1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

5 wiolonczel

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez birtuin, 13 Marzec 2011.

1. birtuin Użytkownik

cześć!

jakbyście nagrali kwintet wiolonczelowy? mam do dyspozycji 8 śladów i nast. mikrofony: 2 x oktava mk012, 4 x akg c414, 5 x rode nt5 i 1 x akg c214. myślę o dwóch konfiguracjach: 2 x akg c414 na parę główną i po jednym rode nt5 na każdą wiolonczelę lub 2 x oktava mk012 na parę gł. i 4 x akg c414 + c214 na wiolonczele. która opcja Waszym zdaniem będzie lepsza? czy c414 od c214 będzie się znacząco różnić w brzmieniu? czy większa różnica będzie spowodowana róznym brzmieniem instrumentów niż mikrofonów?
  2. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    W jakiej sali nagrywasz?
  3. birtuin Użytkownik

sala chyba baletowa opery krakowskiej. precyzyjna akustyka, mało pogłosu.
  4. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Ja bym postawił AB z 414. Te mikrofony mają ładny środek. Jeśli dobrze dobierzesz odległość i wysokość od kwintetu, to będzie naprawdę dobrze. Podpórek bym nie robił, trochę mały skład.
  5. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    W sumie racja, ale ja bym zajrzał do partytury, albo posłuchał utworu/ -ów, może się okazać, że podpórka byłaby wskazana.
  6. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Masz kilka możliwości. Możesz postawić tak jak wcześniej napisano albo AB na dookólnych C414 albo ORTF na kardioidach. Niestety te mikrofony do dalszych planów są lekko zamulone w niskim środku więc dobrze by było spróbować postawić takie systemy na Octavach MK012. Warto zajrzeć do partytury i zobaczyć jak i co mają grać ale jeśli możesz dostawić do dostaw podpórki albo na C414 na kardioidzie lub szerokiej kardioidzie i C214 albo na octavach w zależności od konfiguracji.
    Warto stosować podpórki bo podjęcie decyzji ustawiając mikrofony główne i posługując się słuchawkami jest dość trudne. Potem się okazuję że było o 50 cm za daleko i nie ma takiej bliskości na głośnikach jak na słuchawkach podczas nagrania.
    Pozatym pewnie dodasz jakiegoś sztucznego pogłosu więc bliskie plany się przydadzą.
    Sytuacja się zmienia jeśli nie chcesz mieć typowo klasycznego ujęcia. Wtedy musiałbyś nam przybliżyć materiał który będą grali, bo z 5 wiolonczelami to można poszaleć :)
  7. Darekk Użytkownik

zazdroszczę Ci pięć Wiolonczelistek , i jak tu się skupić na pracy , a do tematu musisz je po swojemu usadzić grają różnymi tonacjami , górki i doły i prowadzące itp. to dużo ułatwi kupa niuansów , ale ciekawe wyzwanie , a pamiętaj (przepraszam ) że jak koleżanka po prawej basuje to wzbudza pudło lewej chyba , że jest lewo ręczna , nagrywałem trzy powodzenia (oby ładne były)....
  8. Darekk Użytkownik

ja nagrałem na setkę cztery ślady na SM81 plus At z seri 4000 już nie pamiętam , a potem to już zabawa...
  9. birtuin Użytkownik

chciałbym nagrać to w taki sposób, żeby jak najlepiej i najwierniej zebrać całość parą główną a z podpórek w miksie korzystać tylko wtedy, kiedy wymagał będzie tego aranż. w związku z tym parę główną ustawiłbym raczej bliżej niż dalej. może zrobię dwa ORTF na mk012 i c414 (dla porównania) i podpórki na nt5? co Wy na to?
  10. birtuin Użytkownik

a muza będzie różna - hity klasyki, hity popu, hity muz. filmowej. wszystko w aranżacji na 5 wiolonczel. chcą brzmieć klasycznie - czyli naturalnie i "ładnie" ;)
  11. Rafaell Użytkownik

Masz wiadomość na PM

Share This Page