1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

2011 - moja przesiadka z HD TDM na HD Native

Dyskusja w dziale 'Jacek Miłaszewski' rozpoczęta przez jacek.mixer, 17 Listopad 2011.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Bede mogl sie przestawic na SSLowe Pan Law 4.5dB z Pro Toolsowego 2.5dB. Roznica w sumie tylko ergonomiczna, ale moze jakos wplynie na to jak bede panoramowal slady?
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Moze wplynac tak, ze bedziesz robil wezsze ;)
    Przesuniecie czegos na bok i tak robi to cos bardziej slyszalne, a tu dodatkowo sie bedzie zglasniac (a przy 2,5 w sumie panoramowanie scisza).
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Co prawda nie na USB ale na FW Logic 9 obciazony dosc powaznie chodzi bez problemu i nie przycina sie w ogole na Mytek 8x192 z karta FW i Mbox2Pro,to sa jedyne dwa interfejsy ktore przy tak malych buforach ani razu nie steknely ani nie dropily przy odtwarzaniu duzej sesji i dogrywaniu do nich jednego sladu.Niestety tylko Logic na komputerach apple ma taka wydajnosc,reszta to kolarstwo.Co ciekawe Logic nie zwieksza obciazenia procesora wraz ze zmiana bufora,kwestia 5% zmiany nie mozna nazwac zwiekszeniem a niestety w innych DAW to sie dzieje bardzo powaznie lacznie z zadyszka calego systemu.
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ja jestem od paru dni poza studiem, ale zastanawiam sie, czy ktos moze probowal juz zrobic null test mojego fragmentu miksu zgranego w hd1 i hd native? Jestem ciekaw na ile roznica jest autosugestia a na ile jest ona zmierzalna. Ja znow wyczuwam zmiane. Bardzo drobna i subtelna, ale cos tam wydaje mi sie, ze slysze.

Tym razem pliki sa zditherowane do 16 bitow.
  5. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Moje skromne ucho nie wyłapało różnicy:). Skupiłem się np na stopie, na wokalu i spójności miksu i nic kurcze. Może ktoś inny wyłapie różnice.
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ta sama sesja odpalona na komputerze Mac Pro Quad Nehalem 2.66GHz na systemie Pro Tools HD Native z buforem 32 sample (!). Chodzi absolutnie bez zająknięcia! Użyłem też 3 procesorów z 4 dostępnych (6 rdzeni HT zamiast 8). To nie są bajki. Pro Tools HD Native działa tak, jak go reklamują :)

Screen shot 2011-11-21 at 8.55.42 PM.png Screen shot 2011-11-21 at 8.58.11 PM.png
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Wyglada atrakcyjnie, ale... co to jest ten System Delay?
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    opóźnienie z wszystkimi pluginami (czyli wartość komensacji opóźnienia pluginów)
  9. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A, no to OK, w 8.x tego nie mam na wierzchu. Czyli podsumowujac - z buforem 32 mozesz bez problemu dizalac, karta jak rozumiem hd native a interfejs Twoj, czyli aurora czy jakos tak? Rozumiem, ze z interfejsem digi nie bedzie gorzej, moze nawet ewentualnie lepiej... Jezeli mozna nagrywac z buforem 32 to w sumie moze i ma to sens...
    To teraz, jak juz masz tego nowego 10, to mozesz sprawdzic, czy wtyczki dotychczas "tylko HD accel" w ogole jakos sie odpalaja? Jako RTAS czy aax czy w ogole? Z tych, co uzywam, to na pewno Revibe i Impact, z kolei odpowiednika RTAS na pewno nie mialy wtyczki TC - tylko, ktores masz? Jezeli TC, czyli poglosy i MD3 beda chodzily jako aax (ale ciekawe, ile trzeba bedzie doplacic) to moze byc ciekawie ;)
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Szybkie guglanie tylko mnie wkurw...
    Mamy taka stronke:
    http://www.avid.com/US/categories/Audio-Plug-ins/AAX
    i tam wszystko jest aax. Ale za to na forum okazuje sie, ze akurat niestety w zasadzie nie, ludzki blad, przepraszamy. Revibe na hdx niestety nie dziala - jak rozumiem ani dsp, ani native. No dobra, i tak nie chcialem na razoe zmieniac kart. Za to na starych kartach jest taki kwiatek:
    "Any updates yet? I just sadly discovered I can't utilize the extra delay compensation without abandoning the TDM engine, but I can't run Revibe on anything BUT the TDM engine. Kind of a disappointing setback."
    To ja teraz nie wiem, juz prawie chcialem kupowac upgrade, ale jak maja mi zniknac wszystkie wazne wtyki albo nie bede mogl wykorzystac nowych funkcji to przepraszam, ale...
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jeszcze nie instalowałem 10tki, być może zainstaluję jutro. Pluginy TDM nie będą działać na HD Native, aktualnie jedynym pluginem, który będzie przepisany z TDM do domeny natywnej to Crane Song Phoenix. O reszcie pluginów na razie nic nie wiadomo. Jeśli chodzi o AAX trzeba pamiętać, że są dwa formaty: AAX DSP oraz AAX Native. Ten pierwszy będzie zarezerwowany tylko dla systemów HDX i z pewnością nadal będą istniały wtyczki tylko w wersji DSP. Wracając do HD Native - świetnie się na tym pracuje. Stabilnie, płynnie i momentami nawet lepiej niż na HD (np. sesje i pluginy otwierają się dużo szybciej).
  13. JoachimK moderator globalny

A dlaczego po odwróceniu fazy są słyszalne mocno (oprócz zmian na transjentach) jedna z gitar i wokal? Coś z panoramami inaczej w każdym zgraniu?
  14. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    patrzc na obciazenie procesora 47% to nie bardzo sobie popracujesz przy tak malym buforze w 96kHz jak planowales.
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    niestety wszelkiego rodzaju efekty modulacyjne nie sa synchronizowane co do sampla - po prostu inna faza chorusa / phasera czy reverbu
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Po pierwsze - nigdy nie planowałem pracy w 96KHz przy tak małym buforze. Po drugie, gdyby zabrakło mi mocy, mam możliwość wymiany komputera na dwukrotnie mocniejszy. Ponieważ zajmuję się tylko miksem, w ogóle nie mam potrzeby pracy na ekstremalnie niskich buforach. Po prostu pokazałem, że jest taka możliwość w sesji z pluginami i to na Macu Pro wolniejszym niż najwolniejszy obecnie produkowany.
  17. JoachimK moderator globalny

No tak - to wszystko wyjaśnia.
  18. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Przy jakimkolwiek porownaniu to robi spora roznice. Takie efekty (i poglos tez) trzeba by "wprintowac" na slad ;)
  19. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jacek,a czy HD Native jak HD TDM nie pozwala odtwarzac dzwiekow z iTunes w momencie uzywania Protoolsa?
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Przez urzadzenia uzywane przez HD Native nie. Albo jedno albo drugie.

Share This Page