykazdym wyjsciu z i wejsciu do miksera. W swietle calej dyskusji nie wiem, co gorsze

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Reklama wyświetlana tylko
    dla niezalogowanych użytkowników.
    Cytat Napisał przemak Zobacz post
    Wiem, ze chodzi o rozne miksery. Ale wtyczki RTAS pracuja w 32 float, a jak sa po kolei to nie przechodzi to przez mikser tylko idzie caly czas zmiennoprzecinkowo. W dodatku zaokraglenia pojawiaja sie przykazdym wyjsciu z i wejsciu do miksera. W swietle calej dyskusji nie wiem, co gorsze
    Zaokraglenia o ktorych mowie pojawiaja sie przy sumowaniu wielu sygnalow, nie chodzi tutaj o redukcje slowa z 32bit float do 24 bit fixed. Obrabiany dzwiek jest i tak zarejestrowany w rozdzielczosci 24 bitowej. W przypadku pojedynczych sygnalow nie ma to praktycznie zadnego znaczenia.

Wazne jest tez zwrocenie uwagi na to, ze bledy kwantyzacji w systemie fixed point maleja wraz ze wzrostem sygnalu, natomiast w systemie floating point rozdzielczosc mantysy jest powielana przez eksponent i bledy kwantyzacji sa takie same dla sygnalow o roznych poziomach. W zwiazku z tym nieprawidlowo zrobiony miks z tlumikami kanalow ustawionymi bardzo nisko i podbitym sygnalem na sumie bedzie zawieral znacznie wieksze bledy kwantyzacji w przypadku fixed point niz floating point. Prawidlowe wykorzystanie miksera 48bit fixed z poprawna struktura sygnalow minimalizuje bledy kwantyzacji. W systemie Float bledy kwantyzacji sa rownomiernie rozlozone w calym zakresie dynamiki, natomiast w systemie fixed sa niewielkie przy silnym sygnale ale zwiekszaja sie przy zblizaniu sie do dolnego zakresu dynamiki.

Rozumiem to tez w taki sposob: Znaczenie bledow kwantyzacji jest proporcjonalne do rozdzielczosci bitowej. 32 bity beda zawieraly wieksze bledy kwantyzacji niz 48 bitow. W przypadku reprezentacji zakresu dynamicznego 1500dB przy pomocy 32 bitow float zakladam, ze bledy kwantyzacji beda znacznie wieksze niz w przypadku reprezentacji zakresu dynamicznego 288dB przy pomocy 48bitow fixed. Dodajac do tego jeszcze rownomierne rozlozenie zaokraglen w systemie float przeciwko proporcjonalnemu spadkowi bledow wraz ze wzrostem dygnalu w systemie fixed - z teoretycznego punktu widzenia przyjmuje, ze 48bit fixed jest znacznie lepszy. W praktyce zrobimy test i bedziemy wiedziec na czym stoimy.

Chris Lord Alge

+ Nowa Odpowiedź

Odwiedzający znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

fixed or floating point in dsp

floating point

Fixed Floating

dzwiek.org 48bit mixer

Zasady Postowania