+ Nowa Odpowiedź
Pokaż wyniki 1 do 28 z 28

Wątek: Softwareowe Bębny

Member PacMan is on a distinguished road PacMan's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie Softwareowe Bębny

Reklama wyświetlana tylko
    dla niezalogowanych użytkowników.
    Potrzebuje dobrze brzmiących próbek bębnów rockowych - Jakie zestawy proponujecie? Może EZdrummer + Dummkit From Hell? Potrzebuje je do jednego projektu, raczej nie będę tego często używał - może coś open source (jak jest) ? Może jakieś demo ?

Aaa.... idealnie by było, żeby chodziło pod OSX i pro tools, ew Stand alone z możliwością importu plików midi i eksportu jako osobne ślady.

Pomóżcie ...

Senior Member jaca is on a distinguished road

Domyślnie

SSD 3, AD, SD2, BFD 2.
    EZD jest ok do rocka ale DFH EZX jest do metalu i do tego kiepski

Member PacMan is on a distinguished road PacMan's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

AD - 235E - 3 zestawy bębnów, efekty, presety
    BFD2 - 299E - wg mnie najlepsza prezentacja online, dużo informacji. Ale nie wiem ile brzmień dostaje się "out of the box"
    SD2 - 356$ - Za duży kombajn jak na moje potrzeby, no i cena odrzuca ...
    SSD 3 EX - 99$ -10 zestawów. Cenowo wygrywa, fajne brzmienie w demach

SSD 3 jest jeszcze do łyknięcia. Generalnie jestem typem dłubacza, lubię się babrać w szczegółach ( co ma plusy dodatnie i plusy ujemne ... ) więc zadowolił by mnie dobry zestaw sampli. Płatne zestawy mają playery na pokładzie (narzędzie w cenie dobrze brzmiącyh sampli - babranie ograniczone), a darmowych nie znam (a babrania dużo ... )

Używa ktoś SSD 3.5 ew. doradzacie/odradzacie któryś ?
    dalej szukam czegoś OpenSource ...

Member lord_awesomeguy is on a distinguished road lord_awesomeguy's Avatar
    Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Nie OSX, nie pod PT, nie Open Source, ale za darmo: http://www.bluenoise.no/mydrumset.html
    Możesz też rzucić okiem na to: http://www.analoguedrums.com/details-bm.php

Ja bym brał SSD 3 EX

Junior Member myst is on a distinguished road

Domyślnie

Siemaa!

Przestraszyłem się że awesomeguy jest uroczą panienką

Mój ukochany temat, perkusja VST

Bluenoise jest brzmieniowo naprawdę słabe. Do jakiegoś bardzo spokojnego grania może podejdzie ale ode mnie na razie żółta kartka. Z tego co wiem to rozwijający się plugin i myślę że warto co jakiś czas zajrzeć na stronę developera i sprawdzić czy nie ma nowych wersji. Co ciekawe ma skompilowane wszystkie sample w jednym, głównym pliku. Niestety to nie działa stabilnie, wywalało mi się często podczas testów. Jak zdecydujesz się spróbować, to u mnie domyślnie włącza się taki głupi routing że w jednym głośniku mam werbel w drugim centralę. Wystarczy przestawić routing na normalny i śmiga. Jakiś bug we wtyczce, przypuszczam.

Właśnie ściągam Analogue Drums, jestem ciekaw ich brzmienia okrutnie. Tylko że chyba sampler potrzebny, taki co obsługuje siły uderzenia...

Addictive Drums!...DEMO. Jest okrojone, jeden werbel, jeden BD, chyba tylko jedna blacha. Ale co z tego jak takie ładne? I nieograniczone czasowo, nie emituje też żadnych piknięć szurnięć, jakie to w demie łatwo spotkać.

Słyszałem wiele dobrego o Steven Slate Drums. Można kupić już za jakieś $80.

W ostateczności są jeszcze soundfonty. Można znaleźć perełki.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez myst : 16-07-2010 o 21:10

Member BocaDeMusica is on a distinguished road
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moje odkrycie i typ to Mixosaurus

Domyślnie

Ale to kolejny instrument DO Native Instruments Kontakt'a...

This MIXOSAURUS demo installation features KIT A's Light Ride Cymbal and the 10" Tom. You can use it with Native Instruments' KONTAKT or KONTAKT PLAYER software to experience the musical and dynamic feel of MIXOSAURUS instruments as well as their comprehensive and creative mixing options. KONTAKT PLAYER is a free download from the NI website
    O co chodzi z Kontakt'em ? Jest na stronie NI napisane że jest darmowy, ściągnąłem to i faktycznie działa, udało mi się wczytać do niego Analogue Drums o którym mowa powyżej, ale okazało się że po paru minutach grania odcina mi instrumenty(demo). To gdzie jest ten FREEWARE Kontakt Player?! Co to znaczy Player w ogóle? Pozbawiony edytora czy pozbawiony funkcji VST?

