1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

32-64 bity

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez nano, 24 Wrzesień 2011.

1. nano Użytkownik

Czy jest sens pracować w DAW z 32, lub 64 bitowym próbkowaniem?
  2. miuzikus Użytkownik

Ale co masz na myśli? Nagrywanie, przetwarzanie, mix, program? Teraz wszystkie wtyczki działają na 32 lub 64bit zmiennoprzecinkowym, więc im lepsza rozdzielczość tym lepszy mix/jakość.
    Co do nagrania bądź odtwarzania to karty działają na 24bitach (FIXED) więc wysyłanie na nie sygnału 32bit(FLOAT) raczej nie ma sensu, bo i tak gdzieś musi być zrobiony dithering, chociaż nie wiem jaki dithering mają karty, więc to akurat można by było sprawdzić.
  3. nano Użytkownik

chodzi o prace z juz nagranym materialem.
  4. miuzikus Użytkownik

No to było kilka razy omawiane na forum w ramach tematów o ditheringu i innych. Jeśli działasz wewnętrznie w DAW to jak najwieksza rozdzielczość - natomiast gdy wysyłasz sygnał z karty na zewnętrzne "machiny" to ciul wie czy lepszy dithering z programu czy z karty - nawet Jacek tego nie stwierdził. Zakładając oczywiście, że karty pracują na 24-bit FIXED.
  5. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jasne ze warto odpalic DAW jako 64 bitowy jesli o to pytasz.Najwieksza zaleta jest pelne wykorzystanie RAM-u co w przypadku systemow 32 bitowych sprowadza sie do ok 2 Gb na aplikacje,jak uzywasz Triliana to jedna probka basu ma 1.2Gb,wiec sam rozumiesz,odpalasz jedna instancje a przy drugiej juz komputer sie krztusi.Kwestia brzmienia...sam musisz posluchac czy jest lepiej
  6. nano Użytkownik

DAW 64 bity zgoda, ale co to ma wspólnego z wewnętrzną rozdzielczością w DAW? W systemie 32 bitowym tez da sie ustawić wewnątrz DAW 64 bity.
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Nano...
    A o co ty pytasz??
    O 64bitowy system... czy o 64 bitową rozdzielczość próbkowania?? Określ się bo jak na razie mamy temat "rzeźbę"...
  8. nano Użytkownik

No racja. Nie napisałem konkretnie - już poprawiłem pierwszego posta. Chodzi mi oczywiście o rozdzielczość w DAW.
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    W sonarze przetwarzanie 64 nie obniza wydajnosci... wiec niczemu nie szkodzi... a wtyczek z 64 bitowym coraz wiecej...

Sent using Forum Runner
  10. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    W Logic 9 obciazenie procesora spada o 30% wiec chyba warto.W ogole nie rozumiem tej dyskusji,to tak jakby powatpiewac kiedys czy aby na pewno pliki 24 bitowe brzmia lepiej niz 16 bitowe.:)
  11. nano Użytkownik

Ale przez co (dzieki czemu) spada o 30%?
  12. AKYSZ Stały Użytkownik

pewnie przez to, że jak masz 8GB RAM, to korzysta z większej ilości RAMu a nie z mocy procesora
    jarektoifl lubi to.
  13. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A jakie to ma znaczenie,dobrze ze nie jest gorzej.Nano ty sie chyba nie wysypiasz ostatnio:)
  14. nano Użytkownik

Nano wysypia się Ok. Ale spokojnie. Przeczytaj jeszcze raz o co chodzi w tym temacie i zobaczysz, że moje pytanie było zasadne.

PS: Kto tu mówi o systemie i DAW 64 bitowym, nie wspominajac juz o 8 giga ram?
  15. nano Użytkownik

Ten temat nie dotyczy wydajności systemu pod względem ilości obsługiwanej pamięci.;)

EDIT;
    Pytanie z pierwszego posta:
    Mieszacie koledzy dwa różne tematy
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nie znam sie ale probkowaniem okresla sie raczej czestotliwosc probkowania,44.1 itd a 24.32 czy 64 bity to raczej rozdzielczosc i daw generalnie sa 32 lub 64 bitowe.PT HD ma rozdzielczosc 48 bitowa a miksery cyfrowe przewaznie 40 lub 48 bitow.Napisz wiec prosze co chcesz uslyszec lub przeczytac,bo jak juz wcvzesniej napisalem na bank warto pracowac na sofcie majacym wieksza rozdzielczosc niz mniejsza,cokolwiek to powoduje....zmniejszenie obciazenia procesorow,zwiekszenie obslugi RAM,czy polepszenie brzmienia.Nie wiem jakie sa jeszcze inne powody,tobie znane a trzymane przez ciebie w tajemnicy:)Napisz dokladnie na czym ci zalezy,bo byc moze jestem debilem z malym ilorazem IQ i nie rozumiem pytania:):):)
  17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    @Akysz
    :ehhh:

@Nano
    Pamiętaj, że z 64bitowej rozdzielczości korzysta jeszcze nie wiele wtyczek (i tu też należy odróżnić wtyczki które działają w 64 bitowym systemie od tych które pracują z 64 bitową rozdzielczością)...
    Dla przykładu Sonar ma zestaw wbudowanych wtyczek, które wykorzystują wyższą rozdzielczość...

