1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Łaczenie Saffire 56 z Presonus Firepod

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez pkarpiozo, 5 Listopad 2010.

1. pkarpiozo Użytkownik

Mam problem ze stabilnością , urzadzenia połączone są kablem firewire. MacOsx jest skonfigurowany w panelu sterowania MIDI AUDIO w sposob taki ze urzadzenia figurują jako Aggregate Audio Interface.

Próbowałem różnych konfiguracji, czyli Saffire do kompa, Firepod do Saffire, pozniej na odwrot. nic nie pomaga, Czy ustawienie RESAMPLE w zaawansowanych właściwościach AUDIO MIDI (Aggregate Audio) ma jakies znacznie. Wybierałem jako urządzenie do którego jest synchronizacja, najpierw Saffire, pozniej Firepod i bez zmian.

Wrzucam w logicu amp na track audio zapinam symulację np. british amp i podczas grania przy ustawionej latency 64s występują trzaski, przy 128 jest juz wyczuwalne opznienie i nie da sie grać komfortowo, trzasków jest mniej.
    Przy podłączonym tylko Saffire

W panelu menu urzadzen Aggregate Audio (komputer iMac 2010, Logic 9 Pro) wyświetla mi dla Saffire 24bit i cos tam, a dla firepoda 10 bit i cos tam. Czy te rozne wartosci mogą być problemem?

Czy parametry próbkowania mogą być tutaj problemem?

Dzięki
  2. pkarpiozo Użytkownik

http://promusic.pl/forum/viewtopic.php?t=2043 no tak to się wkopałem. Kupiłem kartę bez zorientowania się co i jak. No żesz qr.........Może ktoś potrzebuje Firepoda. sprzedam tanio.
    Chyba że jest jeszcze jakaś szansa że to będzie działać???? Można zainstalować te sterowniki o których mowa w linku na iMacu???
  3. panter Początkujący

Zawód:
    jak wyżej
    Standard FireWire nie jest standardem audio, lecz standardem transmisji danych. Oznacza to, że każdy producent formuje ciąg danych według autorskiego klucza, a więc urządzenia różnych producentów nie będą współpracować. Robiłem testy ze spiętymi dwoma interfejsami Presonus szeregowo po FireWire. DAW widział wszystkie wejścia, natomiast obsługa z poziomu sterownika była ograniczona. Polecam połączyć oba interfejsy po adacie, lecz Firepod nie posiada wyjścia ADAT. Za to Digimax D8 już posiada (jak i kilka innych ciekawszych droższych/tańszych interfejsów), no i wyjście wordclock jest. Sprzedać Firepod'a, kupić co innego.
  4. sun Początkujący

Postanowiłem podpiąć się pod ten temat, gdyż mam pytanie nt. synchronizacji Saffire'a 56 z innym interface'em.
    Chodzi dokładnie o Alesis Multimix 12. Wiem, że rozwiązanie b. partyzanckie, ale jednak chyba będę zmuszony wypróbować je jutro podczas nagrywania.

Chodzi o synchronizację zegarów obu interface'ów. Saffire ma tutaj pełen wybór (WC przede wszystkim, ale też posiada wejścia/wyjścia ADAT - wiadomo...), jednak niestety alesis multimix 12 posiada tylko wyjście SPDIF. Czy da się je w jakiś sposób wykorzystać do synchronizacji obu urządzeń?
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jezeli alesis moze byc masterem, to chyba sie da. W slave czyli w saffire ustawiasz clock spdif, laczysz kabelkiem i jazda. Jezeli sie da ustawic, zeby clock byl spdif ale wejscia wszystkie analogowe, to ok, jezeli jest tak, ze clock spdif automatycznie przelacza pare wesjc na cyfre (czy odwrotnie) to tracisz pare wejsc z safira. No i progeam musi widziec oba interfejsy, wiec nie asio, ale to oczywiste.
  6. sun Początkujący

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
    Pominąłem właśnie kwestię sterowników i samego zaprzęgnięcia interface'ów do jednoczesnej pracy - swoją drogą to może się okazać podstawowy problem.

Saffire ma dwa gniazda firewire i teoretycznie można podłączać dalsze urządzenie łańcuchowo - ale czytałem że sprawdza się w przypadku użycia sprzętu z jednej stajni. Więc liczę na asio4all (chyba że doradzasz inny, lepszy w tej partyzantce sposób?). Tak staram się jeszcze teraz poukładać jak to wszystko powinienem w teorii ustawić. A więc na pewno:
    - te same parametry rejestracji (44,1 i 24 bit)
    - ta sama/zbliżona latencja urządzeń (do zrobienia w asio4all chyba? jako że to będzie rejestracja to lepiej większą ustawić - chociaż procek mam mocny)

Będę pracował na Cubase'ie. Coś ominąłem i o czymś zapomniałem? dzięki za pomoc :)
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie wiem, jakie sterowniki, moze jakies nie-asio, wdm czy costam. Jak po firewire to polaczyc to nie wiem, ale te urzadzenia moga kaprysic... Bufor oczywiscie duzy, i oby sie udalo ;)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. PreSonus FirePod

,
  2. presonus firepod interface audio