Posłuchałem Analogue Drums. Oczywiście jak można było się spodziewać, gary brzmią staromodnie, do "piosenki" idealne, do riffowania nie. Szczególnie dyskwalifikuje je do tego dość długi reverb. Mimo to ciekawe, ładne i naturalne brzmienie. Reverb to jdnak ból, bo myślę że większość osób wolałaby użyć swojego reverbu wysyłkowo żeby załapały się na niego również inne instrumenty. A w ogóle gdziee taki długi reverb.
    Ostatnio edytowane przez myst : 17-07-2010 o 20:39

Junior Member pawello is on a distinguished road pawello's Avatar
    Miejscowość
    Tarnów

Domyślnie

Witam!

Mam SSD 3.5 i uwazam ze tomy brzmia slabo w tych samplach.
    Uniżenie kłaniam... ;-)

Senior Member Smiechu is on a distinguished road Smiechu's Avatar
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Napisał myst Zobacz post
    Ale to kolejny instrument DO Native Instruments Kontakt'a...

O co chodzi z Kontakt'em ? Jest na stronie NI napisane że jest darmowy, ściągnąłem to i faktycznie działa, udało mi się wczytać do niego Analogue Drums o którym mowa powyżej, ale okazało się że po paru minutach grania odcina mi instrumenty(demo). To gdzie jest ten FREEWARE Kontakt Player?! Co to znaczy Player w ogóle? Pozbawiony edytora czy pozbawiony funkcji VST?
    Kontakt player jest darmowy... ale biblioteki nie... pewnie one wyskakują Ci jako "demo" a nie sam kontakt player...

Kontakt to jest po prostu sampler... a nawet więcej bo stał się swego rodzaju silnikiem/platformą... Kontakt player jest "mniejsza" wersją kontaka, która pozwala na pełne wykorzystanie posiadanych bibliotek, lecz nie pozwala na tworzenie własnych... taka jest różnica
    "...just close your mind if you find all you need with your eyes..."

http://hp8.bydzia.com
    http://smiechustudio.bydzia.com

Senior Member dominik.wieczorek is on a distinguished road dominik.wieczorek's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    2

Domyślnie

Ja mam ssd 3.5. Polecam W instrumencie mozna polaczyc rozne elementy tych 10 zestawow
    "a bad day of mixing is still a great day"

"be shit hot at ProTools (no good saying 'I use Logic")" - John Leckie

realizator dźwięku

Domyślnie

Nie, darmowy Kontakt 4 ściągnięty prosto ze strony NI po jakimś czasie odcina mi zewnętrzną bibliotekę Analogue Drums. Nawet jak przeciągnę zwykły wave do niego, nazwa zaczyna się od ***demo*** ... Sprawdziłem na stronie producenta i ograniczenia w wersji PLAYER obejmują tylko edycję instrumentów.

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie, darmowy Kontakt 4 ściągnięty prosto ze strony NI po jakimś czasie odcina mi zewnętrzną bibliotekę Analogue Drums. Nawet jak przeciągnę zwykły wave do niego, nazwa zaczyna się od ***demo*** ... Sprawdziłem na stronie producenta i ograniczenia w wersji PLAYER obejmują tylko edycję instrumentów.
    A zarejestrowałeś go?? Program jest darmowy ale zarejestrować trzeba przez Registration Center czy jakoś tak...

Domyślnie

Zarejestrowałem i Service Center wyświetla że Kontakt jest zarejestrowany i aktywny...

ADMIN jacko ma wyłączoną reputację jacko's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Mój ukochany temat, perkusja VST
    nie VST, tylko RTAS
    Jacek Miłaszewski - www.chimpstudio.com

You get what you pay for. You pay peanuts, you get monkeys. -
    Chris Lord Alge

Domyślnie

Heh ale powiedziałeś. Chyba wszystkie wspomniane wtyczki to zarówno instrumenty VST, jak i RTAS.

