1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

3 pary mikrofonów do Overheadow

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 22 Sierpień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Trochę czasu było więc postanowiłem przetestować 3 pary mikrofonów których używam do OH. Nigdy nie było czasu na zabawe z ustawianiem itd.. Poniżej fragmenty słabych garów, słabego pałkera (nawet nie pałker bo ja się potłukłem troche) itd..., dla mnie to w miarę istotne porównanie bo zazwyczaj nagrywam słabe gary i słabych pałkerów :D.

Nagranie tylko z 2 mikrofonów OH wszystkie 3 pary ustawione w tych samych pozycjach (rysunek poniżej), różnice słychać to pewne, który wam się widzi najbardziej ??? i jak obstawiacie, która próbka na jakich nagrywana ???

Tutaj wątek o ustawieniu mików w 3 różnych pozycjach USTAWIENIE mików do OH - sample - DZWIEK.ORG

1. MXL 603 S
    2. AT pro 37
    3. Superlux OH-8

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• OH.jpg
      OH.jpg
      File size:
      77 KB
      Wyświetlenia:
      67
    • OH_1.mp3
      File size:
      1.4 MB
      Wyświetlenia:
      83
    • OH_2.mp3
      File size:
      1.9 MB
      Wyświetlenia:
      73
    • OH_3.mp3
      File size:
      1.9 MB
      Wyświetlenia:
      73
  2. birtuin Użytkownik

dlaczego w pierwszym przykładzie hihat jest po lewej a werbel po prawej??? ja wybieram bramkę nr 3 dlatego, że werbel jest w miarę w środku i bramkę nr 2 za ogólne brzmienie (lepsze niż w 3, szczególnie werbel). bramka nr 1 jak dla mnie do bani.
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    stawiam zupelnie losowo, ze nr1 to AT Pro 37 (podoba mi sie najbardziej)
    nr3 najgorzej
    (sprawdzane na glosnikach mbpro 17")
  4. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Ehh i to jest właśnie dołujące bo:

1. Superlux
    2. MXL 603 s
    3. AT Pro 37

jak mam być szczery to 1 też mi się najbardziej podoba ze wzgledu na "szerokość" fakt jest sporo roomu ale jakieś takie pełniejsze i weź człowieku bądź mądry i co nagrywać na AT pro za 1400 zeta za pare, na MXL za 900 zeta czy na superluxach ktore pewnie sa warte ze 200,300 zeta. Chzba najlepiej na tych ktore dobrze brzmia z danym zestawem.

Pozdrawiam,
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    cholera wie - moze w kombinacji z twoim pomieszczeniem tani wypada lepiej?
    porownam pod koniec tygodnia w studio
  6. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

będę wdzięczny, nawet bardzo !!! może dlatego że nie są to paluszki ale "wielkomebranowe" a czy takie ustawienie mików do OH jest już oki o to chodzi ??? tak ma to brzmieć ???

pozdrawiam,
  7. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    powiem szczerze ze 1 i 3 brzmia bardzo fajnie.
    Jakbym mial tyle mikrofonow i tyle wejsc co ty w karcie to bym sprobowal 1 na OH ustawic a 3 sprobowac wykorzystac do ambientowych mikrofonow...
  8. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

zawsze mozna nagrac bo wejscia sa pytanie czy jest sens w tak slabej kanciapie zbierac jeszcze ambient - ktory praktycznie nie istnieje ;) , ale fakt 1i mi sie widzi najlepiej a slyszalem opinie ze te miki z tego zestawu do OH sa najgorsze :confused:

Pozdrawiam,
  9. jaca Stały Użytkownik

1 mi się podoba
  10. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    1 wyszedł najlepiej. Brzmi dość gładko, nawet po rozjaśnieniu nie siarzy. MXL603 to bardzo udana konstrukcja, trochę tylko popsuta przy produkcji, ale wciąż to dość dobry mikrofon. O AT Pro37 już dawno straciłem złudzenia, brzmi potwornie siarzyście, jak jeszcze je rozjaśnić robią sie nieznośne. Tani elektret pod dobrą marką.

Share This Page