Dla mnie temat jest również trochę niejasny, ale rozumiem to tak:
    Nagrywając dźwięk, otrzymujemy dane w rozdzielczości max 24bit fixed... przetwarzanie 32bit zmiennoprzecinkowe, pozwala w daw na zwiększenie zakresu dynamiki tego sygnału... tj możemy podgłośnić go o 100dB lub ściszyć o 100dB i nie dojdzie do przesterowania, lub degradacji rozdzielczości...
    Do tego momentu w rozumowaniu wprowadzenie 64bitowej rozdzielczości... nie zmieni praktycznie nic prócz zakresu dynamiki... rzeczywista rozdzielczość bitowa sygnału pozostaje nadal taka sama...
    Jednak... przetwarzanie sygnału w kompie, to matematyka... arytmetyka zmiennoprzecinkowa, różni się od stałoprzecinkowej w dość zasadniczy sposób... jeśli wtyczka przetwarza sygnał używając arytmetyki zmiennoprzecinkowej no to wynikiem działania algorytmu (w większości przypadków nie są to już proste działania dodawania, odejmowania i mnożenia, ale bardziej skomplikowane) jest sygnał o wartościach nie możliwych do odtworzenia w 100% w arytmetyce stałoprzecinkowej...
    Jak wiadomo arytmetyka zmiennoprzecinkowa ma swoje minusy w postaci błędów zaokrąglenia... Teoretycznie działa na zbiorze liczb rzeczywistych... ale praktycznie są to tylko wybrane wartości z tego zbioru... błędy powstają zazwyczaj wtedy gdy bardzo małe liczby są dodawane/odejmowane/mnożone z bardzo dużymi i odwrotnie... lub gdy wynikiem jest liczba niewymierna... itd... Zwiększenie rozdzielczości bitowej z 32 do 64 bitów zwiększa jakby dokładność obliczeń...

A jak to ma się w praktyce np. w Sonarze??
    Póki w torze nie znajdzie się wtyczka przetwarzająca sygnał z 64bitową rozdzielczością to praktycznie nie ma znaczenia czy 64bit engine jest włączony czy nie... powiększy nam się wyłącznie headroom, który przy 32bitach i tak jest już praktycznie nie do przeskoczenia... Cały bajer ma sens dopiero gdy używasz wtyczek pracujących z 64bitową rozdzielczością... wtedy na wyjściu wtyczki masz precyzyjniejszy sygnał i jeśli po drodze do sumy nie napotka on żadnej 32 bitowej wtyczki lub gorzej 24bitowej (np. większość wtyk waves) to dotrze do sumy w takiej postaci... i tam zostanie zsumowany, a następnie przekonwerotwany do rozdzielczości wyjściowej...

Wniosek??
    Jeśli nie masz/używasz wtyk pracujących z 64bit engine (a jest ich wciąż masakrycznie mało)... to można rozbić to o kan dupy.... jeśli jednak używasz ich... ja np. używam niektórych wbudowanych 64bitowych wtyk sonara no to warto mieć włączony bo różnica rzeczywiście jest...
    jaca lubi to.
  18. nano Użytkownik

Sorry, racja. Zrobiłem byka. Chodzi oczywiście o rozdzielczość.
    Jak już napisałem wcześniej, nie chodzi mi o system 32, czy 64 bitowy, tylko o pracę w DAW w rozdzielczości 24, 32, lub 64 bity.
  19. nano Użytkownik

Smiechu, dzieki. O to właśnie mi chodziło.
  20. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nie tylko wtedy warto,jesli uzywasz chocby paru wirtuali,szczegolnie Spectrasonicsa to rowniez warto uzywac DAW 64 bit na systemie 64 bitowym,poniewaz naprawde obsluga RAM powyzej 2Gb jest sporym krokiem naprzod i DAW dziala bez kaszlu,nie tylko rozdzielczosc,ale o tym jest ta cala epopeja,a tobie do szczescia Nano potrzebny jest wyklad natury inzynierskiej,ktory niesie ze soba wiedze ale nie zmienia faktow o ktorych pisalismy wczesniej.Rozumiem,ze tobie cyferki i literatura a nie doswiadczenie i samodzielne proby pomagaja robic lepiej brzmiace nagrania:):):)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. czym się rózni logic 24 bity od 64

,
  2. jak zgłośnić nagranie sonar

,
  3. daw praca z plikami 32 bit

,
  4. rozdzielczością 32 bitów na próbkę