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Heh ale powiedziałeś. Chyba wszystkie wspomniane wtyczki to zarówno instrumenty VST, jak i RTAS.
    używaj więc właściwego nazewnictwa

Chris Lord Alge

Domyślnie

Czasem zdarza się że DAW nie wie czy dany VST jest instrumentem czy nie. Najprawdopodobniej to kwestia jakiegoś jednego parametru, który ma zaznaczyc który VST jest instrumentem. To znaczy, że instrumenty nie różnią się technologicznie od efektów. Po prostu jedne mają wejście midi, drugie mają wejście audio, a czasem nawet efekt ma wejście midi(oraz audio), czasem efekt pracuje dzięki samplom, ale nie jest samplerem(ir). Wniosek jest taki, że Twoje poprawianie jest tępe, bo nie istnieje potrzeba formalnego rozdzielenia VST / VSTi. Może być flanger VST, a może być perkusja VST. Ja rozumiem że Ty jestes pro, a ja nie, jednak są jakieś granice dobrego smaku. Butch Vig nie unosił się w swoich postach na forum, mimo, że zrobił jeden z najważniejszych rockowych albumów - Ty nie.

Znalazłem kolejną ciekawą wtyczkę, SuperDrumFX - Software Drum Workstation 1.4. Plusy wtyczki to multichannel routing, bleed trochę jak w Toontracku. Jak na coś darmowego, jest to świetne. Niestety ma zróznicowanie sampli tylko na trzy poziomy velocity(soft, normal, hard), choć pewnie w niektórych zastosowaniach da radę zabrzmieć idealnie. Tylko pamiętać, że trzeba zassać od razu sample oraz patch do sampli - i poukładać w odpowiednich folderach.

http://www.superdrumfx.com/index.php?site=download

ps. Skontaktowałem się ze supportem w sprawie tego Kontakta.
    Ostatnio edytowane przez myst : 24-07-2010 o 18:03

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czasem zdarza się że DAW nie wie czy dany VST jest instrumentem czy nie. Najprawdopodobniej to kwestia jakiegoś jednego parametru, który ma zaznaczyc który VST jest instrumentem. To znaczy, że instrumenty nie różnią się technologicznie od efektów. Po prostu jedne mają wejście midi, drugie mają wejście audio, a czasem nawet efekt ma wejście midi(oraz audio), czasem efekt pracuje dzięki samplom, ale nie jest samplerem(ir). Wniosek jest taki, że Twoje poprawianie jest tępe, bo nie istnieje potrzeba formalnego rozdzielenia VST / VSTi. Może być flanger VST, a może być perkusja VST. Ja rozumiem że Ty jestes pro, a ja nie, jednak są jakieś granice dobrego smaku. Butch Vig nie unosił się w swoich postach na forum, mimo, że zrobił jeden z najważniejszych rockowych albumów - Ty nie.
    O co Ty się chłopie burzysz?? Jackowi chodziło o VST/RTAS bo kolega pytał się o wtyki pod PT... a ten obsługuje RTAS nie VST... stąd korekta jacka... a Twój wywód zupełnie niepotrzebny...

Domyślnie

Ja zrozumiałem że nie ma czegoś takiego jak perkusja VST, bo to albo "VST instrument", albo RTAS. Ale mogło chodzić o różne rzeczy. Można było napisać coś konstruktywnie. A nie krótko, podważająco i nie wnosząc żadnych informacji.
    Jestem zaskoczony tym, że PT nie obsługuje VST.
    Ostatnio edytowane przez myst : 25-07-2010 o 13:13

Senior Member Księciunio is on a distinguished road Księciunio's Avatar

Domyślnie

PT obsługuje niektóre VST i VSTi, przekonwertowane programem FXpansion VST2RTAS. Trzeba tylko poczytać sobie o nim i jego możliwościach na forach, i ewentualnie takowy sobie zakupić

Ja widzę że o chodziło o VST / instrument VST.
    Kiedyś było prościej, bo wyraźnie rozgraniczano emulację sprzętów VST od instrumentów wirtualnych VSTi. Teraz powoli wszystko wrzuca się do jednego worka VST. RTAS/TDM jest podobnym przykładem takiego worka. Łatwo się pogubić

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

VST to patent Steinberga... "największy" przeciwnik PT... co w tym dziwnego więc że PT nie wspiera VST??... w gruncie rzeczy tak samo użytkownik PT, mógłby napisać "to Cubase nie obsługuje RTAS??"

