1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

4 sposoby na gitare ;)

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 12 Wrzesień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Jako że nic nie robię, tylko marnuje czas na zakup kolejnych mikrofonów licząc że sprawią one że gitara w końcu zabrzmi - zamieszczam poniżej kolejne parogodzinne zmagania z piecem i preampami. Udało się jakoś podpiąć gite i rozdzielić sygnał na 4 źródła. Wykorzystaliśmy to co zawsze gitarke Mayones Setius z przystawkami Merlina, głowę Randall RH 100 + Paczka Marshalla 1960. Podpięcie widać na foto 1 sygnał z gity w delay w trybie bypass > radial ABY oraz bezpośrednio w głowe. Z radiala sygnał w preamp gainiac 2 oraz Preamp Merlin Massacre ( i musze przyznac ze to było masakrystyczne doświadczenie - niestety, sami obaczycie) i kanał DI.

1. Mikrofon sm 57 > ultragain pro > firestudio, beta 57 A > presonus studio channel > firestudio,
    2. Preamp Rocktron Gainiac 2 + impulsy paczek,
    3. Preamp merlin Massacre + impulsy paczek,
    4. Kanał DI + symulacje wzmacniaczy + impulsy,

Na zdjęcia widać również ustawienie mikrofonów, gałek w Randallu, oraz obu preampów. Riff pochodzą z coveru mam do tego bas klawisze i gary w midi jak coś skręce dam znać do obadania.

Wszystkie sample są bez jakiejkolwiek edycji 0 eq, comp itd... na sumie tylko limiter z 0 tłumieniem. Myślę że da się coś ukręcić z tego mieszając pare źródeł sygnału. Pomijam preamp Massacre - bo to porażka na masse :D.

A TUTAJ TE ŚLADY W MIKSIE The Cardigans - Cover - DZWIEK.ORG

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

2. ogurix Użytkownik

może ktoś mi wytłumaczyć co to są te "impulsy"
  3. jaca Stały Użytkownik

a ja takie mięcho nagrałem przez sm 48 :)

Załączone Pliki:

4. jaca Stały Użytkownik

preampy do bani, symulacja kiepsko, a z mikrofonów fajnie:)
  5. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    hahaha gdzie te wytloczanki nie pociskane :)
    mi tez sie mikrofony bardziej podobaja :)
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Pewnie to kwestia ustawienia :D ale próbka z sm57 lepiej brzmi :p
  7. pe-em Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Bo jest bliżej osi głośnika, co widać na załączonym obrazku - tutaj decydują dosłownie centymetry. Jest też lekko pod kątem, a to również wpływa na brzmienie.
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

9. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Ja nagrałem to na SM57 przy paczce JCM900 1960 na Ibanez S7320 z pickupem przy moście DiMarzio CrunchLab7.
    Co Wy na to ?

Załączone Pliki:

10. jaca Stały Użytkownik

fajnie ale pokaż jakiś fragment kawałka :)
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Pisałem tu jedynie, aby wrzucić samo nagranie gitary. Mam zamiar wrzucać też miksy.
  12. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A i nagrałem to na paczce JCM800 ;). Wrzucę kawałek jakiś niebawem:)
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Wrzucam jedną gitarę całego numeru. Miksu nie wrzucam jeszcze, bo jednak chciałbym abyście ocenili samą gitarę, a raczej jej jakość i sposób rejestracji. Czy w/g Was nadaje się do wysłania do profesjonalnego miksu ?

Załączone Pliki:

14. Blazej Użytkownik

Inaczej odpowiedzi impulsowe, tutaj: konkretnych zestawów głośnikowych. Robisz splot sygnału z odpowiedzią impulsową i dostajesz dźwięk jaki byś zebrał z danej paczki.

Share This Page