Domyślnie

Mimo to, wszystkie inne DAW obsługują VST. Nie mając obsługi VST tracimy możliwość wykorzystania dzieł mniej "przemysłowych" developerów, a tym bardziej autorów freeware. Słyszałem że RTAS jakoś stabilniej chodzi, ale chyba na Cubase VST działa idealnie, skoro to natywny format.

jest odpowiedź od native instruments;
    any .nki instrument that is not part of a Kontakt Player license requires the full
    version of Kontakt 4 to work without demo limitation.
    Ostatnio edytowane przez myst : 26-07-2010 o 16:48

Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    27

Domyślnie

Wniosek jest taki, że Twoje poprawianie jest tępe, bo nie istnieje potrzeba formalnego rozdzielenia VST / VSTi. Może być flanger VST, a może być perkusja VST. Ja rozumiem że Ty jestes pro, a ja nie, jednak są jakieś granice dobrego smaku. Butch Vig nie unosił się w swoich postach na forum, mimo, że zrobił jeden z najważniejszych rockowych albumów - Ty nie.
    Przeciez ja sie nie unioslem, tylko ty Usiluje tylko pomagac i podnosic poziom... VST to technologia firmy Steinberg i nie ma nic wspolnego z Pro Toolsem. Cubase ma VST, Logic ma Audio Unit, Pro Tools ma RTAS. Okreslanie wirtualnych instrumentow jako instrumenty VST jest bledem w nazewnictwie. Jak ludzie pytaja sie mnie jakich VST uzywam odpowiadam, ze zadnych... a potem czuja sie oszukani, bo widza, ze uzywam pluginow

Forum istnieje po to, zeby wlasnie pomoc takim ludziom jak Ty, ktorzy nie odrozniaja tych rzeczy i sie nie unosze. Gdyby bylo tutaj wiecej takich nerwusow jak ty, ktorzy z uporem maniaka uwielbiaja trwac w swojej niewiedzy to forum dawno juz byloby zamkniete. Zaakceptuj zasady lub nie wracaj tu.

Mimo to, wszystkie inne DAW obsługują VST.
    Pro Tools, Logic oraz Digital Performer są trzema najpopularniejszymi programami DAW na Macu i nie obsluguja VST.

Nie mając obsługi VST tracimy możliwość wykorzystania dzieł mniej "przemysłowych" developerów, a tym bardziej autorów freeware.
    VST to podstawowy format pluginow na PC, dlatego tak sie dzieje.

Słyszałem że RTAS jakoś stabilniej chodzi, ale chyba na Cubase VST działa idealnie, skoro to natywny format.
    RTAS nie dziala na Cubase i nie ma nic wspolnego ze stabilnoscia. Nie wiem od kogo to uslyszales, ale na pewno nie od Butch'a Vig'a
    Ten sam plugin bedzie dzialal tak samo bez wzgledu na to czy jest w formacie Audio Unit, RTAS czy VST. Sa to po prostu 3 rozne protokoly komunikacji pomiedzy pluginami a programami typu DAW.

Jesli twierdzisz, ze jestem tępy, to przynajmniej udowodnij to, a nie sobie krzyczysz jak 16 letni zbuntowany dzieciak.

Chris Lord Alge

Member thewill is on a distinguished road

Domyślnie

Cytat Napisał Smiechu Zobacz post
    Jackowi chodziło o VST/RTAS bo kolega pytał się o wtyki pod PT...
    w ktorym miejscu ten "kolega" pyta sie o wtyczki pod PT ??

a dobra, widze w pierwszym poscie....
    aby uniknac takich kłótni moze lepiej zmienic w tytule wątku ze chodzi o format RTAS

Domyślnie

Nie używam Pro Tools, więc nie wiedziałem. Nie jestem z branży = w moim przypadku bardziej honorowe jest nie mieć styczności z PT niż ściągnąć go sobie z torrentów jak robi to wiele osób. Nie zastanawiałem się nad tym, jakie wtyczki może obsługiwać, bo jestem przyzwyczajony że każdy prawdziwy DAW ma obsługę VST, RTAS i czegośtam jeszcze.

Nie wiem co Butch Vig sądzi na temat stabilności ale dzięki za wytłumaczenie że są to różne protokoły, a od siebie dodam że ogólnie we wszystkim jest tak, że w wypadku, gdy jakiś protokół jest zaimplementowany w innym środowisku niż natywne, mogą pojawić się problemy z wydajnością i stabilnością. Słyszałem coś takiego o RTAS vs VST, napisałem wyraźnie, że "słyszałem" - a że ta teoria ma ręce i nogi, uznałem że warto wspomnieć. Btw nie ma opcji żeby 3 różne protokoły różnych firm były tak samo stabilne i wydajne. Mogą być tak zbliżone, że tego nie poznasz, ale zawsze jakiś jest gorszy, a jakiś lepszy.

Wytykanie wszystkim błędów nie czyni nikogo fajnym, szczególnie gdy chodzi o język, który jest wypadkową tego co mówią wszyscy. Skoro 99% osób nazywa coś instrumentem VST, czas dojrzeć do tej nieprofesjonalnej nazwy. To na poziomie "Pisze.. JEST NAPISANE!!!!!!! "

RTAS nie dziala na Cubase i nie ma nic wspolnego ze stabilnoscia.
    dzyyn! wcale nie napisałem że RTAS działa na Cubase!

Nieprofesjonalnie jest wystawiać ostrzeżenie we własnej sprzeczce. Szczególnie gdy nikogo nie obraziłem, jak tak się nudzisz to znajdź zdanie w którym na przykład potraktowałem Cię jakimś przymiotnikiem. Za punkty karne nie gniewam się, mówiąc językiem wiadomości którą dostałem, whatever floats your airplane
    Ostatnio edytowane przez myst : 4 tygodnie temu o 20:36

Senior Member lestek is on a distinguished road lestek's Avatar
    Miejscowość
    Katowice, Lublin
    Blog
    1

Domyślnie

To na poziomie "Pisze.. JEST NAPISANE!!!!!!! "
    No. Zawsze bronię formy "jest napisane". I nie odmieniam słów radio, studio. Może to i archaiczne.

Ten post wnosi do dyskusji mniej więcej tyle, co Twój ostatni Po co ta burza w szklance wody?

Pozdrawiam!
    ..ed really had sex with his girlfriend...

Apple PowerMac G4, Pro Tools TDM 6.4.1 na Mix4

Senior Member dominik.wieczorek is on a distinguished road dominik.wieczorek's Avatar
    Miejscowość
    Wrocław
    Blog
    2

Domyślnie

Cytat Napisał thewill Zobacz post
    w ktorym miejscu ten "kolega" pyta sie o wtyczki pod PT ??

a dobra, widze w pierwszym poscie....
    aby uniknac takich kłótni moze lepiej zmienic w tytule wątku ze chodzi o format RTAS
    wyraznie jest napisane ze osx i najlepiej protools. przeczytaj 3 razy, albo 5 jak nie znajdziesz.
    "a bad day of mixing is still a great day"

"be shit hot at ProTools (no good saying 'I use Logic")" - John Leckie

realizator dźwięku

Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Reklama wyświetlana tylko
    dla niezalogowanych użytkowników.
    Nie używam Pro Tools, więc nie wiedziałem. Nie jestem z branży = w moim przypadku bardziej honorowe jest nie mieć styczności z PT niż ściągnąć go sobie z torrentów jak robi to wiele osób. Nie zastanawiałem się nad tym, jakie wtyczki może obsługiwać, bo jestem przyzwyczajony że każdy prawdziwy DAW ma obsługę VST, RTAS i czegośtam jeszcze.

Nie wiem co Butch Vig sądzi na temat stabilności ale dzięki za wytłumaczenie że są to różne protokoły, a od siebie dodam że ogólnie we wszystkim jest tak, że w wypadku, gdy jakiś protokół jest zaimplementowany w innym środowisku niż natywne, mogą pojawić się problemy z wydajnością i stabilnością. Słyszałem coś takiego o RTAS vs VST, napisałem wyraźnie, że "słyszałem" - a że ta teoria ma ręce i nogi, uznałem że warto wspomnieć. Btw nie ma opcji żeby 3 różne protokoły różnych firm były tak samo stabilne i wydajne. Mogą być tak zbliżone, że tego nie poznasz, ale zawsze jakiś jest gorszy, a jakiś lepszy.
    Jesteś młody i jeszcze wiele przed tobą... jeśli chcesz być dobrym w tym co robisz to zacznij od odrobiny pokory... Branża czy nie... poprawne nazewnictwo i nomenklatura to podstawa niezależnie czy jesteś amatorem czy profesjonalistą... tak więc zamiast wykłócać się po prostu przyjmij do wiadomości że nazwa "instrument wirtualny" jest ogólniejsza niż instrument VST... tak jak czworobok jest ogólniejsza nazwą niż prostokąt...
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi Ci z tym ściąganiem z internetu... bo akurat PT jest jednym z mniej spiraconych programów... a cała reszta czyli Cubase, Logic, Sonar... itd... królują jako piraty wśród amatorów...
    Wracając do pokory... warto posłuchać co mają do powiedzenia bardziej doświadczeni ludzie... to forum nie ma służyć jako poligon do kłótni z amatorami tylko źródło informacji dla nich... możesz dalej żyć w świecie niewiedzy na pewne tematy... albo możesz jak każda inteligenta osoba rozwijać swój zasób wiedzy, nawet jeśli okazuje się że dotychczasowa wiedza kłóci się z nowo zdobywaną... na tym polega rozwój...

+ Nowa Odpowiedź